Ajvar relish - fermenterad

Det var min kära svärmor som introducerade mig till ajvar relish för ett antal år sedan. Ajvar relish är en grönsaksröra som har sitt ursprung i Balkanländerna och är flitigt använd i det balkanska köket. Den används i dessa länder ofta som ett smörgåspålägg, som smaksättare i grytor eller bara som ett tillbehör till maten. Röran är också en riktigt bra ersättare till ketchup på t ex hamburgare eller grillkorv. Det är supergott att göra en röra genom att blanda ajvar relish med mosad fetaost (om du äter mejerier) och hackade svarta oliver (jag använder dessa). Denna ajvar är dessutom ett perfekt substitut till tacosås. Sååå gott!!!

Traditionellt sätt är denna röra inte fermenterad, men jag är som ni vet vid det här laget svag för att äta mat som stärker hälsan maximalt, och ville därför testa att göra en fermenterad variant av ajvar relish. Det tar en månad innan den är klar, men det är så värt väntan. Själva tillagningen är varken svår eller tar lång tid. Det som tar tid är själva väntan på att den sedan ska bli klar. Receptet som jag tagit inspiration ifrån kommer från kokboken Fermentera 2.0 - Grönt med goda bakterier, av Jenny Neikell. Men som vanligt gör jag min egen variant. Här nedan delar jag med mig av mitt recept.Börja med att desinficera de glasburkar du tänker använda. Det gör du enkelt genom att ställa in dem i ugnen på 125 grader i 15 minuter. Då tar du död på eventuella bakterier som annars kan finnas i burken. Tänk dock på att låta burkarna svalna innan du fyller dem med kålen då hög temperatur tar död på de goda bakterierna. Det går givetvis även bra att diska burkarna väldigt noga, men tänk på att skölja ordentligt då även väldigt små rester av diskmedel som blivit kvar i burken efter diskning annars lätt kan förstöra processen.

Till detta recept passar en glasburk med snäpplock och gummiring i storleken 1 1/2 liter.

RECEPT FERMENTERAD AJVAR RELISH

5 stycken ekologiska röda paprikor, ca 1 kg
1 ekologisk aubergine, ca 200-300 gram
2 stycken ekologiska rödlökar, ca 200 gram
7 ekologiska vitlöksklyftor, ca 15-20 gram
1 ekologisk chilifrukt, ca 20 gram
2% oraffinerat havssalt, blir ca 4 teskedar (jag använder detta)

Gör så här:

- Sätt ugnen på 250 grader.

- Skölj paprikorna och dela den i halvor, mitt itu från topp till botten. Ta bort kärnhuset och lägg paprikohalvorna med snittytan nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt.

- Rosta paprikorna i ugnen i 20 minuter tills skalet börjar bubbla och bli lite svart.

Rosta paprikorna tills skalet börjar bubbla och svartna något.

- Ta ut paprikorna och låt svalna lite några minuter. Dra sedan av skalet, det ska inte användas.

- Skölj och tärna auberginen. Skala och hacka rödlöken och vitlöken. Kärna ur chilifrukten och skär bort toppen.

- Kör paprika, aubergine, rödlök, vitlök och chili i en matberedare med kniv till en grovhackad sås.

- Väg sedan såsen i gram och multiplicera med 0,02 för att få fram vikten på mängden salt du behöver.

- Väg upp saltet och blanda med såsen.

- Fyll glasburken och pressa innehållet med t ex en träslev så att det blir tätt packat.

- Täck gärna med ett vitkålsblad från en ekologisk vitkål och lägg t ex ljuskoppar i glas eller koppar i porslin som en tyngd över. Tänk på att kolla så att allt ligger täckt under vätskenivån, så att inte någon del sticker upp ovanför vätskan.

- Stäng locket och låt burken stå på ett fat i ett mörkt utrymme i rumstemperatur (förslagsvis ett skafferi) i 14 dagar. Sätt gärna en lapp på burken med dagens datum, datumet som blir 14 dagar framåt (då burken ska in i kylen) samt 14 dagar ytterligare efter det (då burken är redo att tidigast öppnas). Ju längre den får stå i kylen innan den öppnas desto mer mognar smakerna fram.

Klart!Detta är allt som behövs för att göra din egen ajvar. Om du vill ha lite hetta i din ajvar så tillsätter du även en ekologisk chilifrukt. 

Vill du testa att fermentera ännu mer? Jag har en mängd recept på både mat och dryck under fliken Recept i menyraden. Klicka på underrubriken Fermenterat så hittar du alla mina recept där.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar