Fermenterad blomkål med citron

Här kommer ett härligt recept på fermenterad blomkål med citron. Detta är ett perfekt tillbehör till maten nästan oavsett vad du äter. Tack vare citronen får blomkålen en god lite syrlig smak, och den behåller sin krispiga karaktär genom fermenteringen. Burken håller sedan den är klar flera månader i kylskåp utan att bli dålig. De goda bakterierna som gör gott i din kropp gör även så att blomkålen håller sig fräsch superlänge! Originalet som jag utgick från när jag gjorde detta recept kommer från kokboken Fermentera 2.0 - Grönt med goda bakterier, av Jenny Neikell. Hon tipsar om att fermenterad blomkål passar utmärkt att dippa i en god aioli eller som tilltugg till en god öl.


Börja med att desinficera de glasburkar du tänker använda. Det gör du enkelt genom att ställa in dem i ugnen på 125 grader i 15 minuter. Då tar du död på eventuella bakterier som annars kan finnas i burken. Tänk dock på att låta burkarna svalna innan du fyller dem med kålen då hög temperatur tar död på de goda bakterierna. Det går givetvis även bra att diska burkarna väldigt noga, men tänk på att skölja ordentligt då även väldigt små rester av diskmedel som blivit kvar i burken efter diskning annars lätt kan förstöra processen.

RECEPT FERMENTERAD BLOMKÅL MED CITRON

1 stort ekologiskt blomkålshuvud, ca 1 kg
1/2 ekologisk citron
Kallt vatten
Oraffinerat havssalt (jag använder detta)

- Bryt blomkålshuvudet i lagom stora bitar. Spara både stammen och de gröna bladen. Plocka bort de bitar som ser fula ut. Skär de gröna bladen i ca 2 cm långa bitar. Skölj allt i durkslag under rinnande vatten. Skär roten i ca 2 x 2 cm stora bitar.

- Skrubba citronen med en borste under vatten och skär sedan halva citronen i tunna skivor. Dela sedan skivorna på hälften.

- Ställ en 2-liters glasburk med snäpplock och gummiring på en våg och nollställ.

- Varva buketter, bladbitar, rotbitar och citron upp till 5 cm från kanten av burken. Fyll på med kallt vatten så det täcker grönsakerna. Kolla vikten.

- Multiplicera sedan den fyllda burkens vikt räknat i gram med 0,015 för att få fram rätt salthalt. Salthalten bör ligga mellan 1-2% och här testade jag med 1,5%.

- Ta av burken från vågen och nollställ. Väg upp till den saltmängd du räknat fram och häll i burken. Stäng locket och vänd burken och skaka försiktigt så att saltet blandar sig i hela burken.

- Toppa med en ljuskopp i glas eller någon annan tyngd i glas eller porslin. Obs: Det får inte vara någon tyngd i metall utan måste vara glas eller porslin. Stäng snäpplocket.

- Ställ burken på ett fat i ett mörkt skåp i rumstemperatur, förslagsvis ett skafferi. Tejpa fast en liten kom-ihåg-lapp med dagens datum, samt datumet för 2 veckor framåt (då burken ska in i kylen) samt datumet för ytterligare 2 veckor (då burken tidigast är klar att öppnas).

- Låt stå i rumstemperatur i 14 dagar. Ställ sedan i kylskåp.

- Låt stå minst 14 dagar i kylskåp.

Klart!


Vill du ha tips på mer fermenterad mat och dryck? Kolla in min receptbank här på hemsidan. Klicka på "Recept" i menyraden och sedan på underkategorin "Fermenterat" så hittar du alla mina favoriter.



___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.