3 klimatsmarta tips

Här kommer 3 konkreta saker som just DU kan göra som gör ENORMT STOR SKILLNAD för klimatet. Vi har nämligen nått vägs ände och det krävs krafttag. Det är dags att agera och lägga i en högre växel än vi tidigare gjort i vår vilja att leva hållbart. Men det är inte hopplöst - det är istället enormt hoppfullt för jag märker att nu börjar världen verkligen vakna när det gäller den kris som mänskligheten står inför. Den största kris som människan någonsin skådat.


Att leva hållbart är en process och inte något som händer från en dag till en annan. Huvudet måste vara med först för att våra handlingar ska följa efter. Kanske kan detta inlägg vara det som får just DIG att börja tänka på dessa frågor och därmed bli starten på den förändring som just DU kommer att göra för att leva klimatsmart.

Kom ihåg att varje litet steg i rätt riktning, steg som gör att dina avtryck på klimatet minskar, är bra steg. Dina handlingar har betydelse. DU kan göra skillnad. Idag kan vara dagen då du bestämmer dig för att börja leva mer hållbart. Men vi har tyvärr nått så långt att vi behöver göra ganska stora förändringar för att stoppa utvecklingen av global uppvärmning för att vi ska ha en chans att klara detta.

Ingen kan vända klimatkrisen på egen hand. Men TILLSAMMANS är vi starkare än allt annat. Det är vi människor som skapat den kris som vi nu befinner oss i (framför allt vi människor i västvärlden faktiskt). Det är dags att vi alla - var och en av oss - tar vårt ansar och vänder denna skuta rätt. Helst skulle vi gjort detta igår. Det gjorde vi inte, så idag får bli första dagen. Är du med mig? Dela gärna inlägget med så många du vill för att inspirera så många som bara är möjligt att hänga med på denna resa. Förändringens tid är NU.

1. Ta tåget istället för flyget.Detta är i särklass det effektivaste som du kan göra för klimatet. Att ta flyget har en sån enormt stor påverkan på klimatet att det nästan hisnar. Här kommer ett exempel för att göra det ännu mer tydligt:

Varje år går 15 000 flyg mellan Stockholm och Göteborg. Tillsammans släpper de ut 174 000 ton koldioxid. Om varje passagerare istället skulle ta tåget skulle utsläppen stanna på (håll i dig nu): ynka 1,3 ton. Skillnaden mellan tåg och flyg är så ofattbar stor att det är svårt att ta in. Källa: @ECTfamiljen. Läs mer HÄR.

Är du fortfarande inte övertygad om att skippa flyget? Här kommer ytterligare ett till exempel på flygets påverkan:

En flygresa till Portugal släpper ut 1,1 ton koldioxid per person, vilket kan jämföras med matens utsläpp för en person under ETT HELT ÅR för en klimatsmart vegetarian. Poff så tjoffas en årsförbrukning livsavgörande mat bort för några timmars resa. Källa @klimatklubben.se.

Ungefär 3% av världens befolkning unnar sig lyxen att kliva ombord på ett flygplan varje år. Vi är alltså en mycket liten klick av hela samhället som totalt trashat klimatet. Tänk då om alla utvecklingsländer följer efter oss och börjar leva som vi gjort de senaste 30 åren. Det skulle få fruktansvärda konsekvenser som vi inte ens kan ana oss till. Att flyga är det i särklass sämsta du kan göra för klimatet på individnivå.

Flygresor har länge varit norm och ett tecken på att vara lyckad samt en statussymbol. Men den tiden är nu förbi. Nu börjar människor istället skämmas över att de flyger. NU är tiden mogen att istället se upp till dem som väljer att stanna på marken. Kolla gärna in Vi håller oss på jorden för att lära dig mer om flygets påverkan på miljön och se hur du kan vara med och bidra till en förändring.

Att skippa flyget - eller flyga så lite som bara någonsin är möjligt - är det enskilt viktigaste och mest slagkraftiga du kan göra för att häva den klimatkris som vi befinner oss i. För ärligt talat: Vad ger oss rätten att flyga på bekostnad av andra människors liv? För ja, så är det. Det finns redan nu platser på jorden där folk dör på grund av klimatkrisen. På grund av hur vi i västvärlden valt att leva våra liv, med en livsstil där många av oss reser med flyg till och med flera gånger varje år.

Du behöver INTE sluta resa för att du skippar flyget. Att välja andra sätt att resa på, som t ex med tåg gör att resan blir ett mycket större och härligare äventyr. Att resa med tåg innebär att själva resandet i sig blir ett äventyr och du får chansen att se så mycket längs med tågbanan. Ett hett tips är att gå med i Facebook-gruppen Tågsemester med mer än 30 000 medlemmar. Där kan du hitta enormt mycket inspiration och tips på hur du på bästa sätt reser med tåg genom t ex Europa.

Om det känns för stort att lova att aldrig flyga mer, vilket jag verkligen kan förstå - förändring tar tid, så utmanar jag dig att testa att skippa flyget under ETT ÅR. Det fixar du! Testa ett år och se hur det går och bestäm dig efter det om du vill och kan fortsätta leva på detta sätt. Anmäl dig till Flygfritt 2019 (HÄR kan du läsa mer om vad det innebär, och HÄR kan du anmäla dig). Hänger du på? 

2. Kolla över din konsumtion. Köp så mycket du kan på second hand.

Kofta och skål inköpta på second hand, liksom det mesta jag köpt de senaste åren.

Ställ dig själv frågan när du står i stånd att vilja köpa något: "Behöver jag verkligen det här?" Eller är det så att jag "vill-höver" det? som någon så fyndigt uttryckte det. Påminn dig själv att du faktiskt inte kommer bli lyckligare av ännu en pryl. Med mindre saker har du istället både mer tid och energi att lägga på det som verkligen betyder något: Relationerna till dina nära och kära.

Påminn dig själv om det när du står där i affären och ser den där jackan som bara är så snygg eller är beredd att trycka på knappen för ett köp i nätbutiken.

Använd det du har och ta hjälp av en skräddare eller skomakare om kläder och skor är trasiga istället för att gå och köpa nytt.

Behöver du något så efterlys gärna i dina sociala medier för att kolla om nån i din bekantskapskrets redan har det som du behöver och som de inte själv längre behöver. Kanske kan ni byta något med varandra. Blocket och lokala köp- och säljgrupper på Facebook är andra tips att leta efter det du behöver.

Har du inte besökt en second hand-butik så är det hög tid att göra det nu. Kolla in utbudet. Det finns så mycket fint på landets alla butiker. Några av dem är Erikshjälpen, Ge för livet (tidigare Bra & begagnat), Myrorna och Stadsmissionen. Kolla upp vilka som finns i just din stad och gör ett besök.

Jag utmanar dig att lova dig själv att under det kommande året köpa dina kläder second hand (undantaget underkläder och strumpor). Utbudet är enormt och jag lovar dig, det finns kläder för alla smaker och alla storlekar. Precis som jag nämnde med flyget så kan ett år vara bra att börja med och en lagom svår utmaning att ta sig an. Sedan kan du utvärdera och se om du vill fortsätta konsumera på detta sätt istället för att köpa nyproduktion. Älskar du att shoppa kläder så gå lös och handla på samma sätt som du gjort tidigare fast med den skillnaden att du köper kläderna second hand istället för nyproduktion. Vågar du anta min utmaning?

5. Var TACKSAM över det du har istället för att stäva efter mer. 


Din lycka är inte beroende av den livsstil du haft. Jag tror att det till och med är så att vår moderna livsstil är det som ligger bakom den enorma fysiska och psykiska ohälsa som råder.

Din lycka finns INUTI dig. Den är inte definierad av det yttre så som prylar och social status eller vilket yrke du har. Vi har alla - oavsett hur miserabelt vårt yttre liv än må vara - enormt mycket att vara tacksamma över. Min utmaning till dig är att varje dag starta din dag med att tänka på 3 saker som du är tacksam över just denna dag. Genom att fokusera på det du är tacksam över så ändras hela din attityd och helt plötsligt så lägger sig känslan som tacksamhetsövningen gav dig på morgonen som ett tunt täcke över resten av dagen. Detta genererar inte per automatik att du lever mer klimatsmart men sätter grunden för den inre glöd som du behöver för din nya livsstil. Hänger du på? Testa en vecka och utvärdera sen hur det känns och om du vill fortsätta ytterligare en vecka, och en till...

Vill du testa hur stort just ditt klimatavtryck är? HÄR kan du enkelt göra det. I snitt släpper varje svensk ut 11 ton koldioxid per år. Jag gjorde testet och hamnade på 6 ton, där vår bil som drivs av diesel stod för den största delen. Det finns helt klart saker som jag behöver bli bättre på för att bli ännu mer klimatsmart.

Till sist vill jag avsluta med några ord från Malena Ernman:

2017 var året då nio miljoner människor dog av miljöföroreningar.
2017 var året då forskare konstaterade att 75-80% av insekterna på vår planet försvunnit och fågelbestånd kollapsar eftersom fåglarna inte har några insekter att äta.
Havsis och glaciärer smälter i rekordtakt.
65 miljoner människor är på flykt.
Orkaner och skyfall krävde tusentals dödsoffer, dränkte städer och slog hela nationer i spillror.
Det här är utan tvekan fruktansvärt svåra fakta att förhålla sig till, men vi kan inte längre unna oss förmånen att vända bort blicken och låtsas som att det existentiella vägskälet inte finns.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.