Energy bars (Paleo)

Dessa energy bars fick jag smaka av en mycket god vän som varit en ängel i min kamp för att rädda skogen. Jag har provlagat dem tre gånger för att få dem helt perfekta så som jag vill ha dem, där jag bland annat ökat på mängden nötter. Idag delar jag med mig av min variant.

Man lägger nötter och dadlar i blöt några timmar, sen är det bara att mixa ihop allt i en matberedare och trycka ut smeten i en form med bakplåtspapper. Låt den sedan stå i minst en timme i kylen innan du skär upp i lagom stora bitar och klipper till bakplåtspapper och slår in i små paket. Dessa bars är SÅÅÅ goda och helt perfekta att ha med sig på till exempel en utflykt i skogen! 

Du kan ersätta nötterna med vad som finns hemma, t ex solrosfrön och pumpakärnor om du hellre vill ha det. Eller ta endast cashewnötter eller endast sötmandel om du vill det. 

Här nedan delar jag två olika varianter, en med lakritssmak och en med chokladsmak. 


RECEPT ENERGY BARS CHOKLAD & LAKTRITS (PALEO)

Blir ca 22 stycken avlånga bars.

300 gram färska ekologiska dadlar (jag använder dessa eller dessa)
200 gram ekologiska mandlar (jag använder dessa)
200 gram ekologiska cashewnötter (jag använder dessa)
3 rågade matskedar ekologisk kallpressad kokosolja (jag använder denna)
3 matskedar ekologisk kakao (jag använder detta)
2 matskedar ekologisk äkta kanel (Ceylon) (jag använder denna)
2 matskedar ekologiskt lakritspulver (jag använder detta)
2 teskedar oraffinerat havssalt (jag använder detta)

RECEPT ENERGY BARS CHOKLAD (PALEO)

Blir ca 22 stycken avlånga bars.

300 gram färska ekologiska dadlar (jag använder dessa eller dessa)
200 gram ekologiska mandlar (jag använder dessa)
200 gram ekologiska cashewnötter (jag använder dessa)
3 rågade matskedar ekologisk kallpressad kokosolja (jag använder denna)
5 matskedar ekologisk kakao (jag använder detta)
2 teskedar oraffinerat havssalt (jag använder detta)

Gör så här:

- Kärna ur dadlarna och lägg i blöt i 2-8 timmar. Förslagsvis på kvällen innan du lägger dig.

- Lägg även mandlar och cashewnötter i blöt i egen skål i 2-8 timmar. 

- Häll bort vattnet och mixa nötterna i en matberedare med kniv.

- Häll bort så mycket vatten du kan från dadlarna och dem samt övrigt. Mixa slätt. 

- Klä en form i bakplåtspapper, t ex en gratängform (min är 31 x 24 cm) och tryck ut smeten med ytterligare ett bakplåtspapper till du får en jämn tjocklek över hela, ca 1 centimeter tjock. 

- Ställ i kylskåpet i minst en timme. Ta av översta bakplåtspappret och skär avlånga bars i den storlek du vill.

- Slå in varje energy bar med bakplåtspapper till små paket. 

- Förvara i frysen.

Klart!!

Skär i lagom stora bars.

Slå in varje bar i en bit bakplåtspapper, så det blir som små paket.


Tack, Barbro för receptet. Och tack för allt du gjort och gör för mig i min kamp för att rädda skogen.


Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen! 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.