Starta dagen med vatten och torrborstning

Under de senaste åren har jag varje morgon startat dagen med att dricka ett stort glas ljummet (kroppstempererat) vatten. I vattnet har jag antingen en matsked ekologisk äppelcidervinäger eller en halv pressad ekologisk citron. Äppelcidervinäger och citron är basgörande för kroppen. Eftersom de allra flesta idag är försurade i sina kroppar och det är är i försurade miljöer som t ex cancer växer så är det viktigt att välja en kost som är till största delen basgörande. Titta gärna på filmen längst ned i detta inlägg som på ett fenomenalt sätt förklarar vad syra-basbalansen innebär och vad basgörande kost är för något, samt varför du får enormt mycket mer energi om du äter basgörande mat jämfört med mat som försurar kroppen (kaffe, socker, vitt mjöl, ris, pasta, all typ av processad mat m.m).

Jag häller upp ett stort glas vatten och kokar sedan upp lite vatten på spisen och fyller sista delen av glaset för att få kroppstemperatur på vattnet jag ska dricka. Sedan häller jag i antingen en matsked äppelcidervinäger eller pressar i en halv citron. Detta dricker jag ca 45 minuter innan jag äter frukost så att kroppen får chans att verkligen sköljas igenom ordentligt efter natten innan jag börjar fylla på med mer mat och dryck.

Jag dricker mellan en och två liter vatten varje dag och det är alltid rumstempererat, förutom på morgonen då jag dricker det kroppstempererat. Vi har alltid två fulla tillbringare med vatten stående framme så att vattnet ska vara i lagom temperatur när vi dricker det. Detta för att kallt vatten inte är så lätt för kroppen att hantera och rumstempererat är mycket snällare då kroppen inte behöver jobba med att först värma upp det kalla vattnet. Här har jag tidigare skrivit om hur man kan detoxa kroppen med vatten.

Nu har jag även startat en ny god morgonvana, nämligen torrborstning. Detta är så fantastiskt att jag bara måste få dela det med er läsare. Så varje morgon efter att jag druckit mitt stora glas vatten så går jag till badrummet för att ge mig själv 5-10 minuter av torrborstning.

Borsten är gjord i naturborst (grishår) och det långa träskaftet gör att jag lätt kommer åt även på baksidan av ryggen. Jag har köpt den här. På bilden syns även det underbara badlakan som jag fick på min 40-årsdag som är i 100% lin och miljömärkt med Bra Miljöval. Här har jag skrivit om den tidigare.

Att torrborsta kroppen är något som jag velat göra så länge. Jag har hört om så många hälsofördelar med detta men av olika anledningar har jag aldrig kommit till skott. Förrän nu. Men från dagen då jag startade så har jag inte missat denna goda rutin en enda dag.

Borstningen får hela kroppen att verkligen vakna till liv och jag känner mig varm och energifylld efteråt.

Torrborstning ökar blodcirkulationen men ännu viktigare är att det sätter fart på kroppens eget avloppssystem, lymfsystemet. Visste ni att vi har mer lymfvätska i kroppen än vad vi har blod? Det är av oerhörd vikt att vätskan i detta system flödar fritt och inte stagnerar då dess uppgift är att transportera bort gifter och slaggprodukter ut ur vår kropp. Bland annat här kan du läsa mer om vårt viktiga lymfsystem och varför det är så viktigt att det fungerar som det ska.

Torrborstning stärker även immunförsvaret och sägs göra huden mer mjuk efter en tids användande. Från början när jag startade gjorde det nästan ont att borsta men efter bara några dagar så hade huden vant sig och nu är det enbart behagligt.

En borste i naturmaterial är bäst för torrborstning. I bakgrunden ser ni en av våra bajs-pallar. Här har jag berättat om dessa tidigare. 

Så här torrborstar du kroppen:

- Använd en borste som är medel-mjuk och där själva borsten är tillverkad i naturborst. Jag använder denna som även har ett långt skaft vilket förenklar avsevärt för att även kunna borsta på ryggen.

- Borsta alltid när huden är helt torr. Jag tycker att det passar bäst direkt på morgonen och det ger mig en bra start på dagen. Om du duschar på morgonen så borsta alltid innan du duschar så huden är helt torr.

- Börja alltid nerifrån fötterna och arbeta dig upp mot midjan. Först fötterna (även undersidan), sen vaderna och låren. Ta ett ben i taget. Borsta ca 10 tag på varje ställe innan du flyttar borsten vidare. Tänk dig att du med borstandet ska hjälpa lymfvätskan att transporteras mot mitten av din kropp. Det är bra att sätta upp benen högt, så att de är högre än din midja. Jag brukar sitta på golvet och lägga upp fötterna på badkarskanten. Lymfvätskan har inte har någon egen pump (som blodet har i och med hjärtat) och det är mycket lättare att få lymfvätskan att rinna mot mitten av din kropp om den får hjälp genom att rinna nedåt istället för uppåt.

- På samma sätt höjer du armarna ovanför huvudet när du borstar dem så att lymfvätskan får hjälp att rinna nedåt. Borsta från händerna, sen underarmarna och överarmarna. Ta en arm i taget och arbeta sedan vidare nedåt mot midjan. Borsta aldrig i ansiktet.

- Klart!


Här kommer filmen som jag lovade, som på ett enkelt sätt förklarar vad syra-basbalans innebär och varför det är så viktigt att äta mer av basgörande mat än den som försurar våra kroppar.


Nu tar jag helg och önskar er en fin, avkopplande helg. Jag önskar er alla en helg med tid för återhämtning och vila. Låt mobilen ligga och var närvarande i nuet. Kram!___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Hej Sara! Hur tänker du kring de heta ämnet bil!? Och om ens livssituation kräver en bil vad är bra att väga in vid valet av bil? Ny/gammal etc.:) vore jättekul att läsa dina tankar kring detta!/Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Malin! Jag sparar dina åsikter inför framtida blogginlägg, tack för tips! Lite kort svar på dina frågor här, så tycker jag att det miljösmartaste förstås är att inte ha bil. Jag har varit utan bil i över 10 år och det är väldigt sällan som det varit ett problem för oss, men det beror förstås på vilken livssituation man har och vart man bor, arbetar osv. Det är mycket mer klimatsmart att välja en begagnad bil och ingen nyproducerad miljöbil i världen kan mäta sig med att istället välja begagnat ur miljösynpunkt. Jag önskar dig en fin jul och ett gott nytt år. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.