Tre hållbara tips

Vi har den här naturen till låns. Vad har vi gjort med den gåvan som vi fick? Vi är på väg att sumpa alltihop. Jag vägrar tänka att det är kört. Vår planet, den här naturen, den kommer att klara sig, men vi människor kommer inte att kunna fortsätta bo på den här planeten om vi fortsätter leva på det sätt som vi gör idag. Jorden kommer att vara obeboelig på stora delar redan innan mina barn ens hunnit bli vuxna. Det här är skrämmande fakta som är svårt att ta in. Men all forskning kring klimatet är rörande överens om vad som händer om vi inte ändrar vår livsstil.

Vad vill du lämna över till dina barn? Till dina barnbarn? Hur ska du kunna se dem i ögonen och säga att "Jag visste, men jag struntade i det".

Här kommer tre tips från mig på sånt du kan göra som gör stor skillnad och som gör dig till en del av alla oss som kämpar för att rädda klimatet. Att vara med och påverka gör gott! Inte bara för planeten, jag lovar - det kommer kännas gott även i dig med!!! Tillsammans så fixar vi detta. Tillsammans.

1. SKIPPA FLYGET. 


Det gör en sån ENORM skillnad att inte flyga, eller om vi vänder på det - Att flyga är riktigt, riktigt kasst för klimatet. Om vi fortsätter att flyga som vi gör idag har vi inte en chans att fixa det här.

Jag är inte en person som gillar att skamma. Jag gillar verkligen inte att peka folk på näsan eller tala om vad nån ska göra eller inte göra. Det är det sista jag vill. Men nu är det verkligen allvar!!! Jag MÅSTE säga det här, hur mycket jag än önskar att jag kunde slippa. 

Nu kan även du som tidigare inte anmält dig att ta ett flygfritt år p.g.a att du varit tvungen att flyga i jobbet anmäla dig till Flygfritt 2021. Nu går det att vara med och lova att du skippar alla nöjesflygningar. HÄR kan du läsa mer om Flygfritt 2020 som alldeles snart lanserar sin kampanj för nästa år, Flygfritt 2021.

Du behöver inte sluta resa för att du skippar flyget. Absolut inte! Du behöver bara börja resa på andra sätt. Mitt största tips är att gå med i gruppen Tågsemester för att få massor av inspiration och tips kring hur du tar tåget ut i världen.

2. BYT TILL ETT MILJÖVÄNLIGT ELAVTAL. 


Naturskyddsföreningen har märkningen Bra Miljöval som du kan välja för att försäkra dig om att elen du använder kommer från förnybara energikällor. Fråga ditt elbolag om hur du gör för att miljömärka din el.

När jag anmälde oss till detta för några år sedan fick jag ett diplom hemskickat. Perfekt för att klimat-skryta på sociala medier så att fler följer ditt exempel!!! HÄR kan du läsa mer om hur du enkelt byter till miljömärkt el.

3. SLUTA KONSUMERA SÅ FÖRBASKAT MYCKET. 


Vi blir inte lyckligare av alla dessa grejer. Tvärtom så visar forskning att vi blir mer stressade ju mer prylar vi har. Har du svårt att sluta shoppa? Testa second hand tills du ändrat dina konsumtionsvanor. Det är dessutom guld för plånboken och riktigt, riktigt kul att fynda second hand!

Ett sista fjärde tips från mig är att lyssna på senaste avsnittet av podden Klimatgap (avsnitt 11: När klimatkrisen kommer nära) för en massa pepp och också förståelse kring varför vi människor har så svårt att ta in klimatkrisen och ändra vår livsstil. Den podden är just nu min bästa klimatvän att hålla i handen när klimatångesten vill ta över och göra mig handlingsförlamad.  

Här nedan kommer några bilder från en vandring i skogen jag gjorde förra veckan (29 september). Att vistas i naturen gör att jag känner djupare tillhörighet till planeten vi bor på. Jag åkte ut trots att det regnade och det var helt fantastiskt ändå, trots regnet!Att krama mossa är så lugnande och rena rama lyckopillret för mig. Har du inte testat, så gör det. Lukta, känn och håll mossa mot bröstkorgen och känn livet i dig.


Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. 

Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.