Röllekaolja mot mygg, fästingar och solsvedd hud

Idag har jag äntligen kommit till skott att testa göra örtolja med min slow cooker. Det är en härlig olja med röllekans alla fantastiska egenskaper. Läs gärna mitt inlägg om rölleka HÄR. Det här receptet har jag fått från bästa Anna Rosenblom som driver Läketrädgården. Jag kan varmt rekommendera att bli medlem i Läketrädgården samt att också gå hennes kurs Skapa ditt örtapotek. Observera att hon bara har insläpp både till medlemsportalen och kursen några få gånger per år, men fram tills nästa insläpp så är mitt tips att följa henne på Instagram för en massa härlig kunskap kring läkeörter och hur du bereder dem. 


Du behöver:

Färska röllekablommor
2 deciliter ekologisk olja (olivolja, jojobaolja, mandelolja eller avokadoolja)
10 gram ekologiskt bivax
Eventuellt några droppar av eterisk olja (gärna en sort som stöter bort mygg, som t ex citronella, citron, apelsin eller grapefruit)
Slow cooker (jag har denna) eller gör i vattenbad på spisen, då behöver du kastrull och stor bunke att lägger över som täcker kanterna på kastrullen.
Sil med tratt (jag använder denna, kan varmt rekommenderas).
Stek-termometer
Våg
Salvburk eller helst flaska med pumphuvud eller snäpplock. (Jag använder denna med detta lock)
Slickepott

RECEPT RÖLLEKAOLJA

25-50 gram färska röllekablommor
2 deciliter olja (olivolja eller jojobaolja)
10 gram ekologiskt bivax

Gör så här:

- Skörda färska röllekablommor. Klipp av och använd enbart blommorna. 

- Hacka upp blommorna med en kniv. Lägg i en slow cooker eller om du gör i vattenbad på spisen, i en bunke du kan sätta över kastrullen som täcker hela öppningen till kastrullen (detta för att inte vattenånga ska ånga upp och hamna i oljan).

- Häll på oljan över blommorna. 

- Värm till 30-40 grader (optimalt), men det är okej om det blir något varmare, upp till 50 grader. OBS: Viktigt att hålla koll på temperaturen. När du nått önskad temperatur så sänk om du använder slow cooker, ställ in reglaget på lägsta ("warm" på den slow cooker jag använder). Gör du i vattenbad så slå av plattan när du nått önskad temperatur. 

- Håll oljan varm i 45 minuter upp till några timmar.

- Sila sedan bort blommorna (bästa silen med tratt är denna tycker jag som jag använder dagligen när jag gör infusion på läkeörter).

- Häll tillbaka oljan i slow cookern / kastrullen och häll i bivaxet. Ju mindre bitar av bivaxet desto lättare smälter det. Bivax har en smältpunkt på 61-64 grader så här får du värma lite varmare än tidigare för att bivaxet ska smälta.

- När bivaxet smält ta bort från värmekällan och låt svalna. Droppa eventuellt i 3-4 droppar av en eterisk olja så som t ex citronella som även den stöter bort mygg. När sedan oljan börjar gå från genomskinlig till solgul och lite mer trögflytande är det dags att hälla upp din färdiga olja i flaskan. Använd tratten utan filterdelen för detta.

- Märk din olja med "Röllekaolja" samt dagens datum, vilken ört samt vilken olja du använt, samt det datum som din olja hade som BF-datum (som också blir bäst-före-datum för din nygjorda röllekaolja).

Färdigt!
Vill du få mer inspiration kring hur du kan ställa om till en hållbar livsstil? Följ Saras Eviga på InstagramFacebook och YoutubeVälkommen! 

Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.