Chiapudding - en god start på dagen

Här kommer recept på en fantastisk frukost som vi gör minst en gång varje vecka hemma hos oss. När jag gör chiapudding vet jag att jag ger mig själv och min familj en riktigt bra start på dagen. Våra kroppar fylls på med näring och sånt som kroppen behöver. Riktigt bra mat helt enkelt fylld med näring och utan socker och tillsatser.

En sak som är väldigt bra är att den går att variera i oändlighet. Bara fantasin sätter gränserna. T ex kan du smaksätta din chiapudding med kanel och lite kardemumma. Eller varför inte kakao för att få en chokladvariant. Jag toppar chiapuddingen med frukt och strösslar ofta över både frysta granatäppelkärnor eller lingon och lite kokosflingor och avslutar med att pudra över lite äkta kanel. Jag tänker ofta att ju fler färger jag tillför desto bättre och mer spridd blir näringen. Tänk regnbågens alla färger.

Det är också fantastiskt gott att ta en rejäl klick med ett nötsmör. Jag brukar använda ekologiskt mandelsmör, men jordnötssmör eller cashewnötsmör går precis lika bra. Testa dig fram till vad just du gillar allra bäst. Servera gärna i vinglas för extra festlig känsla.

Chiapuddingen blandar du till kvällen innan du ska äta den och förvarar i kylskåp. Det gör det så enkelt sen att bara ta fram på morgonen. Om du glömt (vilket händer mig ibland) så funkar det också att blanda puddingen en timme innan den ska ätas.


RECEPT CHIAPUDDING       
                           
Räcker till 4 personer och ofta blir lite över till dagen efter.

5 deciliter ekologisk havremjölk (eller mandelmjölk om du vill att chiapuddingen ska vara 100% Paleo)
1 deciliter ekologiska chiafrön

Förslag på smaksättning:

1 kryddmått vardera av ekologisk kanel, kardemumma, nejlika och ingefära
eller
3 matskedar ekologisk kakao

Man kan också helt hoppa över smaksättningen och bara blanda havremjölk (eller mandelmjölk) och chiafrön.

Blanda kryddorna (om du valt att smaksätta med det) med havremjölk tills allt blandat sig och rör sen i chiafrön. Rör om med en sked tills chiafrön börjar absorbera vätskan och svälla lite. Vill du ha bär i så blanda i ca 2 dl av några bär du gillar och rör om. Låt stå över natten eller minst en timme. Rör sedan om allt innan servering.

Topping:

T ex ekologisk skivad banan, kiwi och bitar av apelsin
Jag lägger ofta till något rött, t ex frysta ekologiska granatäppelkärnor eller lingon

Avsluta med att pudra över lite äkta kanel och strössla lite kokosflingor

Ytterligare ett alternativ är att koka en snabb sylt på morgonen och toppa med den ovanpå chiapuddingen. Med en klick nötsmör blir detta gudomligt gott! Jag använder oftast detta nötsmör.


RECEPT BÄRSYLT UTAN SOCKER

225-250 gram ekologiska bär
3-4 ekologiska dadlar
2 matskedar ekologiska chiafrön 
1 dl vatten

Börja med att ta ut kärnorna ur dadlarna och mosa dem sedan med en gaffel direkt i kastrullen. Häll på vattnet och värm på låg värme tills dadlarna luckrats upp ganska bra med vattnet. Tillsätt sedan bären (går bra att ta direkt ur frysen) och värm tills det börjar småputtra. Lägg sist i chiafrön och rör om. Låt sjuda under lock på svag värme i 10-15 minuter. Rör om då och då.

Häll upp i en urdiskad glasburk och låt svalna. Förvara sedan i kylskåp. Sylten håller sig minst en vecka.


Med kakao som smaksättning så får din chiapudding smaken av choklad.

Vill du göra en chiapudding med smak av jul så kolla in DETTA recept som smakar som pepparkaksdeg.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Hej. Hur tänker du med chiafrön, granatäppel, mandel mm som ju är mat som transporteras med flyg till oss? På tal om klimatångest... jag brukar fundera på det då många som äter hälsosamt äter mat som är långtbortifrån ...
  Undrar L

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Jag försöker alltid välja närproducerad mat i första hand när jag handlar. Jag har dock inte slagit knut på mig för att helt undvika mat och vissa produkter som producerats långt bort från mig. Anledningen är helt enkelt att det skulle bli för mycket av ett krångel för att jag skulle kunna fortsätta tänka på detta och leva klimatsmart. Jag tror att om jag satte för många regler för mig själv så skulle det helt enkelt bli för krångligt för att vara praktiskt genomförbart och då skulle risken vara stor för mig att jag gav upp helt. Jag tänker att det är stor skillnad på klimatpåverkan på att t ex välja chiafrön och att själv flyga till Sydamerika. Jag lever efter mottot att göra så gott man kan. Men visst skulle jag önska att allt jag åt fanns i närheten av där jag bor.

  Hoppas att mitt svar blev någorlunda tydligt kring hur jag tänker. Det är viktigare att göra så gott man kan än att tänka att man ska göra allt felfritt. Förstår du hur jag resonerar? Allt gott.

  Med vänliga hälsningar /Sara

  SvaraRadera
 3. Hej såg ditt svar nu först. Jo jag tycker också att man gör så gott och mycket man kan men om man skriver o förespråkar miljömedvetenhet kunde man välja blåbär, hallon och tranbär i sina bilder på bloggen isf banan, kiwi, apelsin, chia, mandel, dadel... inte mycket som är nära och lokalt? De bli många kg i flyget om alla bloggläsare gör denna efterrätt isf lokal youghurt med äpple, blåbär och jordgubb. Minst lika gott o mer c- vitamin.
  Jag är helt vanligt miljömedveten, ingen ivrare, men många på sociala medier verkar vara det för att de ger följare. Folk som vill sätta barn i miljömedveten skola på Bali men flyger dit med sin familj flera gånger... allt de lär sig där kommer de aldrig att lyckas kompensera under sin livstid i fråga om miljöval pga långa flygresor. Har du lagt märke till samma fenomen? Hälsar och undrar L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att om alla gör så gott de kan så kommer vi väldigt, väldigt långt. Jag blir uppriktigt ledsen om folk tror att jag bloggar för att få så många följare / läsare som möjligt. Jag vill visserligen ha så många som möjligt för att uppnå mitt mål, vilket är att nå ut till så många jag kan med budskap som jag tycker är viktiga och tror på. Som att giftminimera sin vardag för barnens skull. Som att leva klimatsmart. Och att göra det man kan för att stärka sin hälsa. För kvinnors lika värde. Ja, frågor som berör och som jag tycker är viktiga. Men om jag skulle vara perfekt och "felfri" i allt jag skriver så skulle det i ärlighetens namn inte bli någon blogg. Så jag fortsätter med det jag är bra på, att inspirera och förhoppningsvis påverka fler att ta steg mot en mer hållbar livsstil o.s.v. Om alla gör så gott de kan så kommer vi otroligt långt. Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi åstadkomma underverkt. Det är min devis. Mvh /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.