Det är allvar nu


I måndags fyllde min äldsta dotter 9 år. Samma dag kom en ny rapport från FN:s klimatpanel, skriven av fler än 90 forskare från 40 olika länder. Där kan man läsa att vi står inför kraftfulla och oåterkalleliga förändringar som påverkar planetens framtid om uppvärmningen blir 2 grader istället för 1,5 grad. Vi har mindre än 10 år kvar på oss att vända detta, för att ens ha en chans att uppvärmningen stannar vid 1,5 grad.Klimatkrisen är alltså inte längre något som kommer hända sedan, vi är redan där. Vårt klimat KOMMER att påverkas vare sig vi vill det eller inte, där extrema väderhändelser så som extrem torka, bränder och svåra stormar med stor ödeläggelse kommer vara vardagsmat. Detta är vad mänskligheten genom sin livsstil varit med och bidragit till. Detta är vad vi får om vi klarar att stanna vid 1,5 graders uppvärmning. Vid 2 grader är planeten inte längre beboelig på så stora delar av planeten där just nu en majoritet av väldens befolkning bor, som alltså måste fly för att kunna ha en hans att överleva. 

Detta är inget som händer någon annan stans i en annan avlägsen del av världen. Detta är inget som bara påverkar andra men inte dig. Detta är verkligheten och ingen kommer undan konsekvenserna av detta. Inte du och inte jag.

Men fortfarande fortsätter människor omkring mig att ta flyget för en weekend-resa till Paris som om inget hänt. Fortfarande shoppar vi som att vi hade obegränsat med resurser. Eller varför inte helrenovera det fullt fungerande köket hemma bara för att man har lust, för det blir ju så snyggt.

Rapporten från FN:s klimatpanel talar om att nu krävs ett OMEDELBART agerande från världens alla länder - på politikernivå, inom alla företag och för alla oss som enskilda individer. Redan i början av 2020-talet måste alla världens länder blivit HELT fossilfria, d.v.s helt slutat använda sig av kol, olja och naturgas.

Men alla fortsätter att blunda. Ingen pratar om den kris vi befinner oss i. Inte media, inte våra politiker, inte bland de människor som jag möter pratar man om detta. Varför? Jag förstår inte. Människan har aldrig tidigare stått inför en större kris - en kris som hotar utrotningen av hela mänskligheten. Men istället för att agera så dövar vi oss med en flygtur till Cypern eller Thailand.

Jag har kommit i ett läge där jag känner mig rädd och uppgiven över att ingen agerar på den kris vi befinner oss i att jag börjat tappa hoppet om att inspirera till en mer klimatsmart livsstil. Jag har sista dagarna känt hur jag frusit till is och inte gör något alls. Uppgiven över att ingen verkar lyssna. Ingen är på riktigt redo att ge upp sin livsstil för att istället leva på ett sätt som är i harmoni med planeten. Människor i min omgivning fortsätter leva på ett sätt som innebär att vi förstör vår möjlighet att kunna fortsätta leva här på planeten Jorden. Människor verkar tänka att det där berör inte mig. Det där får någon annan fixa, det där är upp till våra politiker att ordna upp. 

Men så inser jag att jag inte KAN ge upp. Jag måste kämpa. Jag måste kunna se mina egna barn i ögonen och säga att jag åtminstone gjorde allt som jag bara kunde för att vara en del av räddningen. Att jag gjorde det jag kunde för att påverka min omgivning så att fler och fler ställer om och börjar leva hållbart. Vi har inte en chans att vända detta om vi inte ALLA bidrar med allt det vi kan. Vi måste på alla nivåer - från samhället i stort till varje enskild människa - göra det vi kan för att vända detta.

Rapporten talar om att vi kommer att nå det kritiska läget med 1,5 graders uppvärmning redan 2040 om vi fortsätter leva som vi gör idag. Då är mina barn 29 respektive 31 år gamla. Hur gamla kommer dina barn att vara då? Du själv? 

Så här säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap som är en av Sveriges främsta klimatforskare:

Tidigare trodde man att en begränsning vid 2 graders global uppvärmning kunde förhindra allvarliga konsekvenser för människans chanser till att kunna överleva på vår planet. Nu finns det vetenskapliga belägg för att gränsen i själva verket är 1,5 grader. Vid 2 graders global uppvärmning riskerar naturen att tippa över och bli självuppvärmande. Då kan vi som människor inte längre göra något åt situationen. Människan orsakar idag en global uppvärmning motsvarande 0,2 grader per decennium. I den takten når vi 1,5 graders-gränsen redan år 2040. 

Så här skrev Malen Ernman i Dagens Nyheter i förra veckan: 


Vi står alldeles inför en icke-ideologisk revolution som kommer förändra allting – vare sig vi vill eller inte.  Men vi befinner oss också i en kris som aldrig vid ett enda tillfälle har behandlats som en kris av samhälle, medier eller våra folkvalda politiker. Löpsedlarna uteblir. De extrainsatta nyhetssändningarna uteblir. Krismötena uteblir. Kändisuppropen uteblir. De ändrade vanor som följer i spåren av en pågående kris lyser med sin frånvaro.
Så vad gör vi nu? Hur går vi vidare? Min önskan är att vi på riktigt börjar prata om detta. För när vi talar om något så blir det verkligt och vi kan inte längre välja att blunda. 

Det börjar med dig och med mig. Om vi börjar prata om detta, om vi gör det vi kan för att påverka vår framtid så kommer politikerna vara tvungna att lyssna på oss. Det handlar inte om att skuldbelägga och kolla vem som gör mest. Men vi ALLA kan göra så otroligt mycket mer än vi gör idag. Tillsammans blir vi starka.

Allt som du gör är med och påverkar. Vill du vara med och förändra världen till det bättre, eller vill du vara en av dem som blundade medan allt gick åt skogen? Ställ dig själv den frågan och ta ditt första steg mot den värld du vill se redan idag.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.