I stormens öga

Stormen som pågick i natt var bland de värsta jag någonsin upplevt. Jag vaknade och trodde att taket bokstavligt talat skulle blåsa av vårt hus. Jag gick upp och stängde fönstren som vi alltid har på glänt för att barnen inte skulle väckas av stormen som dundrade öronbedövande. Våra två vackra stora ståtliga björkar som är vår trädgårds största skönhet och det jag älskar mest med vår bakgård vajade och paniken väcktes att de skulle knäckas och kanske falla över vårt hus och riskera att bryta taket och i värsta fall hamna i något av våra sovrum.

Det är nåt med de där stormarna som sista åren blivit betydligt fler och betydligt allvarligare. De kickar igång min klimatångest på nolltid. Det blir så påtagligt att vi inte bara ska oroa oss för att klimatförändringarna snart är här. De visar med övertydlighet att klimatförändringarna redan ÄR här. Det viner i våra öron. Ljudet är öronbedövande. Men trots detta så väljer majoriteten av alla människor att att inte prata om det. 

Vi har redan gått över en gräns för länge sedan. Vi har vetat länge, men stora delen av världen väljer att blunda. Gör skenmanövrer som ser miljövänliga ut. Källsorterar lite. Betalar av på det dåliga samvetet. Företag säger sig vara gröna för att vara mer attraktiva på marknaden, men har inte syftet att förändra på riktigt. Människor bokar sin flygresa till Spanien över jul utan minsta samvete. Varför är vi inte beredda att göra det som krävs? Varför är så många inte villiga att ändra sin livsstil för att minska på koldioxidutsläppen. Den stora massan och våra politiker blundar. Hör inte stormen som tjuter.

Det är aldrig för sent att börja agera. Det enda vi kan göra är att agera. Vi borde börjat igår. Vi MÅSTE agera. 

Vart är krisaktionerna för klimatförändringarna? Vart är de dagliga presskonferenserna om hur vi måste göra för att dämpa klimatkrisen så mycket som bara någonsin är möjligt?

Det som skrämmer mig mer än stormarna är alla människor som blundar. Paniken växer och jag känner en sån maktlöshet.  Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. 

Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.