Bovetegröt - en bra start på dagen

Idag ska jag bjuda på en frukost som jag gör regelbundet här hemma sedan några år tillbaka. Fylld med näring och som ett naturligt glutenfritt alternativ blir en tallrik med bovetegröt en riktigt bra start på dagen. Denna värmande gröt är som mjuk balsam för magen.

Våra tarmar har stor betydelse för vårt immunförsvar och näringsupptag. Bovete är ett utmärkt val för magens skull då det förutom att det innehåller så mycket näring även är milt och lättsmält. Det balanserar tarmfloran och stödjer tarmfunktionen, inte minst tack vare alla fibrer som bovete innehåller. 

Jag försöker undvika gluten så mycket jag kan hemma hos oss då flera i vår familj mår enormt mycket bättre då vi utesluter / drar ned ordentligt på gluten i vår kost. Men jag vill inte gärna ersätta de traditionella glutenalternativen (bröd, pasta m.m) med de glutenfria produkter man kan hitta i matvarubutiken eftersom de allra flesta produkter som står på den glutenfria hyllan istället är fullproppade med tillsatser. Många gånger är dessa ett ÄNNU sämre alternativ än gluten enligt mig. Men när jag hittar naturliga alternativ med rena råvaror som är naturligt fria från gluten så försöker jag lägga till dem i vår kost om vi gillar dem. Bovete är ett utmärkt exempel på detta!Bovete innehåller, sitt namn till trots, inget vete och är en naturligt glutenfri råvara. Det är en ört och inte ett sädesslag. Det innehåller samtliga åtta essentiella aminosyrorna som vi människor behöver, som vi endast kan få i oss via maten eftersom vår egen kropp inte kan tillverka dem. Förutom dessa aminosyror så innehåller bovete viktiga mineraler som fosfor och magnesium samt det viktiga koenzymet tiamin. Som om det inte var nog så innehåller bovete även protein och viktiga fibrer.
Hemma hos oss äter vi främst bovete som gröt till frukost, men det är också ett utmärkt alternativ att ersätta ris med. Det är också gott att efter du kokat det låta det svalna och sedan blanda i en sallad för att få en mer mättande sallad. Oavsett hur du väljer att äta bovete så är ett bra sätt att tillreda det på enligt receptet här nedan. Jag använder också ibland krossat bovete när jag gör min glutenfria granola (se recept HÄR).  

Det är viktigt att nämna att bovetets skal innehåller ett färgämne som heter fagopyrin, vilket kan vara framkallande av allergiska reaktioner som irriterade slemhinnor. För att få bort detta ämne är det bra att dels blötlägga bovetet (över natten eller några timmar) och att även koka upp det en extra gång innan du kokar det. Då släpper nämligen denna skyddande hinna. Man kan se det på att vattnet blir färgat ljust rött. Genom att blötlägga bovetet så ökar du dessutom näringen och gör bovetet mer lättsmält för kroppen. När det ligger i vatten så startas en process i grynet (gäller allt som växer i jord) som gör att den skyddande hinnan släpper och fler näringsämnen blir tillgängliga för vår kropp då vi äter det. Tänk dig ett frö. Det har ett skydd runt sig för att hålla länge, ända tills det planteras. Det är inte förrän det sätts i marken och får tillgång till vatten som de börjar utvecklas och öppna sig för att kunna växa. Det är denna process som händer när du blötlägger, alla de näringsämnen som legat låsta i fröet blir genom blötläggningen tillgängliga och vår kropp kan ta del av dessa.
Allra bäst är att lägga det hela bovetet i blöt kvällen innan om du ska koka gröt till frukost morgonen efter. Men skulle du glömma så är det inte kört. Oavsett om jag blötlagt kvällen innan eller om jag glömt det så kokar jag alltid upp bovetet med vatten en extra gång innan jag börjar koka gröten. På så sätt sköljer jag bort det röda ämnet som kan vara irriterande för kroppen.


RECEPT BOVETEGRÖT

Beräkna ca 1/2 dl helt bovete per person. 

Jag använder detta bovete.

Koka först upp bovetet med minst dubbel mängd vatten. Så snart det börjar koka tar du av kastrullen från plattan och sköljer bovetet i en finmaskig sil under rinnande kallt vatten. Skölj gärna ur kastrullen också. Du kan se att vattnet du häller bort har färgats rött, d.v.s du blir av med det ämne som kan vara irriterande för kroppen.

Koka upp bovetet på nytt i nytt i ungefär dubbel mängd vatten. Tillsätt ca ett kryddmått salt (till ca 3-4 personer). Koka i 10 minuter.

Häll försiktigt bort överflödigt vatten. Ta hjälp av locket så inte bovetet trillar ur kastrullen. 

Servera gröten direkt. Toppa med t ex mald äkta kanel, ekologiska solrosfrön, pumpafrön, linfrön, kokosflingor och lite russin. Äppelmos är också riktigt gott till (vi köper DETTA som är helt fritt från tillsatser och tillsatt socker). Ibland tar jag även lite ekologisk havremjölk till också. 


Nu önskar jag er alla en riktigt fin start på veckan. ___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.