Fötter och barfotaskor

Jag blir på riktigt lycklig av att gå barfota. Det skjuter små fyrverkerier av liv i mig när jag kan känna marken under mina bara fötter. Att gå barfota gör det lättare att få kontakt med nuet. Det är ett sätt att bli jordad, grundad. Jag försöker gå barfota så ofta jag bara kan. Allra härligast är att få gå barfota ute i naturen, där underlaget hela tiden varierar och är föränderligt. Plana asfalterade gator eller platta golv ger inte samma känsla även om jag såklart också gärna går barfota så ofta jag kan hemma i mitt eget hus. Genom att gå barfota blir jag automatiskt mer närvarande. Jag känner och upplever det fötterna har under sig när jag rör mig. Inget slår att gå med bara fötter i skogen. Om du inte testat, så gör det! Har du testat, så gör det igen! Jag kan inte beskriva det på annat sätt än att det är helt underbart och så fantastiskt härligt! Det är ett så oerhört enkelt och effektivt sätt att få känna sig lite mer levande. Lite mer liv i livet. Vem vill inte ha det?!

Här är en bild från i somras då jag promenerade barfota på Gotland.medan jag lyssnade på DETTA poddavsnitt som heter Släpp fötterna fria!

Ett annat tips att ta hand om dina fötter är att massera och röra dina fötter så ofta du kan och kommer ihåg. Att när du ändå sitter i soffan passa på att böja och bända på varje tå. Stretcha, trycka och stryka på tårna och på undersida och ovansida av fötterna. Ge dem lite omsorg och kärlek helt enkelt! Har du en partner kan ni massera varandras fötter. Vill du ge dem en extra lyxig behandling så här vintertid när fötterna ofta är torra och förhårdnader växer till så testa gärna att göra DENNA fotinpackning som jag tipsade om nyligen.

Det går ju tyvärr inte att alltid gå barfota. Många gånger "passar det sig inte", det är inte kulturellt och socialt accepterat. Folk skulle tro att man var halvt galen om man kom gående barfota i stan t ex. Rätt märkligt när man tänker efter, men så är det. Denna årstid är det också alldeles för kallt för att det ska funka att gå barfota utomhus någon längre stund. Då är s.k barfotaskor det näst bästa alternativet tycker jag. Det är skor som är avsedda att komma så nära känslan av att gå eller springa barfota. Ibland används begreppet minimalistiska skor för att beskriva samma sak. De kännetecknas av att ha en så tunn sula som möjligt för att man ska kunna känna underlaget, t ex stenar och ojämnheter. De är inte dämpade och har "zero drop", vilket innebär att de inte är någon skillnad i höjd under sulan mellan häl och framfot. På "vanliga" skor är hälen ofta högre än den främre delen av skon. De har heller inget stöd eller uppbyggnad för hålfoten och inget stöd för foten i övrigt. De är dessutom mycket bredare fram än andra skor, för att tårna ska få så stort utrymme som möjligt och inte klämmas åt när man går. De är också lätta till sin vikt. Allt för att man ska känna så lite som möjligt att man har skor på sig, så att ens rörelse blir så nära vårt ursprungliga rörelsemönster. Med barfotaskor får man ofta gå upp i skostorlek. Allt för att fötterna inte ska klämmas ihop när man går med dem utan istället ges fullt utrymme att breda ut sig i skon när man går. Barfotaskor är lite som fötternas Paleo helt enkelt. Man vill komma så nära hur vi människor rent genetiskt är byggda rent fysiskt (och kanske också själsligt) eftersom våra kroppar inte förändrats sedan vi var stenåldersmänniskor. Men med det sagt, det absolut bästa är att gå barfota. Så gå inte iväg och köp barfotaskor utan att först börjat gå mycket och ofta barfota. 


Här är mina vinterkängor. De kanske inte riktigt räknas som barfotaskor då tjockleken på sulan är 9 mm (för att hålla värmen vintertid). Men i övrigt uppfyller de alla kriterier för en barfotasko. De är de skönaste skor jag någonsin gått i. Jag köpte dem HÄR och kan verkligen varmt rekommendera denna shop som ägs av Bodil Sundbärg. Hon hjälpte till med fantastisk service då det inte är så lätt att köpa skor online. Jag önskar att jag bodde närmare så jag kunde besöka hennes fysiska butik. Men nu gör jag inte det och då fick det bli online. Med Bodils hjälp så hittade jag de perfekta skorna för mig. 

Jag köpte mina vinterskor från OptistaShop som drivs av engagerade Bodil Sundbärg och fick oerhört bra service och hjälp när det gällde att hitta rätt storlek o.s.v. Detta är ju inte helt lätt när man inte kan besöka en fysisk butik och själv prova ut sina skor. Barfotaskor har som sagt en tunn sula (för att känna underlaget så mycket det bara går) och en bred framfot så att tårna kan sprida ut sig i den form de ska ha, likt en solfjäder. Sulan är också plan, s.k noll drop där de inte är upphöjda bak som de flesta "vanliga" skor är. Våra fötter är naturligt bredast längst fram vid tårna, men i moderna skor så görs den delen av skon istället smalare. I boken Moderna skor - plågade fötter: Insikter och träning för en friskare fot finns massvis med bra övningar och sätt att träna upp sina fötter så att de kan återfå sin naturliga form som de hade då vi var små. På grund av att moderna skor isolerar och trycker ihop våra fötter så har nerverna som kopplar ihop fötterna med övriga kroppen och hjärnan gått i ide kan man säga. De har gett upp efter att fötterna gång på gång trycks ihop och kläms åt i skor med tjock sula som gör att foten inte kan känna underlaget. Det är dessa nervbanor som man åter väcker till liv genom att gå barfota, massera fötterna och genom att ge dem chansen att fungera så som de är tänkta att fungera. 

Våra fötter är inte separerade från övriga kroppen. Tänk om det faktiskt är så att vår kropp börjar med fötterna (och slutar med huvudet och vår tänkande hjärna)? I vårt samhälle ser vi på det hela tvärtom,  d.v.s att vi människor främst är unika p.g.a vår hjärna och att fötterna där längst ned inte är betydelsefulla eller värda särskilt mycket av vår uppmärksamhet. Tänk om det är så att benen och fötterna inte finns för att bära omkring på vår hjärna utan tvärtom, att hjärnan finns för våra händer och fötters ska kunna kunna göra sitt jobb? Våra fötter innehåller 25% av kroppens alla ben. Det är väldigt mycket. Fötterna är med andra ord oerhört viktiga för att vår kropp ska kunna fungera så som den ska.


Ganska snabbt märkte jag att när jag gick barfota eller med barfotaskor så var det inte möjligt att ta lika stora steg när jag gick. Inte heller kunde jag gå gå lika fort som jag var van. Jag var tvungen att både korta mitt steg  och sänka tempot för att undvika att inte landa hårt på hälen. Med ett kortare steg blir det som att fötterna istället rullar fram på marken. Att gå fort med långa kliv är helt enkelt inte ergonomiskt rätt för vår kropp att göra. Antingen bör vi gå långsamt, eller ändra gångart och springa istället. Pa Sandberg skriver i sin bok Handbok om fötter: Ett nytt perspektiv på kroppen att powerwalks och raska promenader är ur ett motoriskt perspektiv inget för homo sapiens. Springa däremot kan vi göra i vilket tempo vi önskar och behöver. När vi går så ska stortån vara den del av foten som sist lämnar marken när du lyfter din fot när du går.

En annan sak som jag lärt mig är att det är den 3:e tån som ska peka rakt fram. Jag har alltid trott att jag gått med fötterna rakt fram, men har då utgått från att det är stortån som ska peka rakt fram. Eftersom tårna ska spridas ut likt en solfjäder så är det istället mitten-tån, d.v.s den tredje tån som ska peka rakt fram. Nu försöker jag att tänka på att både stå och gå med 3:e tån pekandes rakt fram. Jag känner hur hela hållningen förändras och det känns oerhört skönt i både korsryggen och knäna när jag ställer om mina fötter i rätt position. Numera gör jag DENNA övning varje morgon. 10 djupa benböj för att stärka de djupa höftböjar-musklerna (Iliopsoas) som är så viktiga för en bra kroppshållning.

Förra sommaren började jag mer medvetet gå barfota. Här kan man se på mina fötter att de har fotmats av alla år ihoptryckta i skor. Tårna är inte formade som en solfjäder. Det positiva är att det går att träna upp alla sorters fötter, hur illa de än farit av åratal i skor som tryckt ihop och klämt åt så de inte kunnat göra sitt jobb. Just genom att gå barfota, gärna på ojämnt underlag så som här på stenar, eller i skogen, så tränas dina fötter snabbt upp i styrka och rörlighet.

Vill du lära dig mer? Här nedan har jag samlat lite info som jag använt mig av för att lära mig mer kring fötter och skor, postural träning och funktionell träning:

- Avsnitt 176 av podden 4Health med Anna Sparre: Markus Greus - Postural träning. Smärtfri och rörlig från dag 1. Vill du lära dig mer om postural träning så rekommenderar jag även avsnitten 184 (balans), 189 (styrketräning/gymträning), 190 (huvudvärk), 195 (värk i nacke och axlar), 229 (värk i höfter och bäcken), 198 (ryggvärk och ryggskott) samt avsnitt 245 (knän och fötter).

- Avsnitt 245 av podden 4Health med Anna Sparre: Knän och fötter med Markus Greus.

- Avsnitt 127 av podden Hälsosnack med Lotta och Victoria: Pa Sandberg - Släpp fötterna fria!

- Avsnitt 43 av podden Epic Lifestyle: Stressad i fötterna? med Pa Sandberg.

- Moderna skor - plågade fötter: Insikter och träning för en friskare fot, av Helle Gotved.

- Medvetet barfota - Om jordning och läkning, av Lilian Alterskjaer.

- En handbok om fötter - Ett nytt perspektiv på kroppen, av Pa Sandberg.

- Facebookgruppen Barfota - naturligt för människan & skor för funktionella fötter.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.