Recension av produkter från Jordklok.se

Jag har en favoritbutik på nätet där jag brukar hitta mycket bra produkter till både badrumsskåpet, städskåpet och köket. En sån där butik som likt Lapland Eco Store som jag litar på till 100% att de endast tar in bra grejer som har samma höga krav som jag har när det gäller produkternas påverkan på vår miljö liksom på oss människor. Nätbutiken heter Jordklok.se och jag kan verkligen varmt rekommendera er att kika in där. De har ett stort utbud med snällare alternativ till ovanstående typer av produkter än man vanligtvis kan hitta i vanliga affärer. De har fri frakt när man beställer över 500 kronor, så jag brukar skriva en lista där jag fyller på saker som vi behöver till hemmet och sen göra en större beställning där jag slipper frakten.


I januari gjorde jag en beställning från Jordklok.se och jag lovade då att ge mitt utlåtande om de produkter som jag köpte. Här ger jag min recension av de varor som jag då köpte och som jag nu hunnit testa en tid. Några av produkterna är dock stående favoriter som jag använt sedan lång tid tillbaka.

Oblekta kaffefilter från FSC-certifierat och klorfritt papper. Förpackningen innehåller 100 stycken kaffefilter och kostade 39 kronor. Tanken hade inte slagit mig innan, att köpa oblekta kaffefilter. Aldrig mer kommer jag att köpa blekta kaffefilter! Ibland är vanans makt stor och stark, men när jag väl fattade att jag i alla år gått och köpt blekta filter när jag strävar efter att köpa produkter som gör så liten påverkan på vår planet och som har minsta möjliga skadliga kemikalier så var valet enkelt och jag kommer aldrig mer att gå tillbaka till blekta kaffefilter igen. Ett steg i rätt riktning har tagits. Jag vet inte om det är inbillning men jag tycker att kaffet smakar mycket godare när det bryggts med dessa filter. Mitt betyg av If You Care oblekt kaffefilter: 5 av 5 möjliga.Attitude diskmedel. Jag köpte två olika varianter, dels en utan doft och en med doft. De kostade 49 kr/st och är ett snällare alternativ än t ex Yes. Dock måste jag säga att jag upplever att det behövs mer diskmedel för att få disken ren än med Yes som jag annars är van att använda. Fördelen är förstås att innehållet är betydligt snällare både mot huden och mot miljön. Men jag känner mig ändå tveksam att fortsätta med detta diskmedel efter dessa förpackningar är slut, just på grund av att det känns irriterande att man behöver diska fler gånger, eller med mycket mer diskmedel för att få disken ren jämfört med Yes diskmedel. Jag vet att jag inte ska stirra mig blind på hur mycket skum som bildas, men faktum kvarstår att disken inte känns ren med samma mängd diskmedel som när jag diskar med Yes. Tidigare fanns Yes diskmedel i en parfymfri variant, men denna tog de bort. Jag hoppas att det inte dröjer länge innan den finns åter till försäljning då jag inte vill ha diskmedel med parfym eftersom parfym är starkt allergiframkallande. Fördelen med Attitude diskmedel är ändå att det är ett mycket bättre alternativ ur miljösynpunkt och att det inte innehåller det uttorkande sulfater / SLS och därför är snällare mot huden när man handdiskar. Mitt betyg av Attitude diskmedel: 3 av 5 möjliga.


Klockargårdens pulver-schampo med citrondoft. Jag har tidigare använt Klockargårdens pulver-schampo naturell och har varit otroligt nöjd med detta. Båda är ett ayurvediskt pulverschampo och kostar 189 kr/st. De består av indiska örter och malda tvättnötter. Man blandar en matsked av pulvret i 1/2 dl varmt vatten och häller över håret så det fördelas över hela huvudet. Det skummar bra och håret känns väldigt rent och mjukt efteråt och doftar ljuvligt (jag brukar annars vara väldigt känslig för dofter men dessa dofter är fantastiska och retar inte mitt luktsinne som annars reagerar starkt på dofter). Jag brukar göra en efterskölj efteråt med 1/2 dl ekologiskt äppelcidervinäger blandat med 5 dl iskallt vatten, men jag har hört att efterskölj egentligen inte är nödvändigt med detta pulverschampo då det inte rubbar hår och hårbottens pH-balans som t ex schampotvålar gör. Jag gillade dock bättre det pulverschampo som jag hade först, det som heter neutral. Mitt betyg: 4 av 5 möjliga (det naturella får 5 av 5 möjliga).Oblekt bakplåtspapper i ark. 24 stycken och kostade 45 kronor. Pappret är fritt från perfluorerade ämnen. Det är dock alla Svanen-märkta bakplåtspapper som finns att köpa på alla matvarubutiker också. Men detta är betydligt mycket dyrare än flera av de varianter som finns i matvarubutikerna, nästan uppemot dubbelt så dyrt. Så i fortsättningen kommer jag nog att köpa ett Svanen-märkt bakplåtspapper från Ica, Willys eller Coop. Det finns dock ett stort plus med dessa och det är att förutom att de är fria från perfluorerade ämnen så är beläggningen av silikon som dessa är belagda med från naturen (sand och sten) vilket tyvärr inte alltid är fallet med de Svanen-märkta bakplåtspappren än så länge, men inom en snar framtid hoppas jag. Det bästa är givetvis alltid att försöka att undvika att använda bakplåtspapper alls, och för det mesta går det precis lika bra att smörja en plåt. Mitt betyg av If You Care bakplåtspapper i ark: 3 av 5 möjliga.


African Black Soap. Det här är en stor favorit hos mig. Jag har använt denna tvål de senaste åren, framförallt som tvål till ansiktet, men även ibland till att tvätta håret med. Det är en lite mjukare tvål som behöver ligga på ett galler eller liknande så att den kan torka ordentligt från alla håll efter man använt den. Tvålen är jättestor (500 gram) och jag delar den med en stor kökskniv och får ut 6 stycken normalstora tvålar från denna förpackning, så den räcker otroligt länge. Jag har gett bort flera tvålar som present till vänner som också är intresserad av att hitta produkter som inte är fullproppade med kemikalier. Den innehåller 50% ekologiskt sheasmör och inga konserveringsmedel eller doftämnen är tillsatta. Den är rättvisemärkt och tillverkas av ett kvinnokooperativ i Ghana. Den är underbar att använda tillsammans med lite ekologiskt socker som en rengörande skrubb för ansiktet, vilket ger en ordentlig djuprengöring av huden. Den sägs vara extra bra för personer med akne. Den stora biten kostar 199 kronor men räcker som sagt till 6 stycken tvålar. Mitt betyg av Akamuti African Black Soap: 5 av 5 möjliga.


Naturlig diskskrapa/slask-skrapa. Denna är tillverkad av skalet från en kokosnöt. Jag köpte denna för att hitta ett plastfritt alternativ till den slask-skrapa i plast vi hade innan, d.v.s för att ta upp matrester som hamnat i diskhon. Det var bland det sista som jag plastbantade i vårt kök. Men ibland förstår man inte att det kan vara en enkel lösning på ett problem. Jag har insett att jag behöver inte ha en produkt för att ta upp matresterna, det går precis lika bra med händerna. Är man väldigt känslig för slaskiga matrester så funkar det att ta en bit hushållspapper men jag tycker inte att det är nödvändigt. Denna diskskrapa skulle kunna funka också men det känns bara enklast att använda de egna händerna istället. Däremot är skrapan riktigt bra för att gnugga bort fastbränd mat från kastruller och pannor. Men även det går att ordna med det man redan har hemma, t ex en stekspade i rostfritt stål. Så nej, detta var ett onödigt köp av mig. Priset var dock väldigt lågt, 29 kronor. Mitt betyg av Michaels original washing-up scraper: 2 av 5 möjliga.


True Organic Of Sweden DeoHär har jag tidigare bloggat om vad "vanliga konventionella deos" innehåller och min jakt efter en ekologisk giftfri deo som verkligen fungerar. Jag hittade till slut min personliga favorit, c/o Gerd som fungerat helt fantastiskt och som aldrig gjort mig besviken, inte ens när jag svettats mycket eller under långa resor då jag inte kunnat tvätta mig på lång tid. Men jag var ändå nyfiken att testa denna deo från True Organic Of Sweden då jag hört så mycket gott om den. Den kostade 129 kronor vilket är något lägre än c/o Gerds deo som ligger på 165 kronor. Dock måste jag säga att det blev lite av en besvikelse för mig. Kanske är det för att jag hittat en sån perfekt deo hos c/o Gerd, eller så är det bara väldigt personligt vilka deos som passar för vem. Jag tycker absolut att den fungerar bra, men den ligger ändå inte i samma liga som c/o Gerd (som jag för övrigt köper på Ekobutiken i Stadsträdgården, men som också finns att köpa online på flera ställen, bland annat på Lapland Eco Store). Mitt betyg av True Organic Of Sweden deodorant: 3 av 5 möjliga.


True Organic Of Sweden - salvan All you need is me. Det är en universalsalva som ska fungera bra för allt från eksem, psoriasis, insektsbett, lättare brännskador, röda bebisrumpor, torra vinterkinder, nariga händer, för att mjuka upp nagelbanden till torra kluvna hårtoppar. Den utlovar minst sagt många användningsområden. Detta var dock lite av ett impulsköp för mig då jag redan har produkter som jag gillar för t ex eksem (ekologisk arganolja), brännskador (aloe vera gel) nariga händer (min egen body butter) och därför inte hade behov av denna utan föll för reklamen att så många hyllat denna salva. Jag blev helt enkelt för nyfiken för att inte testa den. Salvan var ganska dyr, 229 kronor för endast 50 ml. Ett stort plus ändå för att det är ett svenskt företag som verkligen gått in för att göra så naturlig och ekologisk hudvård som det bara går utan onödiga tillsatser. Att förpackningen är gjord av sockerrör är också ett stort plus. Ändå så lyckas inte salvan charma mig, jag tycker att den är tjock och svår att applicera och den känns inte värd sitt pris. Men mitt missnöje beror nog till största delen på att jag gått och köpt nåt som jag inte behöver, vilket går emot det som jag står för, d.v.s minskad onödig konsumtion. Så trots att så många hyllar denna produkt så måste jag ge den tummen ned. Mitt betyg av salvan All you need is me: 2 av 5 möjliga.

Dessa glömde jag ta med på bilden ovan men var också en del av min beställning från Jordklok.se.

Retro kastrullborste i trä med naturborst. Det här är en stor favorit här hemma och det enda som vi behöver för att diska våra gjutjärnspannor (som under inga omständigheter ska diskas med diskmedel utan endast varmt vatten). Jag ser alltid till att skaka den lite så att överskottsvatten försvinner och träet inte blir för fuktigt och därför spricker. Låt alltid borsten stå med borsten nedåt så att den droppar av på diskbänken och inte vattnet rinner ned i trä-delen. Den kostar 37 kronor och håller mycket länge innan den behöver kasseras. Då slänger du den i komposten. Den funkar sämre om det är väldigt fastbränd mat, då brukar jag skrapa med en stekspade för att få bort det mesta, annars finns risken att själva borstet mjuknar och då är det svårare att använda den sen. Mitt betyg av Redecker kastrullborste: 5 av 5 möjliga.

Detta är andra produkter som jag brukar köpa på Jordklok.se.

Dessa tre produkter var inte med på min senaste beställning men är även de köpta på Jordklok och som jag återkommande köper när de gamla tagit slut:

Aleppotvål. Denna tvål finns lite överallt hemma hos oss. Vi använder den som handtvål i badrummen, som duschtvål, som handtvål i köket, som fläckborttagare, och vi har använt den för att tvätta barnens hår i flera år. Jag har hyllat denna fantastiska tvål många gånger tidigare. Här kan du läsa mer om aleppotvålen, här berättar jag mer om no poo, och här beskriver jag några av de produkter som jag använder i badrummet där aleppon är en viktig del. Aleppotvålen finns med olika mängd lagerbärsolja. Jag gillar den som har högst andel lagerbärsolja bäst (32%), men vi använder även den som har 16% lagerbärsolja. Den med 16% kostar 65 kronor, och den med 32% kostar 99 kronor för en stor 200 grams tvål. Jag delar alltid tvålarna i mindre med en stor kökskniv. Det som blir över lägger jag i de garderober där vi har ullkläder då lukten från tvålen håller eventuell mal och annan ohyra borta då de inte gillar lukten av tvålen. Även African Black Soap fungerar på samma sätt och även denna lägger jag i en garderob för att hålla mal borta. Mitt betyg av aleppo lagertvål: 5 av 5 möjliga.

Tandkräm från Kingfisher. Detta märke på tandkräm är det absolut bästa tycker jag. Jag vill inte så gärna uttala mig om fluorets vara eller icke vara då jag är väl medveten om att det finns starka åsikter för båda alternativen. Vi har valt att dra ned rejält på sockret hemma, vilket är den enskilt största faktorn till att man idag får hål i tänderna, och så går vi regelbundet och kollar våra tänder som har god kvalitet och inga hål trots att ingen av oss borstar tänderna med fluor. Fluor kan vara stärkande för tänderna men är ett nervgift om du får in det i kroppen, vilket är oundvikligt med små barn som sväljer en hel del tandkräm. Därför har vi valt att inte borsta med fluor. Det som är bra är att Kingfisher har både tandkräm med och utan fluor så det är fritt att välja vilken variant man föredrar. Våra absoluta favorit-smaker är fänkål (fennel) och Mint. Mitt betyg av Kingfisher tandkräm: 5 av 5 möjliga.

Nagellack Avril. Det är sällan jag målar naglarna, men när jag gör det vill jag ha ett snällare alternativ. De har många varianter att välja från på Jordklok och jag har valt det som heter Avril som är ett sk "7-free", dvs fritt från 7 av de vanligaste skadliga kemikalier som annars är vanligt förekommande i nagellack (parabener, formaldehyd, ftalater, toulen, xylen, kamfer, kolofonium). Detta lack finns i massvis av färger och var relativt billigt, 49 kr. Jag har även Avril Top and Base Coat som appliceras före och efter själva färgen för att få nagellacket att sitta bättre. Jag tycker att nagellacket sitter bra, men eftersom jag inte är någon van nagellacksbärare så har jag svårt att jämföra med andra nagellack. Efter någon dag börjar det flagna av lite och jag skulle önska att det satt bättre, men gissar att det är svårt med vilket nagellack som helst att få det att sitta så lång tid. Mitt betyg av Avril nagellack: 4 av 5 möjliga


Jag hoppas att mina reflektioner kan hjälpa någon att välja eller inte välja en produkt som ni funderat på att köpa men kanske inte hört något om tidigare. 


Som vanligt påminner jag om att jag inte är sponsrad utan endast beskriver mina egna åsikter om de varor jag skriver om.


Trevlig måndagskväll önskar jag er alla!

Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

9 kommentarer:

 1. Intressant som alltid. Jag letar också efter den ultimata deodoranten för mig. Har fyra olika i mitt badrumsskåp. Men co Gerd kanske jag ska testa nästa gång. Ja plastskrapa har jag fortfarande men hushållspapper fungerar ju med. Speciellt när det är kompost som mår bra av något som suger upp vätskan lite.

  Oblekt kaffefilter kör vi med, men inte alltid bakplåtspapper. Konstigt nog.

  Den där kastrullborsten tycker jag är bra och likaså diskmedel från Attitude. Dock tycker maken som dig så vi testar nu Sonetts diskmedel

  Ska nog testa black soap och det där torrschampot, Idag använder vi urtekram, weleda, naturligtvis som vi varierar mellan.

  Tack för intressant inlägg.
  Hälsningar Catrin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Catrin.

   Ja, för mig funkar c/o Gerds deo helt felfritt. Jag är verkligen supernöjd med den, så prova gärna och berätta sen vad du tycker. Jag förstår ju samtidigt att det kan vara individuellt vad som passar för vem så det är ju inte säkert att alla upplever denna deo lika positivt som jag gör.

   Vad tycker ni om Sonetts diskmedel? Gillar maken det bättre, och vad är dina synpunkter? Jag vill hitta ett diskmedel som fungerar (utan att behöva använda alltför stora mängder) och som samtidigt är snällt mot både huden och miljön.

   Allt gott! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Tack för bra tips!

  Jag tror att du skall kika efter parfymfri Yes igen. Den var borta en längre tid men jag har återigen kunnat köpa den det sista året :). Jag har också testat en massa olika miljömässigt bättre diskmedel men... ingen fungerar så bra som Parfymfri Yes ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Beatrice.

   Jag har undersökt det djupare och kollat upp vad Yes parfymfritt innehåller. Det visade sig att det innehåller ett konserveringsmedel som heter methylisothiazolinone (Kathon). Detta ämne har visat sig kunna ge kontaktallergi även i mycket små doser, samt även leda till eksem. Ämnet är dessutom mycket giftigt för vattenlevande organismer. Informationen har jag hittat i boken Badskumt av Kstarina Johansson (sid 66).

   Så jag kommer att undvika Yes då det innehåller detta ämne, som enligt mig faller under kategorin skadliga kemikalier och som jag vill försöka undvika. Så jag fortsätter att leta efter snällare varianter och tänkte testa Sonetts handdiskmedel när mitt Attitude är slut.

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 4. Men innehåller inte även parfymfritt yes methylisothiazolinone, ett ämne som är mycket giftigt för vattenlevande organismer? Kolla på kemikaliekollens inlägg badrummets innehållsförteckning. Jag har fått lära mig att det är så giftigt att en gammal yesflaska ska lämnas till farligt avfall! Helt galet känns ju det att spola ner i avloppet. Vi har ett från Sonett och är mycket nöjda med det! Kanske ett tips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Händelsevis.

   Du har helt rätt. Jag letade på en gammal flaska Yes Parfymfritt handdiskmedel som jag hade stående hemma och den innehåller mycket riktigt Methylisothiozolinone som visat sig kunna leda till kontaktallergi även vid mycket små doser, samt kan ge eksem. Det är som du skriver också mycket giftigt för vattenlevande organismer och faller definitivt under kategorin skadliga kemikalier som jag vill försöka att undvika. Läs gärna mer om du vill i boken Badskumt av Katarina Johansson (sid 66). Däremot står det på flaskan att den kan återvinnas som hård plastförpackning, så att den ska lämnas in som farligt avfall hittar jag ingen uppgift om, men ska definitivt kolla detta nästa gång jag är på återvinningscentralen.

   Så stort tack för att du uppmärksammade mig på detta. Jag fortsätter att leta efter ett bättre alternativ som är snällt mot både huden och miljön men som samtidigt gör sitt jobb med att rengöra utan att man behöver ta alltför stora mängder, då detta inte heller känns som ett miljösnällt alternativ. Nästa gång ska jag testa ditt tips med Sonetts handdiskmedel! :-)

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. På lite mer välsorterade ICA-butiker finns det återanvändbara kaffefilter, visserligen i syntet/plast men ett engångsköp. Finns också andra i guld och liknande. För mig känns det som ett något bättre alternativ än att använda engångs.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.