Handbok för nätföräldrar

Alla föräldrar som har barn födda 2009 har nyligen fått denna lilla bok i brevlådan. Den är ett samarbete mellan Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse och organsiationen BRIS - Barnens rätt i samhället. Hela boken finns också tillgänglig online och kan läsas HÄR.


Precis som boken Mitt barn på nätet, av Maria Dufva (som jag tidigare recenserat här på bloggen - HÄR kan du läsa den recensionen) så vill även denna bok öppna upp för samtal mellan föräldrar och barn om barnens vardag på nätet. Ditt barn behöver dig och ditt föräldraskap även på nätet. Man har gjort studier och sett att barn VILL ha sina föräldrar nära och närvarande, även på nätet.

Egentligen är barn och ungas vardag online inte särskilt annorlunda mot vardagen offline. Det kan handla om att hänga med kompisar, kolla på youtubeklipp, göra skolarbeten o.s.v.

Boken tar upp begreppet FOMO - Fear Of Missing Out. Att känna tillhörighet och att få vara med i gemenskapen är en av människans starkaste önskan. Vi vill vara en del av en grupp, att känna tillhörighet. På nätet fullkomligt bombarderas vi av information och känslan av att inte vilja missa något är stark hos alla människor. Inte konstigt att många barn, och även vuxna, vill ha mobilen vid sin sida dygnets alla timmar.

Ett tips som ges i boken är att ha tydliga regler gällande skärmtid och att dessa regler gäller hela familjen, även de vuxna. Forskning visar att tydliga gränser från föräldrar hjälper barnen att lära sig sätta sina egna gränser och i högre grad respektera sin egen integritet. Låt barnen vara delaktiga i de regler ni sätter upp. Det är viktigt för barnen, för alla, att bli lyssnad på och tagen på allvar.

Det är sällan en bra idé med förbud. Att förbjuda barnet att använda sin mobil om något obehagligt hänt på nätet löser inte problemet.

Visa nyfikenhet kring vad ditt barn gör på nätet. Lika självklart som du pratar med ditt barn om vad som händer i det "verkliga" livet, livet offline, så bör vi visa intresse för det som de möter på nätet, livet online. Våga vara delaktig och intresserad av hela ditt barns vardag.

Uppmuntra ditt barn att berätta om nåt inte känns bra i kontakten med andra på nätet. Lyssna utan att döma. Diskutera med ditt barn kring vad som är okej och vad som inte är okej. Vilka bilder är ok att skicka och ta emot, och vilka är inte det? Prata om olika strategier som ditt barn kan använda om barnet kontaktas av någon som vill att de skickar eller mottar sexuella bilder m.m. Att blocka personen och att prata med dig som vuxen är olika sätt att hantera detta på. Eventuellt behövs en polisanmälan göras. Ta skärmdump om ditt barn visar något som troligtvis är olagligt så att du har bevis. Berätta för barnet att det finns vuxna som vill barn illa på nätet och som kan utge sig för att vara någon annan, ofta ett annat barn, för att få kontakt med barn på nätet. Trygga ditt barn i att du alltid finns där och att det ALDRIG är barnets fel när detta händer. Behåll lugnet även om det kan vara svårt.

Uppmuntra ditt barn att följa konton som stärker istället för såna som skapar stress och gör att barnet känner sig otillräcklig. Prata om "filtereffekten". Vad är äkta och vad väljer människor att visa upp på nätet. Prata om att de flesta lägger upp sånt som de vill visa upp, men att detta är långt ifrån hela verkligheten.

I många online-spel är jargongen extremt hård och machonormativ. Tjejer bemöts ofta med nedlåtande kommentarer och det kan vara väldigt sexistiskt, där tjejer ofta bemöts nedlåtande och behöver vara perfekta för att inte kritiseras. Intressera dig för ditt barns spelande (om hen spelar) och fråga om det är nåt som känns mindre bra. Tillsammans kan ni hitta nya strategier för att hantera svårigheter i spelvärlden.

Mobbing och sexuella trakasserier är olagligt på nätet på samma sätt som det är i livet offline.

Boken gav mig många bra tips och tankeställare. Det enda som jag reagerade på var att de skriver att det är väldigt ovanligt att barn råkar ut för sexuella närmanden på nätet. Det är tyvärr inte alls min uppfattning, då jag gång på gång läser om män som dömts för att utnyttjat ofta hundratalet barn genom att få dem att t ex posera nakna och utföra sexuella handlingar framför webbkameran. Men desto större anledning att vi vuxna sätter oss in i barnens vardag på nätet och är de trygga vuxna som de behöver tänker jag. Ett sätt att få hjälp att göra det är att läsa denna bok, ett annat är att läsa Mitt barn på nätet av Maria Dufva. Jag vill också tipsa om en tredje bra bok som riktar sig direkt till barnen, Värsta bästa nätet, som även den är skriven av Maria Dufva. Den kommer förövrigt alla barn som nu går i årskurs 4 att få gratis från sin skola under detta skolår. Tillsammans kan vi hjälpas åt så att nätet kan bli den trygga plats det ska vara för våra barn.



___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.