Behandla hårlöss giftfritt

Våra barn som nu är 5 och 7 år har klarat sig under alla år från att få huvudlöss (hårlöss). Ofta har vi fått information om att det går löss på både förskola och skola men vi har alltid klarat oss. Jag har sedan de var riktigt små ändå haft en luskam hemma, dels för att kamma när vi fått uppgift om att det går löss på skola och förskola men också för att ha tillhands OM vi skulle få huvudlöss. Jag hade nästan börjat hoppas att vi nog skulle klara oss från dessa små rackare när vår äldsta dotter började klia sig i hårbotten strax innan sommarlovet skulle starta. Först kunde jag inte se de små krypen, men vid närmare titt så kröp det mycket riktigt små, små löss i håret och vi hittade även en lus i lillasysters hår.

De finns två typer av behandlingar på Apoteket, dels så kallade medicintekniska produkter och dels läkemedelsklassade. Läkemedlen innehåller mycket starka kemikalier som jag vill undvika att utsätta mina barn för. Dessutom är det så att vi i Sverige överanvänt dessa typer medel så till den grad att lössen ofta blivit resistenta mot många av medlen som finns till försäljning, vilket också resulterat i att det går mycket mer löss idag än tidigare. Går du till ett Apotek så rekommenderas därför numera i första hand de medicintekniska produkterna, där man använder sig av någon olja, ofta en silikonolja, som kväver lössen. Det finns också speciella lus-schampon. Men även i dessa produkter finns ämnen som är tvivelaktikga och som bland annat är starkt allergiframkallande.

Därför hade jag i förebyggande syfte kollat upp och läst på för att hitta en behandlingsmetod som är helt giftfri, utifall vi skulle bli drabbade. Det tips som vi kom att använda oss av hörde jag först talas om i hälsopodden 4Health.se, där programledaren berättade att det fanns en helt naturlig och giftfri metod som man gjort en studie på och som visat sig vara mer effektiv än ett vanligt traditionellt lusmedel. För er som själva vill lyssna så är det avsnitt 103 i podden 4Health med Anna Sparre. 19 minuter in i programmet tipsar Anna om metoden som hon även beskrivit i sin blogg (här kan du läsa det inlägget där även länk finns till studien).

Satsa på en luskam i rostrfritt stål av god kvalitet.  

Det enda du behöver för att behandla huvudlöss på ett effektivt och kemikaliensällt sätt är:

- En luskam,
- Ekologisk äppelcidervinäger (finns i vanliga livsmedelsbutiker),
- Kallpressad ekologisk kokosolja (finns i vanliga livsmedelsbutiker),
- Eterisk olja med eukalyptus eller lavendel
- En duschmössa samt
- Bikarbonat

En luskam, äppelcidervinäger, kokosolja, eterisk olja från eukalyptus samt en badmössa är vad som behövs för att behandla huvuslöss / hårlöss på ett effektivt och kemikaliesnällt sätt. Tvätta sedan håret med bikarbonat för att få bort det feta ur håret.


Så här gör du:

1. Skölj håret med vatten och hälls sedan outspädd äppelcidervinäger över hela håret och hårbotten tills hela håret och hårbotten blivit helt genomsköljda av vinägern. Skölj inte håret med vatten efteråt utan torka med en handduk och låt det sedan självtorka tills det är helt torrt. Vinägern löser upp det ämne som gör att äggen kan fästa i hårbotten.

2. Värm sedan kallpressad ekologisk kokosolja försiktigt på spisen eller i mikrovågsugn på svag värme tills det blivit flytande. För oss räckte det med 2 msk kokosolja per barn, men det beror lite på vilken hårtyp man har samt hårlängd.

3. Droppa 4-5 droppar eterisk olja av eukalyptus i den smälta kokosoljan. Lössen avskyr lukten av detta. Även lavendel ska fungera bra.

3. Låt barnet sitta med huvudet över en bunke eller köksbordet och massera in kokosoljan i hela håret och hårbotten. Ta det i små sektioner tills hela håret är dränkt i oljan. Kokosoljan bildar en tunn hinna runt lössen och äggen och kväver dem.

4. Sätt på en duschmössa och låt verka några timmar. Här fick jag frångå mina plastfria principer och använda en duschmössa i plast. De finns att köpa bland annat på Apoteket (denna köpte jag som kostade 29 kronor, men även t ex Åhléns har duschmössor).

5. Tvätta sedan håret. Eftersom kokosolja blir väldigt fett så är bikarbonat riktigt effektivt för att få bort det feta från håret som annars kan vara väldigt svårt att tvätta ur. Blanda ca 2 msk bikarbonat med lite vatten tills du får en slush-konsistens. Massera in detta i hela hårbotten och ut på hårlängderna. Låt verka 5 minuter innan du sköljer ut. Här kan du om du vill använda duschmössan igen om du tvättat den efter inpackningen med kokosolja. Känns håret fortfarande fett så gör om proceduren en gång till (det behövdes inte för oss).

6. Kamma sedan noggrant igenom hår och hårbotten med en luskam när håret har torkat. Det går oftast lättast om man först borstat håret med en vanlig borste så det inte är trassligt. Kamma sedan med luskammen så att den följer med hela hårstråna ända ut till topparna. Rengör sedan luskammen över ett vitt underlag (vitt papper eller ett vitt bord). Då syns enkelt om döda löss och ägg ramlar lös.

7. Fortsätt att luskamma varje dag i 14 dagar för att försäkra att lössen inte kommer tillbaka.

Här kan du läsa sjukvårdsupplysningens information om huvudlöss och här. Förutom att jag inte rekommenderar de behandlingar de tipsar om utan istället behandlingen i detta inlägg, så fick jag mycket bra och enkel information där. Bland annat så fick jag lära mig att lössen inte kan hoppa eller flyga utan endast kan spridas genom att en smittad persons hår kommer i direktkontakt med en annan persons hår. Det är väldigt ovanligt att det smittar via mössor eller om man delar samma kudde o.s.v. Lössen dör på bara några minuter om de inte har tillgång till att suga blod från någons hårbotten.

Man ska bara behandla de personer som har löss, men däremot är det en god idé att hela familjen luskammar dig under de närmaste 14 dagarna efter att man upptäckt löss hos någon i familjen.

Eftersom jag vill undvika plast så har vi en luskam i rostfritt stål av märket NitFree som jag köpt här. Den är av riktigt bra kvalitet och är lätt att rengöra mellan luskamningarna med lite diskmedel och en diskborste. Eftersom den är av god kvalitet går den att använda från generation till generation till skillnad från en i plast som lätt går sönder.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.