Mättande och lyxig milkshake utan socker

När arbetsveckan börjar lida mot sitt slut så har vi som tradition i vår familj att fira lite på fredag eftermiddag och kväll. Ofta är vi trötta, men glada att vi nu har två dagar att bara rå om varandra. Om vi kan hämtar vi barnen lite tidigare från fritids och förskola. Då äter vi något extra gott mellanmål tillsammans när vi kommer hem. En fredag för några veckor sedan så bjöd jag på jordgubbs-milkshake, som inte bara var vansinnigt gott utan också väldigt mättande. Du kan lätt "smyga ned" lite fryst ekologisk blomkål också, jag lovar ingen kommer att märka nåt.

Underbart smarrig milkshake med jordgubbssmak, gjord på rena råvaror och helt utan socker. Vi använder sugrör i rostfritt stål för att slippa dricka från sugrör i plast som kan läcka skadliga tillsatsämnen när man dricker ur dem. Rostfritt stål är ett giftfritt material och de kan användas om och om igen. (Här har jag köpt sugrören).

Här kommer receptet, som givetvis går att variera i oändlighet. Vill man ha med chokladsmak till exempel så byter man bara ut jordgubbarna mot två teskedar ekologisk kakao. Tänk dock på att börja med att blanda kakaon med bara lite, lite mjölk först så att det inte bildas klumpar. Varför inte testa att även lägga i en matsked ekologiskt jordnötssmör också, det passar fint tillsammans med kakaosmaken.


RECEPT JORDGUBBS-MILKSHAKE

2 stora nävar med frusna ekologiska jordgubbar
1/2 ekologisk banan
ca 4-5 dl ekologisk havremjölk (jag använder denna)
1 kryddmått ekologiskt vaniljpulver
2 stora buketter eller fler mindre av fryst ekologisk blomkål
1 1/2 dl ekologisk 40% grädde

Mixa allt utom grädden i en mixer tills den är helt slät.

Vispa sen grädden ganska hårt. Häll upp milkshaken i ett stort glas och toppa med massor av vispad grädde. Om du har ont om tid så häll grädden och mixa med de övriga ingredienserna, det blir lika gott!

Det är en myt att man behöver socker för att det ska smaka gott. Är du van att äta en kost med hög sockerhalt och mycket tillsatser så kommer det att ta några veckor för smaklökarna att ställa om sig innan du tycker att det smakar riktigt gott. Men håll ut, det är mycket godare när du vant av dina smaklökar med de syntetiska smakerna och du istället äter naturlig mat. När väl dina smaklökar har vant av sig vid hög sockerhalt och de syntetiska smakerna som vanligtvis finns i t ex milkshake, smaksatt yoghurt, sötade drycker och glass m.m och du istället blir van att känna naturliga smaker från äkta råvaror så kommer du få en helt annan smakupplevelse. När jordgubb smakar jordgubb för att smaken kommer från riktiga jordgubbar och inte från ett syntetiskt ämne, då blir maten så vansinnigt mycket godare!

Sedan vi började äta en kost med betydligt mindre socker än tidigare så kan vanliga sötsaker smaka alldeles för sött för min smak. Men socker är en drog, så det går fort att fastna i sockerfällan igen. Men håll ut och försök kämpa emot sockersuget och det kommer att vara värt det tusen gånger om. Du blir piggare och känner mer ork och glädje med en kost med mycket mindre socker. Här berättar jag om hur jag gör en sockerdetox på 30 dagar emellanåt för att inte sockret ska få för stor plats i min kost.___________________________________________

Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.