Älskade Aleppotvål.

Jag har sagt det förut, men det tål att upprepas. En av mina absoluta favoriter i vårt hem är Aleppotvålen. Denna magiska tvål som endast består av tre ingredienser; nämligen olivolja, lagerbärsolja och salt. Inga kemiska tillsatser eller parfymdofter. Inga konstigheter alls med andra ord. Idag tänkte jag berätta om alla användningsområden där jag använder Aleppotvål. För detta är verkligen en mångsidig och mycket användbar tvål kan jag lova. Imorgon kommer jag att dela med mig av min hårvårdsrutin, d.v.s hur det går till när jag tvättar mitt hår med Aleppotvål, så stay tuned.


Man kan köpa äkta Aleppotvål med olika procentsatser av lagerbärsolja. Jag väljer ALLTID den som har högst andel lagerbärsolja, d.v.s 32%. Ju högre halten är av lagerbärsolja, desto mer antiseptiska, fuktighetsbevarande och vårdande egenskaper får tvålen. Det är också lagerbärsoljan som ger tvålen sin gröna färg och speciella doft. HÄR köper jag min Aleppotvål och väljer som sagt alltid den med 32% lagerbärsolja. (Obs: Jag är ej sponsrad). Tack vare att Aleppotvålen är så pass hård så räcker den otroligt länge.

Äkta Aleppotvål som är gjord på traditionellt vis med näringsgivande olivolja och intensivt vårdande lagerbärsolja har enormt många användningsområden. 

Aleppotvål är perfekt för såväl håret som hela kroppen och passar utmärkt till personer som har olika hudproblem så som psoriasis, eksem eller andra liknande besvär. 

Både jag och barnen använder den till att tvätta håret och som duschtvål. Imorgon tänkte jag dela med mig av min hårvårdsrutin, d.v.s hur det går till när jag tvättar mitt hår med denna tvål. Vi använder även Aleppotvålen som handtvål i både badrummet och köket. Men tvålen passar inte bara till håret, huden och händerna. Den är också perfekt som fläckborttagare. Jag gnuggar tvålen tillsammans med lite kallt vatten på klädfläckar och så gott som alla fläckar försvinner. 

När vi reser är detta ofta den enda tvål jag har med och det är så praktiskt att endast behöva packa med en tvål och slippa bära med en necessär med många produkter. Den är den ultimata resetvålen med andra ord. 

Jag köper min Aleppotvål hos Jordklok och den är handgjord enligt traditionella metoder i staden Aleppo i Syrien, där den har tillverkats med samma recept och hantverk i tusentals år. Inga konstgjorda tillsatser eller animaliska fetter har använts vid tillverkningen. Tvålen har lagrats i flera månader för att den ska utveckla ännu mer vårdande egenskaper. Om du vill köpa Aleppotvål så kom ihåg att kolla så att den verkligen är äkta. Det finns nämligen en uppsjö av kopior som inte alls har samma innehåll som den äkta Aleppotvålen. Den ska inte innehålla något annat än två till tre ingredienser (olivolja, lagerbärsolja och eventuellt salt). 

Tvålen är ganska stor men går enkelt att dela upp i mindre tvålar. Ta en vass kökskniv och skölj i riktigt varmt vatten. Dela sedan tvålen med den varma kniven. Värmen hjälper till så att tvålen inte smular i mindre bitar utan håller sig till det snittet som du önskar skära till.

Är det någon av er läsare som använder Aleppotvålen på ytterligare vis? Tipsa gärna genom att lämna en kommentar till detta inlägg.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Ska jag testa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Hoppas att du blir lika nöjd med denna tvål som jag är. Mvh /Sara

   Radera
 2. Hur tycker du att doften är på denna? Köpte en av ett annat märke och tyckte den nästan luktade som åkrar kan lukta när dom spridit ut kodynga haha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag tycker personligen att de doftar väldigt gott. Men jag gissar att det är en smaksak. Är man van vid mycket syntetiska dofter och parfymämnen kan den säkert uppfattas som "tråkig" när det gäller hur den doftar. Den ska dock inte lukta kobajs, möjligtvis lite mer åt hö-hållet kanske. :-) VÄnliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.