Kryddmuffins (Paleo)

Här kommer recept på muffins som är riktigt, riktigt goda! De är lagom söta och mättar bra. De passar utmärkt som mellanmål till barnen när de kommer hem på eftermiddagen efter en dag i förskolan eller skolan. Eller varför inte baka och ta med på en utflykt i helgen?! Vill du lyxa till det lite extra så toppa dem med en skiva getost och några nötter och ringla honung över. På detta sätt kan du också servera dem som en lyxig förrätt när du tillagar en festlig middag.
Muffinsen innehåller bara bra råvaror som ger näring och fett som våra kroppar så väl behöver, i jämförelse med tomma kalorier som de flesta sötsaker annars innehåller. Inget vitt socker. Inget vetemjöl. De är med andra ord glutenfria.

Receptet hittade jag först hos 4Health med Anna SparreJag gillar mycket smak och lade därför till lite fler kryddor, så som ingefära och kryddnejlika och tog bort vaniljpulvret för att få dem lite mindre söta och lade till lite mer salt då jag ville ha mer matiga muffins. HÄR hittar ni Annas recept som jag utgått från om ni hellre vill göra det. Jag måste också tipsa om Annas podd, 4Health med Anna Sparre, som är så otroligt bra! Vill ni lyssna till två avsnitt där jag är med så lyssna till avsnitt 169: Giftbanta ditt hem, samt avsnitt 170: Naturlig hud- & hårvård - så rensar du ditt badrumsskåp

RECEPT KRYDDMUFFINS (PALEO)
Blir 10-12 stycken
7 färska ekologiska dadlar (jag använder dessa eller dessa)
1/2 deciliter ekologisk kallpressad kokosolja (jag använder denna)
3 ekologiska ägg
3 små ekologiska morötter (eller 2 medelstora)
1/2 medelstor ekologisk zucchini
3 dl ekologiskt mandelmjöl (jag använder detta eller detta)
1 msk ekologisk äkta kanel, d.v.s ceylonkanel (jag använder mycket kanel och köper denna)
1 tesked ekologisk malen ingefära (jag använder denna)
1/2 tesked ekologisk malen kryddnejlika (jag använder denna)
2 tsk bakpulver
1/2 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)
Eventuellt topping i form av getost och nötter, och om man vill lite honung
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mixa dadlarna, kokosoljan och äggen med en stavmixer.
- Skala och riv morötterna fint. Riv zucchini fint och krama sedan ur och häll bort det mesta av vätskan som bildats.
- Blanda mandelmjöl, kanel, malen ingefära, kryddnejlika, bakpulver och salt.
- Blanda i de rivna grönsakerna samt de torra ingredienserna i bunken med ägg och dadlar och mixa ihop allt.
- Fyll muffinsformar till ca 3/4.
- Baka mitt i ugnen ca 20-25 minuter.
Om du önskar – toppa med en skiva getost och nötter, samt ringla på honung väldigt tunt.
Jag tyckte att muffinsen kladdade fast lite i pappret när jag bakade första gången så nu bakade jag dem i en s.k muffinsplåt, skämskudde för mig då dessa är gjorda i teflon som kan läcka perflourerade ämnen, d.v.s teflon är ett material som verkligen bör undvikas om man vill skippa skadliga kemikalier i sin vardag. Vi hade plåten kvar, den hade missats att sorteras bort, så latheten slog till och jag använde den. Vill du skippa risken att utsättas för skadliga kemikalier så är mitt tips att försiktigt pensla dina muffins-formar med lite kokosolja innan du lägger i smeten, alternativt äta muffinsen med sked så du kan skrapa ur allt gott från pappret sen. 

Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. 

Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.