Oil pulling - en tusenårig tradition värd att bevara

Ibland krävs att något allvarligt ska hända för att vi ska komma igång med en god vana. Vi börjar träna när vi drabbats av ett ryggskott, vi blir noggrannare med att ta väl hand om våra tänder när vi drabbats av ett hål. Piskan motiverar oss att göra det som krävs för att vi inte vill hamna där igen. Jag besökte tandläkaren i förra veckan för att laga ett hål i en visdomstand som bråkar. Mitt besök hos tandläkaren gav mig mycket hög motivation att ta bättre hand om mina tänder och mitt tandkött. Även om jag borstar tänderna noga så hade jag slarvat med det som mina tänder och tandkött mår så himla bra av, nämligen oil pulling.

Här har jag tidigare berättat om denna metod som är en flertusenårig ayurvedisk tradition som går ut på att skölja munnen med olja. Jag använder kallpressad ekologisk kokosolja, men man kan också använda ekologisk sesamolja.


Så här går det till:

Man sköljer munnen i 10 - 20 minuter med oljan. Kokosolja som normalt är i fast form smälter så fort du tar den i munnen. Jag brukar ta en tesked, det är lagom mycket. Sen sköljer man runt den i munnen, och in och ut mellan tänderna. Eftersom man inte kan prata när man gör det så har jag som vana att göra det på kvällen efter att barnen är lagda. Jag börjar med att borsta tänderna. Sen tar jag oljan i min mun och sköljer runt den i 20 minuter. Det är viktigt att när man sen spottar ut att man gör det i soporna och inte i handfatet då oljan hårdnar och det finns en stor risk att ledningarna täpps igen. Kokosolja har en naturligt bakteriedödande funktion och gör tandköttet friskt och även tänderna vitare. Det känns så fräscht efteråt! Eftersom det drar ut bakterier ur tänder och tandkött är det bra att skölja munnen med vatten efteråt. Jag brukar skölja med saltvatten för att döda de bakterier som eventuellt finns kvar i munnen.

Är det någon fler som gör detta? Vad är era erfarenheter?

Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Har hört talas om det hör med oil pulling tidigare, men tyckt att det verkar så meckigt att hålla på så lång tid.. men nu hade jag kokos olja hemma o bestämde mig för att testa. Och tro det eller ej! Mina tänder har faktiskt blivit vitare efter bara 4 gånger!! Om det dessutom tar bort gifter ur kroppen så är det ju en stor bonus! Är så glad att jag testade!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Caroline! Vad roligt att du testade till slut och att du blev så nöjd. Jag tycker också att tänderna blir mycket vitare och det faktum att det drar ut bakterier ur tandköttet är ju så otroligt bra, för det är ju genom bakterier i munnen som vi får hål i tänderna. Så jag tror verkligen att regelbundet skölja munnen med kokosolja så får man en otrolig vinst i bättre tandhälsa. Jag har som rutin att göra det varje kväll och när jag gör det vid samma tid varje dag så är det så mycket lättare att komma ihåg att faktiskt göra det. Ha det gott och stort lycka till i fortsättningen nu! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Svar
  1. Jaaa, gör det. Jag är inne i en period nu när jag gör oil pulling varje kväll och det känns verkligen sååå otroligt bra för munhälsan. Hoppas du upplever en lika positiv effekt! :-) Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.