Glutenfria semlor utan vitt socker

Igår var det fettisdag. Jag har ända sedan jag varit barn varit en riktig semla-älskare, men har de senaste åren börjat tycka mindre och mindre om dessa fettisdagsbullar när jag vet vad de innehåller (mest vitt mjöl och socker). Eftersom jag strävar efter att dra ned rejält på gluten, och även på socker, så har semlorna kommit att kännas mer och mer oaptitliga. I år ville jag inte ens testa en "vanlig" semla. Jag hade dock sett recept på två olika sorters glutenfria semlor utan något vitt socker i, och det kändes väldigt spännande att prova en sån variant. Min målsättning var att baka en i år till fettisdagen. Jag visste dock inte riktigt om orken skulle finnas att ställa sig och baka en vardag mitt i veckan. Men den gjorde det och jag slog till och bakade båda de recept jag sett. Recepten kommer från bloggen Hälsa som livsstil och från Kung Markatta. Jag tänkte mig på en liten duell mellan de båda och här kommer min bedömning om vilket recept som föll mig mest i smaken. Som vanligt kan jag inte låta bli att ändra lite och anpassa recepten efter mitt eget tycke och smak och därför är de något omgjorda. Nedan kan ni se hur jag gjorde.

Båda recepten är glutenfria och utan vitt socker (sånär som på florsockret jag pudrade på). Jag delar båda recepten här.


Glutenfria semlor från Hälsa som Livsstil

9 stycken

3 st ekologiska ägg
2 msk ekologisk honung
1 dl vatten
2 msk ekologiskt kokosmjöl
2 dl ekologiskt mandelmjöl
2,5 msk ekologiskt psyllium (jag använder detta)
2 tsk ekologiskt bakpulver
1 tsk ekologisk kardemumma

Fyllning (räcker till 3 semlor):

4 st ekologiska dadlar
1 msk ekologisk grädde
1 tsk ekologisk honung

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och honung poröst. Blanda allt övrigt förutom vattnet, och häll detta i ägg/honungs-vispet tillsammans med vattnet. Vispa till en slät deg. Låt stå i 10 minuter och svälla. Forma sedan 8 - 9 bullar med blöta händer och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Jag tar med en vanlig matsked och skopar upp, det blir lagom storlek. Genom att ha vatten på händerna kan du forma släta bullar, de blir finast på detta sätt. Grädda sen i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills bullarna får en vacker gyllenbrun färg. Låt svalna på galler. När de svalnat kan du sen skära av toppen. Gröp sedan ut rejält ur bullarna. Mixa det du gröpt ur med dadlar, honung och grädde. Jag mosade med en gaffel bara. Lägg tillbaka fyllningen i bullarna. Vispa grädde (eller kokosgrädde) och klicka ut på bullen innan du lägger på hatten/locket. Pudra med lite florsocker.

Glutenfria semla enligt recept från Hälsa som Livsstil (med små ändringar från mig).


Glutenfria semlor från Kung Markatta

10 stycken

4 ekologiska ägg
1-2 msk ekologisk honung
1 dl ekologisk vispgrädde
1 dl ekologiskt kokosmjöl
1,5 dl ekologiskt mandelmjöl
2 msk ekologiska chiafrön
2 tsk ekologiskt bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1-2 tsk stött ekologisk kardemumma
1 krm oraffinerat havssalt

Fyllning:
1 del Honung
3 delar Mandelmjöl
Vispad grädde, så mycket att du får rätt konsistens på din mandelmassa

Sätt ugnen på 175 grader.Vispa ägg och honung så fluffigt det går. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ned i ägg/honungssmeten tillsammans med grädden. Rör ihop och låt smeten svälla i a 20 minuter.

Häll smeten i små bullformar och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.

Låt bullarna svalna på galler och skär sedan bort ett lock. Gröp ur bullarna och blanda ur-gröpet med vispad grädde, honung och mandelmjöl till en lagom konsistens. Fyll sedan detta i hålet i bullen. Klicka på en stor klick vispad grädde, lägg på locket och pudra med florsocker.

Glutenfri semla enligt Kung Markattas recept (med små justeringar från mig).

Jag tyckte att båda varianterna blev goda, men den som föll mig absolut bäst i smaken var receptet från Hälsa som Livsstil. De smakade som vanliga semlor, fast ännu mycket godare. Dessa kommer jag definitivt att göra om igen nästa år. Receptet från Kung Markatta blev gott, men smakade inte så mycket semla utan mer som ett helt annat bakverk. Inget fel med det med andra ord, men vill man ha semla till fettisdagen så föredrar jag det första receptet.

Här ser man skillnaden i hur semlorna såg ut då de kom ut ur ugnen. De släta bullarna påminner mycket mer om "vanliga" semlor medan receptet från Kung Markatta fick ett annat utseende. 


Kemikaliebantar-tips

- Använd ekologiska råvaror så mycket du kan, så slipper du rester från bekämpningsmedel i maten som du sedan äter. På så sätt gör du även en god insats för miljön.

- Undvik att använda plastredskap när du bakar. Tillsatsämnen som kan vara hormonstörande kan läcka från plasten till smeten när du bakar och du får då dessa ämnen i din kropp. Säkra material att använda är rostfritt stål, glas, trä och porslin. Använd t ex en bakbunke i rostfritt stål, och vips och slev i rostfritt.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

1 kommentarer:

  1. They look so good, yet healthy. You would think you are in a Patisserie à Paris.!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.