Tvätta med tvättnötter - giftfritt och miljövänligt

Jag har i drygt ett halvår tvättat vår tvätt med tvättnötter. Min upplevelse är att det finns många fördomar och förutfattade meningar om att tvätta med tvättnötter. Många hävdar att de inte funkar, att tvätten inte blir ren. Andra berättar att kläderna efter en tids tvättande med tvättnötter blir grådaskig i färgen och inte känns helt ren. Detta har gjort att jag har tvekat att testa. Det var inte förrän jag läste blogginlägget Tvättnötter - Ett försvarstal på bloggen Ekoenkelt som jag fick tummen ur och bestämde mig för att våga testa för att bilda mig en egen uppfattning.


Jag måste dock erkänna att jag än inte vågat gå över till att tvätta 100% av mina tvättar med tvättnötter, men numera tvättar jag ca 80% av alla tvättmaskiner med tvättnötter istället för med tvättmedel. För att inte riskera att tvätten blir grådaskig i färgen så har jag kompletterat med bikarbonat när jag tvättar vittvätt eller ljus tvätt. Jag lägger helt enkelt en tesked bikarbonat i tvättmedelsfacket för att få vitare tvätt. Om det beror på det eller om det är tvättnötternas förtjänst vet jag egentligen inte men tvätten blir otroligt ren och inte tillstymmelse till grådaskig i färgen.Det är superenkelt att tvätta med tvättnötter. Så här gör jag: Jag tar mellan 6 - 8 nöthalvor och lägger i den medföljande lilla bomullspåsen och knyter igen den med en dubbelknut och lägger i maskinen tillsammans med min tvätt. Är det ljus eller vit tvätt lägger jag dessutom en tesked bikarbonat i tvättmedelsfacket. I sköljmedelsfacket häller jag i ca 1/2 deciliter 24% ättika och ofta droppar jag i några droppar ren ekologisk eterisk olja tillsammans med ättikan. Lavendel är favoriten och får tvätten att lukta så gott. Aldrig någonsin kommer jag att använda sköljmedel som är en extremt stor miljöbov och riktigt skadlig för oss människor då det innehåller bland annat hormonstörande och väldigt allergiframkallande ämnen. Ättikan har samma syfte som ett sköljmedel, d.v.s att göra tvätten mjukare och mindre statisk om man har syntetkläder. Här kan du läsa mer om varför du bör skippa sköljmedlet.

När tvätten är klar tar man ut nöthalvorna och lägger någonstans där de kan ligga och lufttorka. Sen är det bara att använda dem igen, så länge som den glansiga bruna färgen finns kvar på insidan av nöten. När de börjar bli vitaktiga och tappat sin glans har de gjort sitt och kan slängas i komposten. Det brukar ske efter 3-4 tvättar.

Anledningen till att det fungerar att tvätta med tvättnötter är för att de innehåller s.k saponiner som är ett tvålliknande ämne som har löddrande egenskaper. Samma ämne finns bland annat i grovt rågmjöl som jag berättat tidigare om att man kan tvätta håret med (här kan du läsa om rågmjölstvätten).

Att tvätta med tvättnötter känns så otroligt bra, då jag slipper använda mig av starka kemikalier som vanliga tvättmedel innehåller. Det är ett riktigt bra val både ur miljösynpunkt och ur kemikaliesynpunkt med andra ord.

Jag köpte mina tvättnötter hos Jordklok.se och en stor påse med 800 gram tvättnötter kostar 125 kronor. Min gissning är att en påse av denna storlek räcker minst 5 år för mig innan den är slut.Andra klimatsmarta tips gällande tvätten är:

- Tvätta mer sällan.  Tvätta inte på rutin efter att ha använt ett plagg endast en gång. Det är inte nödvändigt. Lukta istället och känn på plagget om tvätt verkligen är nödvändig.

- Vädra mer. För det mesta räcker det att hänga ut kläderna på vädring för att de ska bli fräcsha igen. Köp en s.k vädringspinne och montera utomhus så kan du enkelt hänga ut kläderna på vädring.

- Tvätta alltid fulla maskiner. Då sparar du både vatten och arbete för dig själv.

- Sänk temperaturen när du tvättar. 40 grader räcker för all tvätt, varmare behövs inte för att tvätten ska bli ren.

- Använd aldrig sköljmedel. Det är en enormt stor miljöbov och ämnena i sköljmedel kan inte tas omhand av våra reningsverk utan hamnar ute i våra hav där de bland annat gör fiskar tvåköniga p.g.a hormonstörande ämnen som finns i sköljmedel. Lukten från sköljmedel har direkt negativa konsekvenser och påverkar bland annat barns koncentrationsförmåga och kan orsaka huvudvärk. Låt barnen slippa gå och andas in dessa dofter som dessutom är mycket starkt allergiframkallande. Sköljmedel förkortar dessutom klädernas livslängd. Vill du få tvätten mjukare eller mindre statisk så använd ättika i sköljmedelsfacket istället. Men lova, använd aldrig sköljmedel igen!

Här har jag bloggat tidigare om kläder och tvätt med massvis av fler tips och tankar kring detta om ni vill läsa mer om detta.


Efter varje tvätt är det viktigt att ta ut tvättnötterna ur påsen så att de kan torka ordentligt. Annars kan de börja mögla om de ligger kvar i påsen. Jag använder ca 6 - 8 nötter till varje tvätt och varje nöt kan användas flera gånger innan be behöver bytas ut. När nöten blir vit och matt inuti och tappar den glansiga bruna skimrande färgen på insidan så vet man att den gjort sitt och den behöver ersättass med en ny. 
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

11 kommentarer:

 1. Jag har tvättat med tvättnötter i många år och tycker de är toppen. Har tygblöjor till barnen och har aldrig haft problem med att det blir sunkigt eller känns orent. Däremot har jag börjat tvätta våra lakan med
  tvättmedel eller linoljesåpa då jag upplever att de blir feta efter en tid även om man tvättar på 90 grader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sandra. Vad roligt att höra att även du är nöjd med tvättnötterna och tycker att det fungerar bra. Din beskrivning låter ungefär som jag gör nu. Jag tvättar någon gång emellanåt med en miljömärkt parfymfritt tvättmedel, men egentligen inte för att jag upplevt att nötterna inte räcker till utan för att jag inte riktigt vågat gå över till 100% med tvättnötter. Hur upplever du att det är att tvätta med linoljesåpa? Förutom att det blir dyrare än med tvättnötter, kan du känna någon skillnad på tvätten efter tvätt med såpan jämfört med nötterna? Ha en fin dag! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Jag kan inte avgöra om det blir bättre med såpan men har testat några gånger att lägga till lite såpa till nötterna då jag helst vill undvika tvättmedel. (Till lakan har jag alltid lagt till bikarbonat också) Det har dock slutat med att jag oftast använder tvättmedel till lakan ändå. Till all annan tvätt använder jag nötter till 100%.
  Tack det samma!

  SvaraRadera
 3. Jag har försökt förmå mina föräldrar att sluta använda tvättmedel och tipsat om just ättika. Deras oro är att det bleker tvätten - vad är din erfarenhet här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att det är sköljmedel du menar och inte tvättmedel? Jag har använt ättika i sköljmedelsfacket i flera år nu och jag kan garantera att det inte bleker eller förstör kläderna på något sätt. Det gör däremot sköljmedel som förstör fibrerna i kläder så att deras livslängd blir kortare än om man inte använt sköljmedel. Det finns studier på detta. Hoppas att de vågar testa. Jag tror inte att de kommer bli besvikna :-)

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
  2. Uppföljning: mina föräldrar har nu testat ättika istället för sköljmedel och upptäckte att det funkade jättebra. Så nu är de konverterade. Däremot hade de också hittat en artikel av Råd & Rön om alternativa tvättmedel som påstås mer miljövänliga. Vet inte om du läst artikeln (den är från 2013), men jag blev förvånad att läsa att när de mätt hur mycket organiskt kol de olika tvättmedlen hade släppt ut, släppte tvättnötterna ut nästan lika mycket som konventionella tvättmedel. Deras slutsats var (typ) att använd tvättmedel på fläckar och tvätta utan tvättmedel, det blir lika rent. Ganska intressant, tyckte jag.

   Radera
 4. På Klockargården i Norberg pressas de verksamma beståndsdelarna ur nötterna och tappas på flaska, varefter det kan hällas i facket som vanligt flytande tvättmedel. Så har jag tvättat det mesta en tid, men det blir helt klart ett högre pris per tvätt än med nötterna. Vinsten är bekvämligheten.
  Nu återstår att pröva bikarbonat (detta universalmedel) till vittvättarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att läsa om dina erfarenheter. Jag är själv sugen att testa hela tvättnötter nästa gång. De jag har nu är i halvor. Hoppas att du blir nöjd med bikarbonat till vittvätten. Allt gott! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 5. Jag har hört att tvättnötter med tiden torkar ut resår. Vad är en erfarenhet kring kalsonger, trosor, strumpor etc?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det är inget som jag märkt av. Men jag har å andra sidan inte tvättat med tvättnötter jättelänge (mindre än ett år). Men än så länge har jag inte märkt av nåt sånt. Jag hoppas att det inte stämmer :-).

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 6. Hej, jag har använt tvättnötter till all tvätt i många år och tar bakpulver som blekmedel vid vittvätt och jag har inte upplevt att något blivit grådaskigt, sängkläder kännts feta eller resårer torkat. För mig där det fungerat som vilket traditionellt tvättmedel som helst. Dessutom slipper jag rengöra tvättmedelsfacket eftersom jag häller bakpulvret direkt i trumman.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.