Guldmjölk med saffran

Jag älskar att starta min dag med en stor kopp guldmjölk. Detta gör jag så gott som dagligen och har gjort de senaste åren. För en tid sedan delade fina Lotta och Victoria på Vitalista ett recept där de tillsatt saffran i sin gurkmejapasta. HÄR är deras recept. Jag älskar smaken av saffran, och denna krydda har väldigt många hälsofördelar, precis som gurkmeja. Bland annat ökar saffran vårt må-bra-hormon serotonin samt har en skyddande effekt mot cancer. Så jag var så klart tvungen att testa att tillsätta saffran i min variant av guldmjölk. Här nedan kommer receptet som jag gjorde och som blev riktigt lyckat. Jag tillsatte en extra påse med saffran i förhållande till gurkmejan jämfört med Lotta och Victorias recept. Det blev sååå gott! Detta kommer definitivt att bli en återkommande julfavorit framöver!


Lotta och Victoria berättar på sin blogg att det finns studier som visat att saffran tillsammans med curcumin (det aktiva ämnet i gurkmeja) har större effekt mot depression än antidepressiva medicinen Prozac. Med tanke på alla biverkningar av antidepressiva läkemedel så är ju detta så otroligt mycket bättre!

Här kommer min variant av receptet:

RECEPT GURKMEJAPASTA MED SAFFRAN

1 dl malen gurkmeja 
2 dl vatten
1 tsk mald ekologisk svartpeppar
2 tsk ekologisk äkta kanel
2 tsk ekologisk mald kryddnejliga
1 tsk ekologisk mald kardemumma
3 msk kallpressad ekologisk kokosolja (jag använder Kung Markattas)

3 paket saffran (på 0,5 gram vardera)

Gör så här: Koka gurkmejan med vatten på svag värme så det endast sjuder väldigt försiktigt. Rör om då och då så den inte bränns i botten. Låt sjuda 8-10 minuter. Den kommer då att ha blivit ganska torr. Ta sen av från plattan och blanda i kryddorna samt kokosoljan och rör om ordentligt så allt blandar sig väl.

Förvara sedan i en glasburk med tättslutande lock i kylskåpet. En sats räcker till en daglig kopp för en person i ca två veckor.


RECEPT SARAS GULDMJÖLK

Ta en rejäl tesked gurkmejapasta i en stor kopp och fyll koppen med kokhett vatten. Toppa med lite mjölk (jag använder ekologisk havremjölk, men t ex mandelmjölk fungerar också toppen om du vill att den ska bli helt Paleo). Uppdatering: Det går också jättebra att bara utesluta mjölken över huvud taget. 

Rör om. Klart! Låt gärna stå och svalna lite innan du dricker din kopp. Ibland väntar jag tills koppen svalnat helt och det blir lika gott att dricka den så som när den är lite varm. 


I mellandagarna kommer jag att gästa Lotta och Victorias podd, Hälsosnack med Lotta och Victoria. Missa inte det!___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

1 kommentarer:

  1. Gott med saffran i det ska jag testa.
    Önskar dig en God Jul och Ett Gott Nytt år
    kram Milla

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.