Eldvinäger

I min nyfunna favoritpodd Örtsystrar har jag fått så otroligt mycket inspiration och lärt mig en hel del om läkeörter. De hade ett avsnitt om eldvinäger tidigare i höst och jag blev så taggad att göra min egen. HÄR kan du lyssna på deras avsnitt. 

Eldvinäger, eldcider eller fire cider som det heter på engelska är ett vinägerutdrag av värmande örter som enligt tradition använts för att stärka immunförsvaret. Örter som boostar och stöttar immunförsvaret får ligga i äppelcidervinäger och dra i en månad. Ett örtutdrag helt enkelt. Perfekt i förkylningstider för att hålla sjukdomarna borta. 


När din eldvinäger är klar kan du ta en shot varje dag eller när du vet med dig att du utsatts för smitta. Häll upp ca 2 matskedar av eldvinägern och blanda med ca en tesked honung och ta en shot varje dag eller vid behov under vinterhalvåret då förkylningar är som allra vanligast för att boosta ditt immunförsvar och hålla sjukdomarna borta.


Alla har sina egna personliga varianter, men grunden är lök, vitlök, färsk pepparrot och ingefära som får dra i äppelcidervinäger i 4 veckor/en månad. Här nedan delar jag hur jag gjorde. 

RECEPT ELDVINÄGER

1 ekologisk gul lök
1 hel ekologisk vitlök (inte bara en klyfta utan en hel)
ca 75 gram ekologisk färsk pepparrot
ca 50 gram ekologisk färsk ingefära
ca 10-15 gram ekologisk färsk gurkmeja
0,5 tesked hel ekologisk svartpeppar
0,5 ekologisk färsk chili (eller 0,5 tesked malen cayennepeppar)
4-5 deciliter ekologisk äppelcidervinäger

Gör så här:

- Skala och hacka lök, vitlök, pepparrot, ingefära och gurkmeja lite grovt. Hacka chilin fint.

- Lägg allt i en glasburk med snäpplock och tillsätt även svartpeppar. Fyll på med äppelcidervinäger så att det med råge täcker övrigt i burken. 

- Låt stå och dra i en månad. Ställ burken mörkt och gärna svalt i ett skafferi. 

- Skaka burken varje dag. 

- Efter en månad silar du blandningen. Tryck gärna ut ordentligt med en träslev i silen så du får ut maximalt av vätskan. 

- Förvara sedan din färdiga eldvinäger i en tättslutande flaska eller glasburk i kylskåpet.

Ta en shot eldvinäger tillsammans med lite honung under vinterhalvåret och i förkylningstider. 

Eldvinägern går även utmärkt att använda i matlagning, t ex som vinäger i en sallad.

Maria i podden hade även i kvanne och ålandsrot, timjan, citron, rosmarin och salvia.Efter en månad hade eldvinägern fått denna gyllengula färg.

Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ Saras Eviga på InstagramFacebook och YoutubeVälkommen! 

Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.