Skulle du kunna tänka dig att avstå flyget under ett år?

Har den senaste tidens flygdebatt fått dig att reflektera över ditt eget resande? Kanske känner du att det inte är någon mening med att du som enskild individ avstår från att flyga? Skulle du resonera annorlunda om "alla andra" avstod från att flyga?


Initiativet Vi håller oss på jorden utmanar svenska folket att ta ett kollektivt ansvar för att minska vårt flygande genom kampanjen Flygfritt 2019. Kampanjen går ut på att man går med på att helt avstå från att flyga under 2019 - förutsatt att vi är 100 000 personer som lovar att göra samma sak.

Varför flygfritt?

Att avstå att flyga är en av de allra viktigaste sakerna man som enskild individ kan göra för klimatet. Om vi ska kunna begränsa klimatförändringarna måste vi minska våra klimatutsläpp till högst 2 ton per person och år. Idag står bara flygandet för 1,2 ton per år för den genomsnittlige svensken. Det motsvarar en resa tur och retur mellan Stockholm och Lissabon. Flyger du mer än så flyger du alltså mer än genomsnittet i Sverige. Globalt sett har de flesta aldrig någonsin flugit. Om du vill veta hur stora dina klimatutsläpp är kan du räkna ut det HÄR.

Varför ska jag anmäla mig?

Du lovar bara att avstå flyget om vi når målet på 100 000 anmälda och gör vi det är du med och bidrar till något stort! 100 000 färre i luften motsvarar lika stora klimatutsläpp som 45 000 bilar släpper ut totalt på ett helt år. Lyckas vi nå målet skulle vi även sända en tydlig signal till våra politiker - och även varandra - om att vi är många som är villiga att förändra vår livsstil för att rädda klimatet.

Men vad ska jag då göra på semestern?

Vi förstår att det kan kännas som en stor uppoffring att avstå från att flyga - men klimatet kommer inte att räddas utan ansträngning. Att hålla sig på jorden innebär inte att du måste avstå från att semestra. Varför inte passa på att utforska Sverige? Eller prova en tågsemester? Inspiration till alternativa resor hittar du HÄR. Kanske får du uppleva saker som du annars gått miste om. På hemsidan Vi håller oss på jorden kan du läsa om andras erfarenheter av att resa på andra sätt.

Anmäl dig genom att markera att du "Kommer" på Facebook-evenemanget "Flygfritt 2019". Vill du ha betänketid? Anmäl att du är "Intresserad" så länge! Har du inte Facebook går det även att anmäla sig HÄR. Följ gärna Vi håller oss på jorden på Facebook och Instagram.

Hur ska vi lyckas nå målet på 100 000?

Vi är övertygade om att det finns 100 000 svenskar som skulle vara beredda att ta ett flygfritt år - det gäller bara att nå ut till dem. Genom evenemanget Flygfritt 2019 kan du bjuda in vänner och bekanta. Och prata med alla du känner om kampanjen!


Ovanstående text har jag lånat och kopierat från material som jag beställt och hängt upp runt om i Örebro som är skrivet av initiativtagarna bakom Vi håller oss på jorden och Flygfritt 2019. 

Visst är detta något som just DU skulle kunna tänka dig att göra? Ett år utan flyg. Förstå känslan när vi är med och förändrar världen! Jag själv har oerhört svårt att ställa obekväma frågor angående flyget till de jag känner och de jag pratar med. Jag vill inte vara en person som kommer med pekpinnar eller nedlåtande attityd mot hur andra väljer att leva sina liv. Men faktum är att vi har bara denna jord och i detta fall tror jag att det är viktigt att ta modet och våga vara obekväm för att starta samtal kring detta. Det handlar inte om att jag vill trampa någon på tårna eller visa mig bättre än någon annan. Jag lika mycket som alla andra måste vara villig att ändra mitt sätt att leva så att det inte står i konflikt med planetens överlevnad. Jag börjar inse att jag måste lämna rädslan att trampa någon på tårna bakom mig och istället fokusera på att anledningen till varför jag - och vi alla - måste börja prata om dessa saker är för att jag vill att mina barn, och alla världens barn ska ha en planet som går att bo på även i framtiden. DET är helt enkelt för viktigt för att inte göra allt jag kan för att ändra människors livsstil så att den inte är likställd med att förstöra vår jord.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Ja, jag avstår flyget! Tycker faktiskt att flygresor borde ransoneras. Nån borde utses att räkna på vad klimatet kan tänkas tåla. En resa per person vartannat år, kanske vart femte, vart tionde? Alla flyger förstås inte och skulle kunna sälja sin flygrätt.
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Hej Anette!

  Vad glad jag blir att höra att du valt att avstå flyget. Just det där med att ransonera och räkna ut hur många flygresor som varje människa kan göra och sedan dela ut en pott till alla och att utöver det kan man inte flyga, om man inte köper en pott från någon annan som därmed avstår sin flygkvot, det hörde jag även i Mia Skäringer och Anna Mannheimers podd förra veckan. Ingen dålig idé alls faktiskt. Frågan bara är om det blir ens en flygresa var om man ska dela jämlikt med jordens hela befolkning eller om man bara skulle göra detta för Sverige. Det är nämligen bara 3% av jordens befolkning som ännu flugit ännu någon gång och vi som tillhör denna lilla andel har ju lyckats förstöra klimatet ganska rejält. Har du anmält dig till flygfritt 2019 förresten? Gör jättegärna det. Här kan du anmäla dig: http://vihallerosspajorden.blogspot.com/p/anmalan.html

  Önskar dig en fin dag! Med vänliga hälsningar /Sara

  SvaraRadera
 3. Senaste jag flög var 2017 till Grekland. Ska nu försöka köra flygfritt under 2019.
  Vi hemestrar med vår elbilla i år.
  Sverige är fint att semestra i.
  Hälsningar Anna

  SvaraRadera
 4. Hej Anna!

  Så underbart att höra. 😊 Det finns så otroligt mycket fint att se i vårt vackra land Sverige. Blir avis på elbil. Själva har vi en diesel och det känns såklart inte alls bra, även om den körs väldigt sällan... 😕.

  Trevlig helg! Med vänliga hälsningar Sara

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.