Plastbanta med en sluss

Har du svårt att komma igång med plastbantningen hemma? Känner du dig osäker på om du kan göra dig av med saker utan att sakna dem? Är du osäker på hur dina barn kommer att reagera om du tar bort plastleksaker som de är vana att leka med?

Ett tips för att komma igång är att göra en sluss någonstans hemma på en undangömd plats. Utse en plats, till exempel en hylla i en garderob eller ute i förrådet. Där lägger du allt som du VILL rensa ut men som du inte riktigt vågar. Förvara det sedan där en tid för att se om ni klarar er utan dessa grejer. Efter några månader så kommer du att veta om ni klarar er utan dessa saker eller inte.

Slussen kan även användas som ett sätt att förvara leksaker som du helst vill rensa ut men som barnen kanske gillar alltför mycket. Ta fram dessa endast när barnen frågar efter dem och lägg sedan tillbaka dem i slussen. På så sätt ligger de inte och släpper ifrån sig gifter som lägger sig i dammet hemma förutom de tillfällen då barnen har leksaken framme. Vi har till exempel några My Little Ponys som barnen absolut inte vill vara utan så de hamnar i vår sluss när de inte leker med dem. Mesta delen av tiden ligger de där och sen får de komma fram när barnen frågar efter dem. När de sedan lekt med dessa i en eller några dagar så åker de tillbaka in i våran sluss.

När du väl bestämt dig för att göra dig av med de saker som finns i slussen så föredrar en del att slänga plastsakerna i soporna. Jag kan tycka att det är bättre att skänka vidare till dem som kanske inte har råd att köpa nytt, förutsatt att det inte är gamla plastleksaker för de hamnar i soporna. Det viktigaste är att nya "dåliga" produkter inte fortsätter att säljas så att producenterna förstår att det är de giftminimerade alternativen vi konsumenter vill ha.

Här är några av de saker som genomgått vår sluss hemma innan de till slut fick lämna oss för gott och istället lämnades till ett biståndsprojekt i Lettland. Kastruller och bakformar i teflon och non-stick-beläggning och vattenkokare i plast.

Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Vilken fantastiskt bra idé! :) Jag försöker se till att ha en plan för hur vi ska klara oss utan grejerna innan de kastas. Oftast går det hur bra som helst. Jag är tacksam över att ha börjat plastbanta när mitt barn fortfarande är bebis: hon har bara tre leksaker varav en är i plast, och kommer inte att sakna plastleksaken när jag ersätter den med något skoj i trä nästa vecka.

    SvaraRadera
  2. Hej Filippa. Ja, för mig var det bra att ha en sluss. Då kändes det lättare att våga ta steget att börja plastbanta. Vilken fin gåva du ger ditt barn genom att redan från start försöka minimera på alla de dolda gifterna i vardagen. Jag önskar att jag hade haft den kunskapen när jag var gravid och barnen var bebisar men jag tänker att jag gjort så gott jag kunnat och jag är glad att jag har den kunskapen idag. Lycka till med plastbantandet! Önskar /Sara

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.