Miljövänligare fläckborttagning

Eftersom vi har småbarn innebär det att ständigt handskas med fläckar på barnens kläder. Det är allt från tomatsås, blåbär och annan mat som ger svåra fläckar, till grönska av gräs på knäna sommartid.

Innan använde jag det mycket effektiva "Vanish-ta-bort", men som innehåller extremt mycket kemikalier. Man riktigt känner hur det fräter på huden när man gnuggar in det på plagget. Jag har mått dåligt varje gång jag använder det, men inte lyckas hitta något annat som klarar av svåra fläckar.

Tills för ca ett år sedan då jag testade flytande galltvål. Det innehåller en tvålbas av biologiskt odlade vegetabiliska oljor och den fläckborttagande substansen är oxgalla. Jag är så glad och nöjd att jag hittat ett både miljövänligare och giftfriare alternativ till att behandla fläckar med. Den klarar nästan alla fläckar och de få gånger det inte går att få bort så använder jag Vanish, men det händer inte ofta.

Så här gör jag. Jag samlar ihop alla smutsiga kläder som har fläckar och tar sedan plagg för plagg och baddar med lite kallt vatten och tar en skvätt flytande galltvål (den finns som fast tvål också och jag har den hemma men har inte hunnit testa om den är lika bra än) och sedan gnuggar jag så att galltvålen går in ordentligt och oftast kan man se hur fläcken löses upp. Svårare fläckar kräver lite mer galltvål och längre "gnugg-tid". Om jag inte ska köra en maskin med tvätt just då hänger jag upp plaggen att torka i badrummet tills det är dags att slänga in dem för tvätt i tvättmaskinen.


Miljövänliga alternativet galltvål kontra giftiga kemikalie-varianten Vanish. 
Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

5 kommentarer:

 1. Galltvål är riktigt bra har inte provat den flytande varianten. Använder den fasta tvålen har haft den i flera år och har fortfarande massor av tvålen kvar. Tänk om jag vetat om galltvålen när mina barn var små.
  Ha det gott

  SvaraRadera
 2. Var köper man galltvål? Svara gärna till min mail. MVH//Stina

  SvaraRadera
 3. Hej Stina. Galltvål finns på lite olika ställen, bland annat på Clas Ohlson. Vill man ha ekologisk så rekommenderar jag jordklok.se.

  SvaraRadera
 4. Hej Sara! Tack för en fin blogg, jag är själv mycket intresserad av ekologi, giftfritt och att försöka göra vardagen miljövänligare. Jag använder själv galltvål och tycker den är super, men jag använder också Vanish-pulvret i rosa burk, eftersom det är svanenmärkt, utan parfym och jag har förstått att det är baserat på syreradikal, dvs fria syreatomer som reagerar väldigt kraftigt (därav frätande och fettupplösande) men vars slutprodukt blir vatten! På så sätt är det väldigt effektivt men inte farligt efter att det reagerat klart. (Det är förstås väldigt frätande i burken, inte för småbarn osv.) Jag har sett liknande eko-pulver i ekobutiker med samma innehållslista. Här är det ju olika om det främsta är att inte ha farliga kemikalier hemma (galltvål bättre) eller att inte ha så mycket utsläpp (Vanish också ok). Ha det bra, h, Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ann! Tack för informationen. Jag hade ingen aning att Vanish var Svanen-märkt. Då kan det ju inte vara så giftigt som jag trodde. Ibland känns det som man behöver mycket goda kunskaper i kemi, något som jag tyvärr inte har. När jag försöker leta information om Vanish på nätet så kan jag inte hitta mycket. Innehållsförteckningen på min Vanish-flaska är väldigt märklig. Så här står det: Innehåller bland annat (?): 5-15% nonjontensider, 5-15% syrebaserade blekmedel. Jag trodde de måste skriva ut hela innehållet och inte bara välja ut något? Det står även på flaskan att man ska använda skyddsglasögon/ansiktsskydd. Jag tolkar ändå detta som att jag helst vill hålla mig ifrån ett sånt preparat så långt det är möjligt. Vissa fläckar går inte att få bort med galltvål och då tar jag Vanish som sista åtgärd när inget annat funkar.

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.