Att skogsbada

Jag vill verkligen slå ett slag för vistelse i naturen. Detta är enligt mig den bästa medicinen mot det mesta. När jag vistas i naturen så landar jag. Det här är en kraftplats för mig. Jag blir helt enkelt mer jordad, mer närvarande och mer levande när jag får vara i skogen och ute i naturen. Både kroppen och själen får ro. Här inser jag att jag är helt fantastisk precis som jag är. Jag behöver inte prestera, eller ändra på något för att öka mitt värde. Jag är bra precis som jag är.


Att vara i skogen gör mig så tacksam. Tänk att just jag får ta del av allt detta! Och det kostar inte en krona. Naturen finns där för oss alla och välkomnar oss att stiga in i dess magnifika rum. 

Vandra i skogen, promenera i naturen eller skogsbada. Kärt barn har många namn. Ordet skogsbada är en översättning från det japanska ordet Shinrin-Yoku som myntades av Yoshifumi Miayzaki på 80-talet. Han har i forskning visat att människans kontakt med naturen har fantastiska effekter på vår hälsa och vårt välmående. Starkare immunförsvar och förbättrat minne bland annat. 

Mitt tips är att göra det enkelt, inte krångla till det i onödan. Ibland packar jag med matsäck vilket är jättemysigt, men många gånger så skippar jag matsäcken och bara tar mig ut i naturen. Att vandra i skogen en timme ger mig tusenfalt tillbaka. Låt långsamhet få vara ditt ledord när du ger dig ut i naturen. Gå sakta, ta in naturen med alla sinnen. Stanna upp och lukta, lyssna, känn och se alla små mirakel. 

Här kommer mina tre favoriter när jag är i skogen, mina små lyckopiller: 

1. Testa att gå barfota. 


Om du inte testat att gå barfota i skogen så gör det!! Att ha direktkontakt med jorden hjälper mig verkligen att landa. Här kan jag vara, precis som jag är. Om du är ovan så testa bara en kort stund och öka på tiden när du känner dig mer bekväm. Nu börjar det bli kallare, men än går det att vandra barfota, åtminstone en liten stund.


2. Krama träd.


Stanna upp och känn. Bara känn känslan när du kramar ett träd i några minuter. Den är obeskrivlig! Kopplingen mellan att krama träd och ett ökat välbefinnande, både fysiskt och psykiskt, är bevisad bland annat av forskaren Qing Li. Vi människor mår bättre att att befinna oss i skogen och ännu bättre om vi dessutom stannar upp och kramar träd. När vi kramar ett träd utsöndrar trädet något som kallas för fytoncider för att skydda sig mot ohyra. Detta ämne har antibakteriella egenskaper för oss människor och ökar kroppens naturliga mördarceller (försvarsceller i våra vita blodkroppar) som bland annat stimulerar vår självläkning och skyddar oss mot cancer.


3. Krama och lukta på mossa.


Detta ger mig ungefär samma känsla som att krama träd. Jag blir så lugn. Forskning visar dessutom att i en bit mossa eller gräs i skogen fullkomligt myllrar det av goda bakterier som är guld för vår tarmflora. Att lukta och försiktigt gnugga mossan mot din kind eller kanske en arm gör att bakterierna flyttar över till din kropp och kommer den tillgodo. En god tarmflora är grunden för en god hälsa så du har verkligen allt att vinna på att göra detta emellanåt.

Här kommer några bilder från en vandring jag gjorde nyligen (22 september) där jag tog av mig skorna och promenerade barfota i närmare 7 kilometer, så härligt!!!

För några veckor sedan var skogen fortfarande full med goda bär. Jag plockade och åt både blåbär och lingon efter hela min promenad.
Färgerna den här tiden på året, det är obeskrivligt vackert.


Att känna marken under mina fötter hjälper mig att bli mer närvarande. 
Känslan som uppstår när jag får borra ned fötterna i mjuk mossa.
Att ta en bit mossa och krama i din hand är fantastiskt både mentalt men också rent fysiskt då naturen fullkomligt kryllar av goda bakterier som stärker människans hälsa.
Sänk blicken och upptäck de små underverken som finns överallt runt ikring dig.
När solen bryter igenom. 


Krama träd. Det hjälper. Det hjälper mot så mycket.

Källor:
Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. 

Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.