Ugnsbakad äppelgröt

Idag ska jag dela med mig av ett recept som är bland det godaste, och enklaste, jag lagat! Många med äppelträd har svårt att veta vad de ska göra av alla äpplen denna tid på året. Här kommer det enklaste och godaste sättet att ta tillvara på äpplena. Spara sedan i frysen och njut av höstens smaker hela vintern lång. 


SARAS UGNSBAKADE ÄPPELGRÖT

Äpplen från trädgården (köper du så välj alltid ekologiska)
Ekologisk äkta kanel (ceylon)
Ekologisk grädde (40%) eller valfri mjölk/grädde

Gör så här:

- Sätt ugnen på 175 grader.

- Dela äpplena i stora klyftor (skär bort kärnhuset) och fyll hela plåten.

- Strö över kanel, gärna rikligt.

- Grädda i ugn i 25-30 minuter.

- För sen över de ugnsbakade äpplena i en stor bunke och stavmixa till lagom konsistens. Jag gillar att ha lite chunks kvar men vill du ha helt slät så mixa lite längre.

Servera äppelgröten varm i skålar tillsammans med en rejäl skvätt ovispad ekologisk grädde! Du kan såklart välja annan mjölk, t ex kokos, havre eller mandel.

Det som blir över kan du föra över i fryspåsar som du plattar till och försluter och förvarar i frysen. På så sätt tar de ingen plats i frysen och går snabbare att tina upp. 

Tänk på att använda äkta kanel (ceylonkanel) så finns ingen risk att du överdoserar. Den vanliga kanel som säljs i matvarubutiker är s.k kassiakanel som innehåller hög mängd kumarin som kan skada levern (läs mer HÄR). Med Ceylon kanel behöver du inte tänka på detta utan kan äta stora mängder utan problem.
Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ Saras Eviga på InstagramFacebook och YoutubeVälkommen! 

Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.