Aldrig mer Yes handdiskmedel för min del

Jag lär mig minst lika mycket av er läsare och följare på Instagram som ni lär er av mig. Tack vare era frågor så tvingas jag gräva djupare och tänka i nya banor och upptäcker ofta saker som jag själv missat när det gäller min strävan att upptäcka och undvika skadliga kemikalier i min vardag. Så stort tack till alla er som kommenterar och ställer frågor!

En sådan sak var att när jag skrev inlägget med min recension av produkter från Jordklok för en tid sedan. Då skrev jag bland annat att jag nog i fortsättningen skulle köpa Yes parfymfritt handdiskmedel som jag använt tidigare, då jag upplever att det miljösnälla alternativet som vi nu använder (Attitude) inte diskar tillräckligt rent, och man får ta så stora mängder diskmedel av detta för att få samma resultat som med väldigt lite av Yes. Men jag fick en kommentar från en av mina läsare om vad Yes innehåller, även den parfymfria varianten, och började undersöka det vidare. Jag hade en gammal flaska hemma stående i ett skåp och tog fram och läste på den. Innehållet var skrivet med så små bokstäver att jag fick ta fram ett förstoringsglas för att kunna utläsa vad det innehöll.

Uppdatering: Yes har numera förlorat sin miljömärkning med Svanen. Läs mer här.


Det visade sig precis som en av mina läsare påpekade, att Yes handdiskmedel innehåller något som går under gruppen Kathon som är handelsnamnet för ett par riktigt otäcka kemikalier med långa krångliga namn. Ämnet som finns i Yes handdiskmedel är långt och svåruttalat, Methylisothiazolinone. Kemikaliekollen har skrivit om detta. Jag undersökte vidare och även boken Badskumt tar upp detta ämne som kan leda till kontaktallergi även vid mycket små doser, samt ge eksem. Ämnet är mycket giftigt för vattenlevande organismer och faller definitivt under kategorin skadliga kemikalier som jag vill försöka undvika i min vardag. 

Jag fick ta fram ett förstoringsglas för att se vad Yes diskmedel innehåller. 

Informationstexten på flaskan berättar också att denna produkt kan irritera huden och ge allvarliga ögonskador samt bör förvaras oåtkomligt för barn. Det står även med pytteliten text att om du har skadad eller känslig hud så bör du undvika långvarig kontakt med diskmedelslösningen. 

Jag har fått tipset från flera håll att testa Sonetts handdiskmedel som många verkar nöjda med, och detta är precis vad jag kommer att göra när vår nuvarande flaska med Attitude handdiskmedel tagit slut. Jag hoppas att kommer att göra mig nöjd, för Yes handdiskmedel kommer jag INTE att köpa igen.
Jag har också en fundering och det är att jag är nyfiken på vad ni läsare vill att jag ska skriva om. Är det något som du undrar över och som du vill att jag ska skriva mer om? Tipsa gärna om allt ni vill läsa mer om i kommentarsfältet nedan.
Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

12 kommentarer:

 1. Hej Sara!

  Jag har läst din blogg i över ett år och det är så kul att se hur den utvecklats och vad duktig du är på att sprida viktig information på ett intresseväckande sätt! Jag har själv blivit mer och mer intresserad av miljöfrågor det senaste året och har använt mig mycket av dina blogginlägg för att få inspiration till hur jag kan förändra saker hemma.

  Men nu till en fråga som dök upp när jag läste ditt inlägg om nya saker som du köpt på Lapland ecostore, läste det för nån vecka sedan tror jag och har gått och grubblat sedan dess :)

  Jo du hade ju då köpt någon form av miljövänligare grej som man kan plocka upp matrester ur vasken med, kommer inte ihåg vad det kallas. Sedan gjorde du en reflektion kring att man egentligen inte behöver en sådan grej alls, man kan ju plocka upp smutsen med händerna eller med hushållspapper. Det fick verkligen mig att tänka till, ibland känns det som att det kan gå lite för långt hos mig i hetsen att byta ut grejer mot mer miljövänliga alternativ. Undrar då också hur du ställer dig till att t.ex. fortsätta använda en sådan "slaskplockare" i plast kontra att slänga den då den kommer hamn på ett sopberg ute i naturen? När det gäller plast som är i kontakt med matlagning så är det ju absolut bättre åtminstone för hälsan att byta ut grejen men just med detta exempel där det inte kommer innebära att vi stoppar i oss plastrester, är det då försvarbart att slänga prylen bara för att själv få ett lättare samvete och slippa se plasten?

  Hoppas du förstår vad jag menar och om du har lust att ge din syn på saken så vore jag tacksam! Tack på förhand :)

  /Christine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christine!

   Tack för dina ord och reflektioner. Vad glad jag blir att höra att jag kunnat inspirera :-) Jag har ofta funderat på det du skriver, att det är lätt framförallt när man är "nyfrälst" på att leva mer giftfritt och med mindre plast och mer miljösnällt osv, att man tappar perspektivet och byter ut allt innan det ens de gamla produkterna är uttjänta eller slut.

   Den slaskrensaren som jag köpte på Jordklok köpte jag förmodligen för att jag hört andra prata så gott om den och jag föll därmed för "reklamen" utan att tänka efter om detta var något som jag verkligen behövde. Jag ska tillägga att slaskupptagaren som vi hade innan i plast hade vi haft i många, många år och den var dags att slänga pga kanterna börjat flika sig. Men jag trodde att jag behövde något som ersatte den, fast det sen visade sig (när den jag köpte inte funkade så bra för det ändamålet) att jag ju faktiskt inte alls behövde denna produkt alls.

   Jag brukar alltid poängtera då jag är ute och föreläser att man inte kan gå hem och byta ut allt på en gång, att det är viktigast att man gör rätt val när man ändå ska köpa nytt, t ex när teflonpannan blivit för repig och ändå måste ersättas osv. Jag märker dock att trots att jag i början av min plastbantning bytte ut vissa saker i ganska snabb takt så minskades den takten ned avsevärt efter några månader / ett år, då jag ersatt den mesta plasten med rostfritt stål, trä och porslin i köket. Detta är mer hållbara material och till skillnad från plasten så behöver jag numera inte alls byta ut nästan något som jag tidigare fick byta med jämna mellanrum då plast inte håller lika länge.

   Det var lite av mina tankar. Jag tror att vi delar synsättet här ganska mycket. Än en gång tack för dina synpunkter och så önskar jag dig en fin onsdag!

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Svar
  1. Tack till dig som uppmärksammade mig på detta! Jag är väldigt tacksam för det :-)

   Radera
 3. Det hade jag ingen aning om yes trodde jag var bättre.
  Nu har jag lagt till den lilla rutan så du kan följa mig via mail tack för tipset.
  Ha det gott
  kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad bra, Camilla. Jag har redan varit in på din blogg och anmält min mailadress så jag får ett mail varje gång du publicerar något. Toppen!! Jag trodde också att Yes, den parfymfria varianten, var ett lite bättre alternativ, men så var alltså inte fallet och jag kommer att bojkotta Yes i fortsättningen. Testar Sonett och Ecover nästa gång. Vad använder du för handdiskmedel? Har du några miljösnälla, hudvänliga tips på diskmedel som ändå gör sitt jobb utan att man behöver ta så stora mängder för att få disken ren? Kram

   Radera
 4. Det var ett tag sedan jag testade andra handiskmedel än Yes. Blev bara besviken så jag använder Yes för jag trodde det var ok. Hoppas att ditt test lyckas Sonett tror jag på den ska jag nog testa. Vi får höras om recention 😊

  SvaraRadera
 5. Äh, min långa kommentar försvann! Skriver om den lite kortare ;) TACK igen för att kunskap Du sprider! Personligen skulle jag uppskatta ett inlägg om att giftbanta/kemikalieminimera städskåpet. Allt man kan tänkas behöva, rengöringsmedel till olika ytor, vad man kan byta ut den illaluktande VC-ankan med osv. Nya projekt känns alltid så stora att det låser sig i huvudet på mig, även om det egentligen är enkelt. Så en liten lathund för städskåpet :D Annars uppskattar jag verkligen blandningen/variationen som du bjuder på!

  Kram /Evelina (ewilita på instagram)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Evelina!

   Vad glad jag blir av dina ord. Jag förstår frustrationen när ett långt svar försvinner, det har hänt mig också och det är verkligen irriterande. Men jag är glad att du orkade skriva ett nytt om än kortare svar.

   Jag tar med mig dina önskemål och filurar lite. Jag är inte jätteinsatt i just städprodukter av den enkla anledningen att vi faktiskt har hemstäd sedan några år tillbaka, och därför städar jag själv väldigt sällan numera. Men när det gäller VC-ankan så kan jag ge dig ett tips här direkt på stört. Häll bara i 1-2 dl ren ättika i toalettstolen på kvällen när ni går och lägger er. På morgonen tar du toaborsten och skrubbar rent, all ingrodd smuts försvinner lekande lätt och sen är det bara att spola. Hur enkelt som helst. Jag brukar köpa Perstorps ättika som är 24% och den finns på de flesta matvaruaffärer. Köper du den som är 12% så är den utspädd med hälften vatten och då får du ta lite större mängd. Jag resonerar så att jag gärna slipper att bära hem vatten från affären och köper den starkare som är i lite mindre flaskor. Du kan även ta ren ättika på en trasa och torka rent runt toasitsen.

   Allt gott önskar jag dig och en riktigt fin tisdag! Kramar /Sara

   Radera
 6. hej. är inte grumme ett bättre alternativ? det använder jag. mvh Magdalena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Magdalena.

   Jag har ingen direkt erfarenhet av Grumme handdiskmedel men vet att deras såpa är lite av en bluff, då de tillsatt både parfym (för att få den att lukta som äkta såpa) samt färgämen (för att den ska se ut som äkta grönsåpa som är gjord på hampfrön och inte tallolja som Grummes sk grönsåpa är gjort på). Jag kollade lite snabbt nu på innehållsförteckningen för Grumme handdiskmedel och den innehåller det starkt uttorkande sulfaten Sodium Laureth Sulfate (SLS) samt att alla deras varianter av handdisk innehåller parfym. Jag tror tyvärr att Grumme är lite av ett sk green wash-företag. Jag själv ska testa Sonetts handdiskmedel efter att mitt från Attitude är slut. Det ska vara ett bättre alternativ och innehåller inte det uttorkande tensiden SLS. Den som heter Naturell har inte heller någon parfym. Jag har goda förhoppningar att detta ska vara bra, men kan inte riktigt uttala mig eftersom jag inte har testat det ännu, men fått många fina rekommendationer från andra som varit nöjda med detta. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
  2. okej. Tack så jätte mycket för ditt utförliga svar =) jag har också använt attitude. Men nu när det var slut köpte jag grumme igen, som jag haft förrut. Men inte vetat om det är bra eller inte. hälsningar Magdalena

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.