Från topp till tå

Jag har redan berättat om min kärlek till de så kallade aleppotvålarna i ett tidigare inlägg samt hur jag bytt ut vanligt traditionellt schampo mot andra alternativ som är snällare mot kroppen och miljön (det inlägget hittar du här). Jag tänkte att jag nu skulle försöka sammanfatta vilka andra produkter jag numera använder till kroppen sedan jag kemikaliebantat badrumsskåpet.ANSIKTET:

När jag började tvätta ansiktet med aleppo så blev min hy så mycket bättre. Den är varken torr eller fet, utan känns balanserad och frisk. Jag har aldrig använt makeup särskilt mycket eller ofta, och faktum är att jag trivs bäst när jag slipper använda det. På grund av att jag inte använder makeup så är jag dåligt insatt i vilka bättre, mindre giftiga, alternativ som finns med vet att de säljer ekologisk mascara på Jordklok.se bland annat.

Tidigare använde jag en dyr kräm från Clinique till ansiktet. En liten burk kostade över 500 kronor och hade en gedigen innehållsförteckning. Och då ska ändå Clinique vara bra just vid allergi eller känslig hud. Min hy var ganska okej med denna kräm, men för mig blev det viktigt att hitta ett no poo-alternativ. Jag fick tipset att testa argan- eller jojoba-olja tillsammans med lite aloe vera gel. Aloe veran hjälper fukten att gå in i huden och inte bara stanna utanpå. Jag köpte båda oljorna då jag gillar att kunna variera mig ibland beroende på årstid och hur huden känns, och sen tänker jag att det är bra för huden att få lite variation för att den ska behålla sin naturliga fuktbalans bättre. Jag smörjer mitt ansikte efter dusch. Då tar jag en liten klick aloe vera i handen (ca 1 cm stor klick) och droppar sedan 2-4 droppar av någon av oljorna och blandar ihop i handen innan jag applicerar på ansiktet och halsen. Hur mycket olja jag tar beror på årstid. Nu vintertid behövs fyra droppar men på sommaren räcker det gott med två droppar. Jag älskar att kunna ha så lite i ansiktet! Jag vet exakt vad det är jag smörjer mig med och behöver inte oroa mig för vad olika kemiska ämnen gör med min hud och min kropp. Det är dessutom väldigt mycket billigare än att köpa en dyr hudkräm. Jag köpte mina produkter på en lokal ekologisk butik. Aloe vera gelen kostade 89 kronor för 100 ml, arganoljan kostade 64 kronor för 30 ml och jojobaoljan kostade 196 kronor för 100 ml. Oljorna kommer att räcka väldigt länge då det är så små mängder som jag använder medan aloe veran kommer att ta slut först, kanske efter ett år.

Jag tvättar ansiktet med aleppo.

Ekologisk jojobaolja, arganolja och aloe vera. Detta är allt som behövs i badrumsskåpet att använda för att återfukta ansiktet efter dusch.

På Stadsträdgårdens butik i Örebro hittar jag det mesta ekologiskt som inte finns att hitta i en vanlig matvarubutik, som ekologisk arganolja, ekologisk jojobaolja och ekologisk aloe vera.HÅRET:
LÄPPARNA:

Jag har varit smått beroende av att smörja mina läppar vintertid. De har blivit torra och svider och spricker på grund av det kalla torra klimatet. Om jag inte har smort mig dagligen vintertid så har jag ofta fått munsår. De sista åren har jag alltid haft ett stift av Försvarets Hudsalva i fickan, men för en tid sedan fick jag ett egengjort läppcerat från Spiragården gjort på endast olivolja och bivax. Det är helt gudomligt bra! Sedan jag började smörja läpparna med detta så är de inte torra längre. Jag behöver alltså knappt använda något till läpparna för de är ändå mjuka. Jag gissar att ceratet hjälpt kroppen att hitta sin egen fuktbalans så att yttre produkter knappt är nödvändiga längre. Tusen, tusen tack Theresa Sulemana på Spiragården för din gåva!

Försvarets Hudsalva är numera utbytt.

Detta fantastiska läppcerat från Spiragården smörjer jag mina läppar med numera. Det vill säga när jag behöver, vilket inte är så ofta sedan jag började använda det istället för Försvarets Hudsalva.

Innehåll: Endast olivolja och bivax. KROPPEN:

Än har jag inte provat någon no poo-variant för kroppen. Men min hy är i starkt behov av något annat än det jag använder idag. Jag har klåda och är enormt torr över hela kroppen. Jag smörjer mig i dagsläget med Miniderm som vi fått utskrivet för vår dotter som också har torr hud med lätt eksem. Men Miniderm innehåller paraffin, något som jag vill sluta använda då det lägger sig som ett lock på huden och täpper till vilket gör att huden varken kan ta upp fukt utifrån eller producera egen fukt inifrån. Jag har fått ett recept på ett body butter som man gör enkelt själv. Inom kort ska jag testa att göra detta och återkommer med betyg när jag testat. Här kommer receptet om någon fler vill testa.

RECEPT DIY BODY BUTTER

50 gram ekologiskt kakaosmör (det går också bra med sheasmör)
100 ml ekologisk avokadoolja (det går också bra med mandelolja)
0,75 tsk potatismjöl

Värm kakaosmöret och avokadooljan i ett vattenbad tills smöret smält helt. Ställ sedan kallt (jag ställde ut i vårt uterum) ca en timme tills det svalnat av helt och är rumstempererat. Om du inte har möjlighet att ställa kallt så behöver du vänta längre tills blandningen har gått tillbaka till rumstemperatur. Sedan tillsätter du potatismjölet och vispar med elvisp på lägsta hastigheten tills det tjocknar och blir likt vispad grädde i konsistensen. Håll vispen mot botten så det inte vispas i för mycket luft i krämen. Potatismjölet tillsätts för att krämen ska bli mindre oljig och fet. Det går även bra att använda arrowrot för detta ändamål.

När konsistensen blivit likt vispad grädde är det klart. För över krämen en slickepott till en ren glasburk med tättslutande lock. Skriv gärna en lapp på med innehållsförteckning samt datum när du gjorde den.

Body butter har hållbarhet till det datum som den ingrediens som har kortast bäst före datum har. I och med att det inte finns något vatten i produkten så håller den lika länge som de ingredienser som man använder.

Jag älskar detta body butter som med fördel smörjs in direkt efter duschen när huden fortfarande är lite fuktig. På så sätt så kan huden tillgodogöra sig vattendropparna som stannar kvar och återfuktar.

Det känns riktigt bra att kunna smörja sig med något som inte innehåller en massa tvivelaktiga tillsatsämnen, som t ex hormonstörande parabener, förtjockningsmedel, mikroplast, färgämnen, parfymer och liknande, som de allra flesta konventionella hudkrämer annars innehåller. Huden är vårt största organ och givetvis så tar kroppen upp det som vi smörjer in den med så det känns klokt att bara använda råvaror som är rena och undvika alla former av tillsatser, precis samma tänk som jag har när det kommer till mat.

Uppdatering: Nu har jag testat och detta recept är helt outstanding! 

Vill jag ta ett bad, eller när barnen badar badkar, tillsätter vi endast en tesked ekologisk sesamolja i badet som gör huden mjuk och len.

Ekologisk sesamolja passar perfekt i badet. Den har en lätt nötig doft. Vill man ha ett helt luktfritt alternativ är ekologisk mandelolja det bästa alternativet.DEODORANT:

Det här med deo förtjänar ett helt eget blogginlägg då det finns mycket att säga om detta. Så håll ut, snart kommer ett inlägg om ekologisk deo och varför det är bra att undvika "vanlig" deo. Här kan du läsa det.FÖTTERNA:

Jag tillhör dem som får enormt torra fötter på vintern med fula förhårdnader på hälarna. Det enda som hjälper är fotbad. Jag använder bikarbonat i mitt fotbad då det har en rad läkande effekter. Det ändrar hH-balansen i kroppen och ökar syresättningen till cellerna. Bikarbonat innehåller stora mängder koldioxid som bland annat hjälper till att vidga blodkärlen så att cirkulationen till hud och muskler ökar samt sänker pH i blodet så att mer syre levereras till vävnaden. 

Ta 1 matsked ekologiskt bikarbonat till ca 5 liter riktigt varmt vatten. Bada fötterna i ca 10 minuter. 

Om man vill kan man även ta bikarbonat när man badar badkar. Då tar man 1 dl till ett halvfyllt badkar.

Efter fotbadet på kvällen filar jag fötterna försiktigt med denna slipsten innan jag smörjer dem riktigt och sen sätter på ett par strumpor som jag sedan sover med över natten. Receptet på egengjord body butter ska också vara riktigt bra att smörja in fötterna med.TÄNDERNA:


Jag och sambon använder eltandborste på kvällarna men vid morgonborstningen har alla i familjen varsin Humle Brush. Det är en tandborste i bambu som är komposterbar när man använt den klart. Vi har även testat en liknande tandborste till barnen som heter Bambutandborsten som är något billigare och som går att köpa i storpack. Jag tycker att båda borstarna är mycket bra men Bambutandborsten vinner nog då den är ganska mycket billigare, särskilt om man köper den i 12-pack (12 st kostar 289 kr vilket blir 24 kr/tandborste, jämfört med Humble Brush som kostar 32 kr/st).


Hela familjen har fått varsin Humle Brush.

Praktiskt och bra med storpack. 29 kronor för en, 289 kr för 12 stycken av Bambutandborsten.


Vi testade ekologisk tandkräm till barnen. Den är fluorfri och innehåller inget SLS, konserveringsmedel eller färgämnen. Känns bra med tanke på att de sväljer en hel del av tandkrämen istället för att spotta ut. 

Den här muggen som är helt nedbrytbar köpte vi till våra tandborstar.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. I väntan på att du gör ditt egna body butter så tycker jag att kokosolja är toppen till kroppen! Jag brukar blanda kokosoljan med några droppar annan favoritolja t ex mandel, jojoba eller liknande. Superbra och inga konstigheter!

    SvaraRadera
  2. Tack för tipsen, Sofia. Jag har provat att smörja mig på kroppen med kokosolja några gånger men har inte varit riktigt nöjd med det. Tycker att huden först blir för oljig, som att den mer lägger sig som ett lock på huden och inte riktigt tränger in, och sedan känns min hud lika torr igen efter en stund. Däremot använder jag den ofta som handkräm när händerna blir för torra och tycker den funkar utmärkt. Men att blanda upp den med en annan olja har jag inte testat, så det ska jag prova.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.