Äppelmos utan socker (Paleo)

 Hösten innebär att massor av trädgårdar dignar av äpplen. De som har äppelträd vet att det att det ibland blir så mycket äpplen att man har svårt att veta vad man ska göra av allt. Tyvärr slängs groteskt stora mängder äpplen varje år i Sverige. Äpplen som är helt felfria och fullt ätbara. Det är allt annat än klimatsmart att våra egna svenska äpplen hamnar på en komposthög och butikerna istället importerar äpplen från andra sidan jordklotet. Så du som har äppelträd, använd hösten till att göra allt möjligt gott med äpplen! Idag delar jag ett superenkelt recept på hur du kokar ditt eget äppelmos. HÄR har jag tidigare delat ett supergott recept på äppelpaj som är både fri från socker och gluten. Har du fortfarande svårt att ta tillvara på alla äpplen? Bjud vänner, bekanta, grannar och fråga på skolor och förskolor om de vill ha äpplen så de inte går till spillo. Du som inte har egna äppelträd, var inte rädd att fråga någon som har om det skulle vara okej om du plockar lite äpplen hos dem. Min erfarenhet är att människor ofta blir glada och gärna delar med sig, då det som sagt ofta är problem att veta vad man ska göra av alla sina äpplen.

Jag tycker det är godast att låta äpplena vara som de är efter de kokats, d.v.s i chunks. Men vill du hellre ha ett slätt äppelmos så mixa med en mixerstav till det blir helt slätt.

Vi har inget äppelträd i vår egen trädgård, men vi har fantastiska grannar som låter oss komma och plocka så mycket vi vill. Vilken lyx! 

Det är superenkelt att koka eget äppelmos, och du behöver varken socker eller några tillsatser. Om du är van vid mat som innehåller socker, d.v.s processad eller halvprocessad mat, så är mitt tips att välja en äppelsort som är lite sötare i smaken. Du kan också mosa några dadlar att ha i för att få lite mer sötma på ditt mos. Jag tycker inte att det behövs, men det är en smaksak och framförallt vad du är van sedan tidigare. Jag tycker att det blir bäst att använda äpplen med skalet kvar. Det ger extra fiber till ditt äppelmos och det mesta av näringen sitter i skalet så då är det ju dumt att avlägsna det. 

Välj sen om du vill att ditt äppelmos blir mer som en äppelkompott, med chunks (bitar), eller mixa moset slätt med en stavmixer.

Det går utmärkt att frysa in äppelmoset. Portionera ut i lagom stora burkar och ta fram eftersom så kan du njuta av äppelmos hela vintern lång. 

Socker har en konserverande effekt så när man utesluter det blir hållbarheten något kortare. Kom ihåg att använda rena redskap och att burkarna du sen använder för äppelmoset är ordentligt rengjorda, det gör att hållbarheten blir längre. Är du noga med hygienen och att använda rena redskap så håller äppelmoset ca 2 veckor i kylskåp. 



RECEPT ÄPPELMOS UTAN SOCKER

10-12 normalstora äpplen (ca 1,5 kg)

3 deciliter vatten

1 matsked riven ekologisk ingefära (kan uteslutas)

1 matsked ekologisk äkta kanel, Ceylon (jag använder mycket kanel så köper 1 kg HÄR)

(eventuellt 5-8 stycken ekologiska färska dadlar)


Gör så här:

- Skölj äpplena. Skär bort kärnhuset och tärna upp äpplena i bitar. Behåll skalet. 

- Använd en stor kastrull och koka upp vattnet. 

- Om äpplena är väldigt sura eller du önskar en sötare smak på ditt äppelmos så mosa i dadlar och blanda i det kokande vattnet.

- När vattnet kokar kokar häller du i äppelbitarna samt kanel.

- Koka i ca 20-25 minuter.

- När det är några få minuter kvar så tillsätt riven ingefära och värm tills det börjar koka och ta sedan av från plattan.

- Vill du ha ett mos med mycket "chunks" (bitar), mer som äppelkompott, så häll upp direkt i rena glasburkar. Vill du ha ett lite slätare äppelmos så mixa med stavmixer till önskvärd konsistens innan du portionerar upp i rena glasburkar. Märk gärna med frystejp med innehåll och datum.

När burkarna svalnat så frys in allt som du inte tänker äta den närmaste veckan. Ta fram eftersom när du behöver.

Klart!

Använd urdiskade gamla glasburkar och portionera upp äppelmoset. Märk med frystejp och dagens datum och ställ i frysen. Eller varför inte dekorera med ett vackert snöre och ge bort som gåva till någon du tror skulle uppskatta hemlagat.


Jag tycker inte att dadlar är nödvändigt att använda, men är du van med en sockerrik kost kan kontrasten bli för stor och då kan du använda några dadlar för att få en sötare smak på ditt äppelmos. Om du är osäker så koka utan dadlar och om du upplever att det behövs så mosa några dadlar i en skvätt vatten och koka upp och blanda sedan i äppelmoset i efterhand.



Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. 

Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.