Så tvättar jag håret med Aleppotvål

Visste du att vi dagligen utsätts för flera hundra olika kemikalier bara genom vår hud- och hårvård? Eftersom Aleppotvål är en hård tvål så behöver den inte innehålla något vatten. Många hårdtvålar gör det ändå så kolla alltid innehållsförteckningen. Så fort en produkt innehåller vatten så behöver man tillsätta någon form av konserveringsmedel i produkten för att det inte ska börja bildas skadliga bakterier som förstör produkten. 

Så om du liksom jag vill dra ned rejält på onödiga skadliga kemikalier i din vardag så är denna tvål en perfekt produkt att använda sig av. Aleppotvål består nämligen av endast tre ingredienser; olivolja, lagerbärsolja och salt. I gårdagens inlägg berättade jag om alla användningsområden som denna tvål har. HÄR kan du läsa detta inlägg. Idag tänkte jag dela med mig av min personliga hårvårdsrutin, d.v.s hur det går till när jag tvättar mitt hår med Aleppotvål. Idag är det 4 1/2 år sedan jag senast tvättade mitt hår med "vanligt" schampo. Jag har på detta enkla sätt minskad ned min och mina barns exponering för skadliga kemikalier nåt enormt bara genom att byta från vanligt konventionellt schampo till att tvätta håret enligt de skonsammare och kemikaliesnällare metoderna enligt No Poo. Jag googlade lite snabbt och såg att t ex en vanligt förekommande schampoflaska från Garnier innehåller 37 olika kemikalier. Sen tillkommer ungefär lika många för balsamet. 

Att övergå till detta mer skonsamma sätt att tvätta sitt hår innebär också att jag idag inte behöver tvätta mitt hår lika ofta så som jag behövde då jag tvättade håret med konventionellt schampo. Idag tvättar jag håret någonstans mellan en gång i veckan upp till varannan vecka. Med vanligt schampo kunde jag aldrig vänta mer än tre till fyra dagar innan jag var tvungen att tvätta håret igen. 

När man tvättar håret med en schampotvål (som Aleppotvålen är) så rengör man håret på mekanisk väg genom att med händerna massera hårbotten för att lösa upp smuts och fett. Med vanligt konventionellt schampo rengörs håret istället på kemisk väg med hjälp av starkt uttorkande sulfater. (Det är dessa ämnen som gör att det skummar så bra). Det gör att när du tvättar håret med "vanligt" schampo så behövs knappt något eget arbete med händerna för att det ska löddra och håret ska bli rent. Tvättar man håret med Aleppotvål så måste man jobba lite mer med händerna för att håret ska bli rent.

Har du tidigare tvättat ditt hår med vanligt konventionellt schampo och använt balsam så kan det behövas något som kallas för en "sista schampo". I vanliga schampon och balsam och andra hårprodukter så som spray och hårvax finns silikoner och mineraloljor. Dessa ämnen bildar en beläggning på hårstrået. (Det är det som ger glansen åt ditt hår med konventionellt balsam). Men denna beläggning kan vara svår att tvätta bort utan starka ämnen som de sulftater som finns i vanligt schampo (de brukar förkortas SLS eller SLES). För att få bort dem kan man behöva använda ett så kallat sista-schampo. Det är ett schampo som ska innehålla SLS/SLES men vara fritt från silikoner och mineraloljor. HÄR finns en lista på schampon som du kan använda. Det finns förslag på små förpackningar att köpa och det är ofta väldigt billiga schampon. Men att ha en sån hemma i början kan vara bra om man märker att håret inte blir rent utan har en beläggning kvar på hårståna. Ett sista-schampo kan användas vid enstaka tillfällen om du efter en tid med schampotvål upplever att du fått beläggningar som är svåra att få bort.

SÅ HÄR TVÄTTAR JAG MITT HÅR MED ALEPPOTVÅL

Jag gnuggar tvålen mot hårbotten och går systematiskt igenom hela hårbotten. Jag gnuggar även tvålen ut i längderna på håret. Genom att massera hårbotten lite extra när jag tvålar in håret så stimulerar jag samtidigt hårbottens egen produktion av dess vårdande och mjukgörande oljor (sebum) som är det som ger glans och lyster till håret. 

Jag brukar skölja och tvåla in håret två, eller ibland tre gånger om håret är väldigt smutsigt, tills tvålen löddrar ordentligt. Löddret är ett tecken på att håret nu är helt rent. Det är viktigt att sedan noggrant skölja håret så att inga rester av tvålen blir kvar i hår eller hårbotten. 

När jag tvättat mitt hår med Aleppotvål eller annan schampotvål så avslutar jag med en så kallad surskölj / efterskölj. Det kan liknas med balsam. Syftet är dels att ge håret dess rätta pH-balans igen som blir för basiskt när man tvättar med en schampotvål. Med sursköljen så får håret tillbaka sin rätta pH-balans. Men sursköljen har också till syfte att genom kyla (man använder kallt vatten) se till att fjällen på hårstråna stänger sig igen vilket främjar att håret inte skadas. Helt stängda är de inte förrän håret torkat helt, så låt håret lufttorka helt innan du borstar det.

När jag är på resande fot skippar jag surskölj och det går också bra emellanåt. Håret blir inte fullt lika glansigt, men det är inga problem att skippa surskölj någon gång ibland om man t ex inte har tillgång till äppelcidervinäger eller annan surskölj. Det funkar också att blanda ÄCV med varmt vatten om man tycker det är plågsamt att hälla kallt vatten över huvudet. Så gör vi på vår dotter och det funkar bra det med, även om kallt vatten är att föredra.

Så här gör jag surskölj:

Jag använder vanlig ekologisk äppelcidervinäger. Jag blandar  ungefär 1/2 dl äppelcidervinäger med 5 dl riktigt kallt vatten. Det kalla vattnet hjälper till att stänga porerna till hårsäckarna så att de slutar producera det egna fettet som gör håret glansigt (men som också kan göra att håret ser fett ut om det blir för mycket sebum). Kylan i äppelcidervinägerblandningen gör också att hårstrånas fibrer sluter sig så att håret inte skadas och gör också att håret blir mer glansigt, d.v.s samma effekt som man vill få av ett vanligt balsam. Skillnaden mot ett "vanligt" balsam är att den glansiga effekten då endast är en illusion eftersom silikoner i balsam lägger sig som en hinna över hårstrået. Håret är många gånger snarare väldigt skadat och trasigt om man tvättar sitt hår med vanligt konventionellt schampo som innehåller de starkt uttorkande sulfaterna (SLS eller SLES i innehållsförteckningen).

Jag använder en urdiskad flaska som tidigare innehållit Kung Markattas ekologiska äppelcidervinäger att blanda i. Jag kliver ur duschen och blandar äppelcidervinägern med vattnet, och häller detta med huvudet framåtböjt för att slippa få det kalla vattnet över resten av kroppen. 

När jag hällt äppelcidervinäger-blandningen över håret så torkar jag sen håret lite med en handduk och låter det sedan självtorka. Det är viktigt att inte borsta håret medan det är blött för detta skadar håret lätt som är mycket mer sårbart när hårstråna är blöta eller fuktiga. Lukten av äppelcidervinägern försvinner helt när håret har torkat.


När jag borstar mitt hår så använder jag sedan många år tillbaka en svinhårsborste. Denna hårborste har jag och är extremt nöjd med. Genom att borsta igenom håret noggrant varje dag så rengör borsten mitt hår och drar ut sebum från hårbotten ut i längderna vilket ger glans till håret och bromsar upp att håret känns fett och smutsigt. I borsten fastnar fett och damm vilket gör att håret alltid känns renare efter jag borstat det. Efter varje gång jag borstat mitt hår så rengör jag hårborsten med en liten borstrengörare (se bild nedan). Precis som håret så behöver även hårborsten tvättas med jämna mellanrum. Jag har som rutin att alltid tvätta min hårborste när jag tvättar mitt hår. Även här använder jag Aleppotvålen för att rengöra. Jag gnuggar helt enkelt tvålen mot borstet och sköljer under ljummet vatten. När det börjar löddra är hårborsten ren igen. HÄR berättar jag mer om hur jag rengör min hårborste samt hur du kan rengöra andra typer av hårborstar på ett kemikaliesnällt sätt.Man kan köpa Aleppotvål med olika procentsatser av lagerbärsolja. Jag väljer ALLTID den som har högst andel lagerbärsolja, d.v.s 32% eftersom ju högre halten är av lagerbärsolja, desto mer antiseptiska, fuktighetsbevarande och vårdande egenskaper får tvålen. HÄR köper jag min Aleppotvål (Obs: Jag är inte sponsrad).

Vill du veta mer om hur du kan kemikaliebanta ditt badrumsskåp så att du minskar ned din och din familjs exponering av skadliga kemikalier i er vardag så vill jag tipsa om min serie Kemikaliebanta badrumsskåpet, där jag ger tips på kemikaliesnälla alternativ till allt du kan tänkas behöva för din hud- och hårvård. HÄR kan du läsa den.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

23 kommentarer:

 1. Intressant! Ska testa balsamkuren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, testa surskölj. Har du jättesvårt för doften av äppelcidervinäger så kan du alltid låta det verka ett tag och sedan skölja håret igen efteråt. Lycka till! Mvh Sara

   Radera
 2. Jag är lite sugen på att prova detta, även på mina barn. Men för dem är att tvätta håret värsta straffet de kan få så surskölj känns som det kan bli svårt.. De är rätt små, 2 1/2 och 5 år, så jag funderar på om det räcker att ha blandningen i en sprayflaska och spraya rikligt i håret?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lovisa.

   Jag började inte med surskölj på mina barn förrän i 7-årsåldern (när jag märkte att deras hår blev frissigt och torrt-då förstod jag att det var dags att börja). Så du kan förmodligen strunta i det helt ett tag till.

   När du tvättar barnens hår så se till att de håller huvudet bakåt ordentligt så tvålen inte rinner i ögonen när du ska skölja ur tvålen. Be dem att blunda också ifall det skulle rinna framåt över ansiktet när du sköljer deras hår. Jag brukar även ha en liten handduk tillhands som de kan torka med om de får vatten i ansiktet när jag sköljer deras hår.

   Stort lycka till

   Med vänliga hälsningar Sara Johansson

   Radera
 3. Spännande att läsa. Jag köpte en aleppotvål och testade att tvätta håret med den, men tror inte jag lyckades tvätta ur tvålen tillräckligt. Men nu blir jag inspirerad och ska bestämt testa igen. Och den där lille borstrengöraren lockar den med!

  SvaraRadera
 4. Hej Helena!

  Ja, vad kul att du vill ge det en ytterligare chans! :-)

  Ibland kan det behövas ett s.k "sista-schampo" för att tvätta bort de silikoner och mineraloljor som finns i många vanliga schampon och så gott som alla balsam. Jag har uppdaterat mitt inlägg med länk till hur det går till samt vart man kan köpa ett sånt schampo. (De är billiga och går t ex att köpa som reseförpackning på Apoteket). Jag skulle gissa att du behöver göra detta för att få bort beläggningen på ditt hår, för att få bästa resultat med Aleppotvålen.

  Stort lycka till nu!

  Med vänliga hälsningar /Sara

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset, den här vill jag prova! Vet du om denna lämpar sig för babysar också eller är den för "kraftig" åt dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria. De första åren brukar man inte behöva tvätta barnets hår alls, förutom med vatten. Men om det ändå skulle behövas så går aleppotvål alldeles utmärkt. Tänk dock på att se till att tvålen inte rinner i ögonen för det svider ordentligt. Surskölj är överkurs de första åren. Mina barn började med surskölj i 6-7 årsåldern. Då märktes på deras hår att det blev frissigt och torrt. Innan gick det bra utan surskölj. Mvh Sara

   Radera
 6. Hej,
  När man gör den sista-schamponeringen skall med då använda aleppotvålen direkt efter detta och till sist surskölj eller skall man vänta med aleppotvålen till nästa tvätt?
  Mvh, Madde

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Madde. Ursäkta supersent svar. Hade missat din fråga. Jag gissar att du provat dig fram men svarar ändå ifall fler av mina läsare undrar. Man kan göra på båda sätten. Antingen tvättar du håret med ett sista-schampo och avslutar med surskölj istället för vanligt balsam, och startar med aleppotvål vid nästa hårtvätt. Men nästan ännu hellre så tvätta håret med aleppotvålen och använd surskölj redan vid samma tillfälle som sista-schampot så är du inne på nopoo direkt! Hoppas att du fortfarande håller igång med nopoo.

   Vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 7. Innan jag använder Aleppotvålen har jag delat den i två bitar så den blir mer hanterlig. Innan tvätt lägger jag den ena biten i en liten skål med ljummet vatten en stund. Sen har tvålen mjuknat och man kan samla tvål i händerna och tvätt håret som vanligt. Gör man inte så här fungerar tvålen som en sten och man får inte loss något lödder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det funkar bra att bara skölja tvålen under vatten innan jag gnuggar den mot hårbotten och ut i längderna. Om du blötlägger kommer din tvål att räcka mycket kortare tid och det finns även risk att det bildas bakterier om den är blöt för lång tid innan den torkar upp helt.

   Radera
 8. Jag har gjort min första tvättning och det gick hur bra som helst. Däremot var inte mannen så himla imponerad....som han så fint sa: Det luktar ju gammal människa om tvålen, den kan du inte använda!
  Något tips för att motverka lukten som uppstår av aleppotvålen? Håret luktar ju under tiden tills håret blir helt torrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin!

   Vad kul att du upplever att det funkade så bra! Jag tror att det där med hur tvålen luktar helt klart är en vanesak. Många är så vana vid alla de syntetiska dofter från konventionella schampon att när något luktar mer naturligt så upplevs det som konstigt. För mig som använt den i många år nu så tycker inte jag att den luktar alls. Mer doftfri (och jag har istället oerhört svårt för doften från konventionella hårvårdsprodukter som jag upplever som oerhört stark). Jag tror att både du och maken inte kommer tänka på detta alls efter bara en kort tid. Själv har jag mer fått klagomål från familjemedlemmarna i vår familj att min surskölj med äppelcidervinäger luktar illa. Jag personligen är inte alls känslig för doften så det stör mig inte och doften av ÄCV är helt borta så fort håret torkat.

   Hoppas att du kan vänja dig och att även maken gör det. Stort lycka till.

   /Sara

   Radera
 9. Har prövat tvätta med Aleppotvål men får fruktansvärt med klåda i hårbotten som tar månader innan det försvinner, så det har jag gett upp. Däremot använder jag bara Aleppotvålen till att tvätta mitt ansikte, den slår alla rengöringstvålar och cremer, helt suverän. Men, det bör kanske tilläggas att man kan få problem med klåda i hårbotten. Jag höll på bli tokig. Körde i någon månad, sköljde noggrant så jag tror det beror på hur känslig man är, inte att jag gjorde fel. Det är toppen att det funkar för dig men för mig var det katastrof, tog länge innan hårbotten var någorlunda ok igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förmodar att du använder en och samma tvål till hela kroppen. Vi som blandhy behöver olika tvålar till olika kroppsdelar. Till håret kan jag använda 32-40 % aleppotvål, till ansiktet och kroppen behöver jag en tvål med lägre halter av lagerbärsolja( under 20 % ) och högre halter av olivolja, eller så kör jag bara savon de marseille till kroppen. Hudens övre lager torkar ut snabbare med högre halter av lagerbärsolja annars. Du kan testa en aleppotvål under 20 % då får du högre halter av olivolja som återfukta huden. Tyvärr, många hänger upp sig på halter av lagerbärsolja. Det är så lätt att fokusera på fel saker. Aleppotvål är mer en olivtvål än en lagerbärstvål. La Corvette savon de marseille återfruktar huden bättre än aleppotvål, men aleppotvål dämpar pigmentfläckar och minskar klåda etc.

   Radera
  2. Så intressant och något som jag aldrig tänkt på. Det är som du säger lätt att fokusera på hur mycket lagerbärsolja det är i tvålen och tro att ju högre halt desto bättre, men kanske är det viktigare att titta på hur stor andel som är återfuktande olivolja. Tusen tack för din input. :-) /Sara

   Radera
 10. Vilket bra inlägg! Blir intresserad av att prova men har en fundering. Använder ofta hårspray och ibland torrschampoo (det senare kanske inte behövs om jag börjar med detta) - funkar detta rengöringssätt om man använder hårspray? Min hårspray innehåller garanterat sulfater m.m.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Matilda! Hårspray innehåller precis som du misstänkte sulfater. Alla konventionella stylingprodukter gör det. Jag var själv en stor användare av hårspray men har inte känt behovet att behöva använda det sedan jag övergick till att tvätta håret på detta sätt. Jag har recept på både ett eget hårspray samt torrschampo som du skulle kunna testa använda om du känner att du behöver dessa produkter. Min erfarenhet är dock att du inte kommer känna nåt behov av att använda dem. Det är ju såklart en vanesak, men ge det lite tid så kommer du förmodligen glömma bort varför du en gång i tiden behövde dessa produkter.

   Här är receptet på torrschampo: http://www.saraseviga.se/2016/05/i-mitt-badrumsskap-del-1.html
   Här är receptet på hårspray: http://www.saraseviga.se/2016/04/gora-sitt-eget-harspray.html

   Stort lycka till!

   /Sara

   Radera
 11. Jag har tvättat mitt hår med aleppotvål nu i kanske två månader. Upplever att jag tappar väldigt mycket hår i duschen när jag tvättar det. Är aleppotvål inget för mig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Märker du att du har mindre hår på huvudet, eller är det just vid tvätten som det känns som att du tappar mycket hår? Jag behöver tvätta mitt hår mycket mer sällan nu (ca en gång i veckan upp till var 10:e dag) när jag tvättar mitt hår med aleppo än när jag tvättade med schampo (var 3:e dag) och därför lossnar mer hår vid själva tvättillfället när jag tvättar mitt hår nu än tidigare.

   Det är normalt att tappa tappa mellan ca 50-100 hårstrån per dag och för mig lossnar det mesta just vid själva tvätten av håret. Vanliga orsaker till att man tappar mycket hår kan vara stress eller infektion i kroppen. Jag har aldrig tidigare hört att aleppo kan leda till att man tappar mer hår, men kan såklart inte veta om det är så just i ditt fall. Upplever du andra besvär som att det kliar i hårbotten eller liknande? I så fall kanske aleppo inte är för dig. Min gissning är dock att det beror på något annat, eller helt enkelt att du upplever det som mer hår lossnar fast det i realiteten är samma som tidigare bara att de lossnar mest just vid själva hårtvätten och mindre övrig tid.

   Hoppas att du lyckas bena ut vad som är problemet.

   Vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 12. Hej! När man får de vaxiga längderna, ska man tvätta håret med ett sista schampo eller går det ur med aleppotvål till slut? Har väldigt svårt med det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs så gott som alltid ett sista-schampo för att kunna tvätta ut de gamla produkterna. Annars stannar silikoner och mineraloljor från schampo, balsam och stylingprodukter kvar i håret, de är svåra att få bort annars. Så testa det och se om det fungerar bättre. Stort lycka till. /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.