Bada bastu - så många hälsofördelar

Visste du att bada bastu har en lång rad helt fenomenala hälsofördelar? Särskilt i kombination med en kall dusch på ca 25 sekunder efter 10-15 minuters bastu (med ca 70-85 grader). Det och mycket annat lärde jag mig när jag lyssnade på avsnitt 104 av podden Hälsosnack med Lotta och Victoria för en tid sedan. Kombinationen värme och kyla balanserar dina hormoner och ökar ditt må-bra-hormon serotonin, mycket mer än vad antidepressiva mediciner gör. Hur fantastiskt är inte det?! Du får alltså samma och till och med bättre effekter av att regelbundet bada bastu än att äta antidepressiva, helt utan alla biverkningar som antidepressiva läkemedel har. 

Att bada bastu ger din kropp en ordentlig detox som renar kroppen från gifter och skadliga kemikalier, bland annat tack vare att ditt lymfsystem får en ordentlig skjuts. Har du tänkt på att det är i princip fysiologiskt omöjligt att känna stress i en bastu? Kroppen får automatiskt in i ett avslappnat tillstånd, vare sig du vill eller inte. Bastubad stärker ditt immunförsvar och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 

Fördelarna var helt enkelt så många att jag var tvungen att flytta ut de grejer som fanns i vår bastu som alltför länge fått utgöra förråd så att den kunde börja användas regelbundet till dess rätta syfte. Numera kan jag knappt gå förbi vår bastu utan att börja längta tills det är dags för nästa bastubad.

Det tog några gånger innan jag klarade av att duscha riktigt kallt, men efter några gångers tränande så klarar jag numera av att duscha "på det kallaste" under ca 30 sekunder. Jag börjar med armar och ben innan jag låter strålen skölja över hela kroppen. Det blir en frisk, fräsch kontrast och känns oerhört skönt när man sedan går in i bastun igen. I love it!

Träsleven har jag köpt på loppis och den är handsnidad. Skålen kommer från Quality Brands Sweden och är gjord av ett kokosskal. 

Efter att ha bastat får man en sån skön värmande känsla som kommer inifrån och kinderna blir så härligt rosiga.

Härhär, här och här kan du läsa mer om bastubadets alla fördelar.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.