Tillsammans för klimatet

Jag måste börja med att tacka alla er som går in och läser min blogg. Jag såg nyligen att jag passerat 100 000 besökare här på bloggen. Det känns stort och verkligen ärofyllt att så många är intresserade av de tankar som jag vill dela med mig av här på bloggen. Det ger mig hopp att det finns ett stort och växande intresse för att börja leva mer hållbart. För att leva i samklang med vår natur och vår planet och för att så många är intresserade av hur man som privatperson kan kemikaliebanta bland de skadliga kemikalier som vi alla omger oss med i vår vardag (besprutad mat, tillsatser, tillsatsämnen i plast mm) som vi numera vet kan vara hormonstörande och cancerframkallande för att nämna några effekter som de här främmande ämnena har på vår kropp. Ett tips till er som vill fortsätta att läsa det jag skriver; fyll i din mailadress här till höger (går bara via en dator och inte via mobilen) så får du ett mail varje gång jag publicerar ett nytt inlägg här på bloggen.

Igår eftermiddag deltog jag i min första klimatmanifestation någonsin. Vi var ett gäng som samlades på Stortorget i Örebro för att demonstrera och manifestera.

Det genomfördes över 2000 manifestationer runt om i världen och över 30 stycken bara i Sverige, för att visa att vi är många som bryr oss om och vill rädda vår planet, och för att skicka ett budskap till världens ledare som från och med idag samlats i Paris på Förenta Nationernas Klimatkonferens, COP21.

Klimatmanifestation på Stortorget i Örebro igår inför FNs klimatkonferens COP21 som startar idag i Paris. Bilden har jag lånat från Naturskyddsföreningen Örebro.


Vi måste alla agera. All forskning visar på att vi inte har mycket tid på oss för att vända trenden av att skapa klimatkaos på vårt jordklot. Jorden har redan börjat skicka fakturor för att vi överbelastar och inte tar hand om och respekterar dess begränsningar. Kanske är klimatkonferensen den avgörande faktorn för att på politisk nivå fixa detta, så att även våra barn, barnbarn och deras barn har en planet som fortfarande går att bo på. Redan är massvis av människor på flykt på grund av de konsekvenser klimatet ger i form av översvämningar, stormar, och annat som vår alltför varma planet leder till. I Paris ska de ta de stora besluten som är så otroligt viktiga för vår framtid. Men är de bara politikerna som kan fixa detta? Nej, naturligtvis är det inte så. Det är vi allihopa, varje enskild människa, som har ett stort ansvar för att börja leva på ett sätt som stärker vår jord. Vi måste alla börja bli planetskötare som Johan Rockström sa i sitt sommarprat tidigare (här kan ni läsa mer om det).

Men vad kan man göra då? Här har jag tidigare skrivit om hur man kan klimatmaxa. Där ger jag tips på några saker vi alla kan göra för att minska vår klimatpåverkan.

Det som gjorde starkast intryck på mig och som jag kommer bära med mig från klimatmanifestationen på Stortorget igår var ett överhängande tips som vi alla kan börja ha som riktmärke i vår vardag:

KONSUMERA MINDRE.

Vi kan inte fortsätta konsumera i den takt vi gör idag. Det är helt ohållbart att leva på det sätt vi gör idag. Vi måste börja tänka längre, och ta ansvar för att lämna kvar en planet som våra barn och deras barn kan fortsätta att leva på.

Att konsumera mindre ger dig dessutom massa extra pengar. Kanske kan du använda dem till att gå ned i arbetstid och få mer tid till det som du verkligen tycker om.

Betyder det att ditt liv behöver bli tråkigt? Nej. Måste du avstå från den livskvalitet du har idag för att rädda vår planet? Nej, inte alls. Tvärtom! Vi ska inte gå tillbaka till stenåldern. Vi kommer tvärtemot att få ett mycket bättre liv med en mycket högre livskvalitet! Ja, du läste rätt. Jag ska förklara närmare hur jag tänker.

När du tänker tillbaka på din egen barndom. Vad är det som satt de största positiva minnena i dig? Är det sakerna du fick? Eller är det den tid och de stunder när dina föräldrar skrattade med dig, gav dig av sin tid och framförallt sin fulla uppmärksamhet? Det som gjorde starkast intryck på mig när jag växte upp var de stunder när mina föräldrar var ärligt och genuint intresserade av mig och det jag berättade.

Jag kan bara tala utifrån mig själv men jag har en stark känsla att jag delar detta med många. Det är inte de julaftnar då jag fick de häftigaste paketen som gav mig de mest positiva minnena som jag idag bär med mig. Det är istället de stunder när mina föräldrar var glada. När vi fick tid tillsammans utan stress och irritation. När vi spelade spel tillsammans eller gjorde roliga saker tillsammans.

Så snälla, snälla. Låt oss ALLA ha som fokus att bli planetskötare. Låt de handlingar du gör präglas av att de ska vara förenliga med att vår planet inte tar skada.

Kanske kan du gå ned i arbetstid? Välja att prioritera tid med dem du tycker om istället för pengar. Strunta i de 100 julklappar du vill ge dina barn (förmodligen när det kommer till kritan så kankse en hel del av dem är för att kompensatera ditt dåliga samvete över den tid du inte haft med barnen under det gånga året pga stress, för mycket arbete, för lite tid). Ge dig själv, dina barn och dem du tycker om TID TILLSAMMANS.

Den här fina julgranen kan bli en påminnelse om hur du kan börja konsumera mindre:

Den här fina julgranen tyckte jag var så bra och tänkvärd. Det är Ulrika Neldorin (Omställning Karlstad och redaktör för Ekoguiden Karlstad) som målat tavlan som en tolkning av bilden "Konsumtionshierarkin". Jag tackar ödmjukast för denna vackra bild som säger så mycket. Den kan få fungera som en påminnelse för oss alla hur man kan tänka hållbart när man vill eller ska konsumera. Börja nedifrån och som sista åtgärd, om inget av de övriga nedanför fungerar så kan man köpa nytt. 


Glad första advent önskar jag er och hoppas ni alla får en bra start på denna vecka. Nu håller vi tummar och tår att världens ledare tar sitt fulla ansvar under klimatkonferensen COP21 i Paris. Att de visar stort mod och vågar fatta de beslut som krävs för att vår planet ska få en ärlig chans att komma tillbaka och bli så friskt levande som vi alla önskar.
Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

5 kommentarer:

 1. Så härligt att delta i en manifestation för klimatet och nu håller vi verkligen tummarna inför COP 21.
  Fin dag till dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 2. Hej! Fint och tänkvärt inlägg. Det är Ulrika Neldorin (Omställning Karlstad och redaktör för Ekoguiden Karlstad som gjort granen som en svenska variant av den här:http://mellanskogochgard.blogspot.se/2015/07/the-buyerarchy-of-needs.html?m=1. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack. Jag såg bilden i något flöde på Facebook och sparade den men glömde kolla upp vem som gjort tavlan. Vilken tur att du hade svaret. Bilden är klockren!!! Allt gott och än en gång tack! Mvh /Sara

   Radera
 3. Gillar med den bilden. Vi var också på klimatmanifestation i Linköping. Jag var en av arrangörerna och vi fick bra uppsluppning fast vi bara förberedde oss i en vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra! Så otroligt glädjande också med det historiska klimatavtal som skrevs i helgen. Tillsammans gör vi verkligen skillnad!!! :-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.