Att lyckas med bestående positiv förändring

Januari månad brukar för många innebära en nystart. Man kanske har satt ett nyårslöfte som ofta handlar om att träna mer, äta bättre m.m. Kort och gott om att ta hand om sig själv bättre för att må bättre. Men hur kommer det sig att så många nyårslöften bryts? Hur kommer det sig att de rinner ut i sanden snabbare än att januari månad ens har tagit slut? Jag tror att en viktig faktor är dåligt samvete. Jag ska berätta mer hur jag tänker.

Det är så lätt att känna dåligt samvete. Särskilt vi kvinnor bär på denna tunga börda i alldeles för hög grad. Hela tiden borde man göra mer. Göra mer för att rädda världen, göra mer för sina barn, göra mer för sina vänner. Man borde prestera bättre på jobbet. Listan tar liksom aldrig slut. Vi omges också just nu med otroligt deprimerande nyheter om det som händer runtom i världen. Jag syftar bland annat på det fruktansvärda kriget i Syrien som aldrig vill ta slut, med massflykt som följd, och det faktum att det blev Donald Trump som valts in som USA:s nya president. För att inte tala om det alltmer överhängande klimathotet. Det är svårt att inte känna sig nedstämd och känna maktlöshet inför allt detta och denna känsla fyller oss i samma fack som det dåliga samvetet.

Men att gå omkring och ha dåligt samvete gagnar ingen. Att må dåligt över allt det där som man borde göra men inte gör leder inte till någon förändring. Att känna sorg och nedstämdhet över vart världen är på väg leder inte heller till någon förändring (även om jag tycker att dessa känslor också är viktiga att få känna och inte ska tryckas undan). Men det dåliga samvetet hjälper varken dig eller de runtomkring dig. Vad som händer, för mig i alla fall, är att jag går omkring och mår dåligt vilket istället gör att jag gör mindre. Mer energi läggs istället på att oroa sig, att ha dåligt samvete, vilket automatiskt gör att det finns mindre energi kvar till allt det där som jag skulle vilja göra mer av.

Jag tror att alla förändringar - även de riktigt stora - börjar hos en själv, i det lilla. Jag ska idag dela med mig av det förhållningssätt som hjälpt mig att lägga till fantastiska goda vanor i mitt liv - och som faktiskt fått stanna kvar och bli en del av min livsstil och inte bara blivit tillfälliga förändringar som sen runnit ut i sanden. I nästa vecka kommer jag att berätta mer om några av alla de goda vanor som numera är en del av mitt dagliga liv. Men först till vad det är som gör att jag lyckats få till stånd bestående positiv förändring i mitt liv.


Sedan jag började min kemikaliebantar-resa som startade i början av 2014 så har jag tagit ett helt annat förhållningssätt. Jag bestämde mig tidigt för att lämna det dåliga samvetet på hyllan. Men jag måste medge att när jag först fick kunskap kring hur otroligt illa det faktiskt är ställt i vår vardag när det gäller exponering för skadliga eller misstänkt skadliga kemikalier så dök först tankar som dessa upp:

"Tänk om den där heltäckningsmattan som luktade starkt kemiskt som vi lade in i vårt yngsta barns rum när hon var nyfödd och som med den kunskap jag har nu med all sannolikhet innehöll stora mängder kemiska ämnen som var allt annat än bra, bland annat hormonstörande ämnen, och som låg i hennes rum under hela hennes första levnadsår, tänk om den exponeringen kommer att leda till att vår dotter kommer att drabbas av cancer i vuxen ålder?"  

eller 

"Hur har alla de besprutade bananer och vindruvor som våra barn åt under sina första år i livet påverkat dem? Alla bekämpningsmedel som jag omedvetet utsatte dem för, tänk om de blir sjuka längre fram i livet på grund av detta." 

Dessa typer av tankar kan nog få vilken förälder som helst att få svår ångest. Men även om dessa tankar alla har slagit mig, både en och två gånger, så valde jag ganska tidigt att inta ett annat förhållningssätt. Kanske förstod jag på nåt underliggande sätt att dåligt samvete inte skulle leda mig nånstans. Detta var för viktigt för att jag inte göra något åt det jag nu visste. Med facit i hand så har det förhållningssättet som jag istället valde att använda mig av hjälpt mig till otrolig handlingskraft, att skapa bestående förändring till det bättre, både för mig och för min närmaste omgivning, men också på ett större plan för miljön och klimatet.

Förhållningssättet är detta: Istället för dåligt samvete, så gav jag mig själv en klapp på axeln för varje litet steg jag tog i rätt riktning. Jag kände sann glädje över att matlådorna i plast blev utbytta mot andra i glas och rostfritt stål, istället för att oroa mig över allt annat som jag ännu inte hunnit/orkat/kunnat ta tag i när det gällde att rensa bort skadliga kemikalier hemma. Jag valde att fokusera på det JAG FAKTISKT GÖR istället för det som jag inte gjort. Istället för att tänka på allt tokigt jag gjorde innan jag visste mer om de skadliga kemikalierna i vår vardag (jag kan ju inte göra om det som redan är gjort) så tänker jag att vilken tur att jag lärt mig så mycket och kunnat förändra så mycket till det bättre nu. Ett steg i taget leder tillslut till stora, ja enorma förändringar.

Att blicka framåt istället för bakåt har varit lite av hemligheten bakom mina genomgripande förändringar. Foto: Pavel Koubek.


Det här förhållningssättet har även hjälpt mig till enorma förändringar när det gäller andra områden i mitt liv utöver att kemikaliebanta vår vardag. I mitt kommande inlägg på måndag kommer jag att dela med mig av vilka goda vanor som jag lagt mig till med i mitt liv som stärkt och stärker min och min familjs hälsa både på kort och på lång sikt. Här kan du läsa det inlägget. Allt gott så länge!


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Tack för en din blogg!
  Det hade varit jätteroligt med en frågestund på bloggen vid tillfälle, men jag förstår om det inte är aktuellt. Bara en önskan från min sida! :)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vilket bra initiativ. Det tar jag med mig och ska försöka fixa här i vår. Tack! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.