Städa dig lycklig - rensa ditt hem enligt KonMari

Den 16 januari publicerades en artikel där jag blivit intervjuad för tidningen Expressen om min upplevelse av KonMari. För dig som inte vet vad KonMari är så rekommenderar jag dig att först läsa mitt inlägg om detta. HÄR kan du läsa det. 

Artikeln i Expressen ligger låst och kan endast läsas av dig som är Premium-prenumerant (klicka HÄR för att läsa den). För dig som inte har Premium så publicerar jag artikeln i sin helhet här nedan.

Jag vill understryka att KonMari inte handlar om att rensa, utan att istället behålla det som "sparks joy". I artikeln upprepar de gång på gång att KonMari är en metod för att rensa sitt hem, vilket är missvisande. Fokus ligger snarare på vad du väljer att behålla och inte på det som du väljer att rensa bort. Detta tror jag är en av anledningarna till att metoden fungerar så otroligt bra och varför KonMari blivit så populär metod över hela världen. 

Sara Johansson, 42, använde sig av KonMari-metoden för att rensa hemmet. "Jag får energi av att rensa!" säger hon. Foto: Ove Lundkvist.


Sara, 42, fick ordning hemma med japanska succémetoden


Är du trött på att ha ett stökigt hem? Less på bottenlösa högar av prylar?
Med den japanska succémetoden rensar du ut allt en gång för alla, sedan behöver du aldrig städa igen! Sara Johansson, 42, har testat och fick utdelning direkt.
– Jag har frigjort så otroligt mycket tid, säger hon. 

Bakom succén KonMari ligger ett japanskt organiseringsproffs, Marie Kondo, 34, som vill få oss att bli både lyckligare och mer organiserade genom att göra oss av med onödiga prylar. Hennes böcker har sålts i mer än fyra miljoner exemplar världen över och toppat New York Times bestseller-lista. 
Sara Johansson i Örebro levde precis som de flesta småbarnsföräldrar gör med stök och stress, och lockades av metodens annorlunda fokus.
– I stället för att rensa ut fokuserar man på det man vill behålla, säger Sara. Man behåller inte saker för att de är bra att ha. 

Stor effekt på livet


Grundtanken är att våra hem och ägodelar påverkar hur vi mår psykiskt. Metoden innebär att man går igenom hela sitt hem, pryl för pryl, i ett svep. 
– Alla saker som man har tar tid och energi. Har du mycket kläder så ska du tvätta ofta, plocka ihop allt, vika och hänga in i garderoben igen, säger Sara. 
Frågan man ska ställa sig är vad man vill behålla, i stället för att fokusera på vad du vill slänga. Du ska nämligen bara behålla saker som gör dig glad. 
Marie Kondos metod är ett tidskrävande projekt som beräknas ta upp till sex månader att genomföra, men när man väl har rensat ut allt onödigt i hemmet så är tanken att man aldrig ska behöva göra det igen. 
För Sara tog det strax under 20 veckor att gå igenom allt, med minst en timmes rensning varje dag. Och det gav en direkt effekt på vardagen.
– Mitt liv förändrades till det bättre! Det har gått mer än ett år sedan jag blev klar, och jag har till stor del uppnått det jag ville, som att få mer tid och energi, säger Sara. 


Före: I KonMari rensar man ut efter kategori istället för rum för rum. Här är Saras kläder före.

Efter: Så här ordnade är klädskåpen idag.


Steg för steg


De mest hängivna anhängarna av metoden anser att man måste gå igenom varje steg för att det ska ”räknas”. Men för många fungerar det bättre att plocka russinen ur kakan och till exempel bara göra en utrensning av sina kläder. Då får man dock vara beredd på att man snabbt kan vara tillbaka där man började, med samma kaos i garderoben igen. 
KonMari kan även användas på andra områden än hemmet. Sara har testat att ”KonMaria” allt från kontoret till posten, såväl vanlig som digital. Om hon handlar från en webbutik är till exempel något av det första Sara gör att avregistrera sig från nyhetsbrev och reklam från företaget i fråga. 
– Vill jag handla från samma företag igen, så vet jag att de finns där, jag behöver inte få en massa mejl för att veta det.
– Det gör större skillnad än man kan tro, och man använder samma tankesätt.

Före: Alla städ och hushållsartiklar hos Sara.

Efter: Det här är vad som blev kvar i städskåpet efter rensningen. 

Inte för alla


Trots alla positiva effekter tror inte Sara att städmetoden är för alla. För den som är extrovert och gillar att ha mycket saker och människor runt sig, är processen inte lika tilltalande.
– Jag mår bra av struktur och avskalat, så för mig är det här perfekt. Men jag tror inte att det är för alla.
Det bästa med KonMari är Sara dock helt klar över vad det är:
– Många får ju kickar av att köpa saker, jag får en större kick av att rensa ut!


Så här går det till – 6 enkla steg för att komma i gång

1. Grunder och målbild

Den som vill testa KonMari ska enligt reglerna först läsa boken för att förstå hur metoden fungerar, och sedan skapar man sin målbild för vad man vill uppnå med metoden. Det kan till exempel vara mer tid, mindre stress, färre kläder att tvätta, eller vad som helst som kan göra ditt liv bättre. Sedan är det äntligen dags att sätta i gång och rensa!

2. Allt på samma gång

När du går igenom en kategori är det viktigt att du tar fram allt. Metoden börjar med kläder eftersom de anses ha minst emotionell laddning, och då är det dags att ta fram alla dina kläder, oavsett säsong. 


3. Rensa efter kategori, inte rum

Med KonMari, så rensar du inte bland dina prylar genom att gå igenom rum för rum, vilket annars brukar vara normen vid storrensningar. I stället rensar du varje kategori för sig. Totalt går du igenom fyra olika huvudkategorier, kläder, böcker papper och komono, som betyder övrigt.

4. Behåll det som glittrar

Fokuserar på vad du faktiskt vill behålla, i stället för att fokusera på vad du vill slänga eller inte. Du ska nämligen bara behålla saker som gör dig glad. 
För att göra det ska du hålla i varje sak, och känna efter om den får dig att känna glädje, om den "glittrar". Gör den det – behåll. Gör den inte det – låt den gå vidare så att den kan skänka någon annan glädje.


5. Nobba nostalgin

När du går igenom känsloladdade saker fotografier, brev och olika minnessaker är det lätt att fastna och tappa fokus. Lägg allt du vill fundera lite extra på i en separat hög, fokusera och fortsätt med rensningen. Sakerna som du är osäker på kan du gå igenom när du gått igenom alla saker. 

6. Stressa inte

När du rensar och sorterar ska du gå igenom allt i den aktuella kategorin innan du väljer plats åt det du ska behålla. Sortera i högar att slänga, skänka och säljas i separata lådor. Först när du är klar kan du placera det du vill ha kvar där du vill ha det.

Grattis, dags att njuta!

När du lyckats ta dig igenom hela processen, och betat av alla kategorier kan du äntligen njuta av belöningen – ett ordnat hem utan röra, som du aldrig behöver rensa igen!


Text: Susanne Lolling, susanne.lolling@expressen.se.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Tack för en härlig hemsida, jag hittade dig när jag sökte på allergivänliga bäddmadrasser. Jag gillar ditt sätt att tänka och agera i alla miljöfrågor och att du är snäll och delar med dig. Jag beställde genast Aleppotvål hos Jordklok och hoppas att du kan bli sponsrad på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad kul att höra! Det är alltid så roligt att få återkoppling från de som läser min blogg. Tack för att du tog dig tid att skriva. Det hade varit toppen om jag fick nån ersättning för allt jag tipsar om, men tyvärr. Men jag är glad att fler och fler hittar till bättre produkter som är bättre ur giftsynpunkt och bättre för vår miljö! Önskar dig en fin dag. Mvh /Sara

   Radera
 2. Hej Sara! Vilken fin blogg du har, så många inspirerande inlägg :) tack för bra tips! Jag håller på att läsa Fumio Sasakis Hejdå saker just nu och försöker gå mot en mer minimalistisk livsstil. Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fanny!

   Men så glad jag blir att höra att du gillar bloggen. Min önskan är att kunna inspirera fler till en hållbar livsstil där just att leva enkelt och med inte mer saker än man behöver är en viktig del. När jag får återkoppling på att det jag skriver faktiskt når ut till fler, det är den bästa belöningen för allt arbete som jag lägger ned på att skriva bloggen. Så stort tack för att du skrev några rader och berättade.

   Den bok du läser har jag inte läst, den ska jag genast låna på biblioteket. Tack för tipset! Stort lycka till i din resa mot en mer minimalistisk livsstil.

   /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.