En midsommar som höll på att komma av sig

Hoppas att ni mina läsare har haft en fin midsommarhelg. Vår midsommar riskerade att bli inställd, och började med en hel del dramatik.

Vi hade tillbringat en vecka uppe i Luleå hos mina föräldrar. I förra veckan skulle vi ta nattåget hem till Örebro igen. Tåget gick kl 21 på kvällen och vi började direkt bädda och göra barnen klara för att sova så fort vi stigit på tåget. Vår 5-åring hade en tå som varit inflammerad som vi upptäckte kvällen innan vi skulle resa hem. Det är lätt att vara efterklok, men jag hade inte en tanke på att det skulle kunna leda till blodförgiftning, utan tänkte mer att vi kanske skulle vara tvungen att besöka vår vårdcentral då vi kom hem om inflammationen inte hade gått ned. Det verkar som att vår dotter fått in jord eller annan smuts i det lilla, lilla såret som hon hade på sin lilltå. Dåliga bakterier som gjorde inflammationen i tån spred sig och som sedan gick ut i hennes blodbana.

När barnen tog på pyjamas på tåget upptäckte min fru att det fanns en bred röd rand från vår dotters tå som gick upp över hela hennes fot. Vi beslutade direkt att ringa 1177 och höra vad vi skulle göra. När vi kom fram och beskrev hennes fot så fick vi rådet att direkt ta oss av tåget och ta oss till närmaste sjukhus som var Sunderby Sjukhus. Allt gick så väldigt snabbt, men min fru lyckades under mitt samtal med 1177 hitta konduktören och beskrev vad som hänt, varpå han kontaktade lokföraren och beordrade honom att stanna vid Sunderby Sjukhus trots att tåget normalt inte stannar där. De fick backa tillbaka tåget något för att vi skulle hamna på plattformen. Sen gick vi med två barn i pyjamas och en hel massa packning över en bilparkering och var sedan på sjukhuset. Där blev jag och dottern kvar tills midnatt innan vi kunde åka hem till mormor och morfar för att spendera en extra natt hos dem.

Trots att det kunnat gå riktigt, riktigt illa (om den röda randen hunnit upp till hjärtat så dör man) så hade vi sån enorm tur i denna otur. Tänk vilken tur att vi upptäckte den röda randen direkt så vi kunde få vård snabbt. Tänk att vi också upptäckte det precis innan vi kommit till Sunderby Sjukhus och att vi inte upptäckte det någon timme senare när vi skulle befunnit oss ute i ödemarken med väldigt lång väg till ett sjukhus. Tänk att det blev sjukhuset som ligger endast några ynka kilometer från mitt barndomshem och mina föräldrars hus så att vi kunde tillbringa resten av natten hos dem. Och tänk att vi hade sån enorm tur att vi fick plats på nattåget med egen liggvagnskupé redan kvällen efter utan att det var fullt. Vår resa kunde bara ombokas och vi behövde inte betala något extra då vi tagit avbokningsskydd.

Vi hann hem och kunde fira midsommar som planerat. Vi fick tänka om något, och jag hann inte baka mitt surdegsbröd som jag tänkt bjuda på som välkomstfika, men då är det sån tur att vi har ett ekologiskt surdegsbageri som levererar surdegsbröd till bland annat Ica Maxi i Örebro så att jag kunde köpa äkta surdegsbröd bakat på ekologiska stenmalda mjöler av riktigt god kvalitet. Jag hann till och med göra min egen inlagda sill som är så god. Precis som vid jul så prioriterar vi god kvalitet på maten framför kvantitet. Jag lyckades även hitta ekologiskt KRAV-märkt entrecote på Coop och med en god ekologisk sallad till fylld med grönt som gör gott och rikligt med en riktigt fin olivolja, lite vinäger och salt så blev midsommarmiddagen komplett. Jag gjorde också ett undantag från mitt sockerstopp på 30 dagar och åt en god tårta som våra gäster bakat. Sedan återgick jag till sockerstoppet dagen efter och fullföljer de återstående dagarna fram till fredag då det gått 30 dagar. Det känns så bra att ge min kropp dessa sockerstopp med jämna mellanrum, då socker förmodligen är den enskilt största boven till ohälsa i vårt moderna samhälle. Att då låta kroppen få vila från detta en månad några gånger varje år känns så himla bra och är en gåva som jag vill ge till mig själv.

Välkomstfika på midsommarafton blev äkta surdegsbröd från Lokal, ekologisk vattenmelon och min egen kombucha.


Det blev inlagd senapssill ändå till slut.

Jag känner en viss sorg att vi var tvungna att ge vår dotter antibiotika, men det fanns inget annat val i detta fall. Eftersom antibiotika tar död på alla bakterier i mage och tarm, inte bara de onda utan även de goda, så lägger vi extra fokus nu på att ge vår dotter de bästa förutsättningarna för att bygga upp en god tarmflora igen. Hon får probiotisk kost (vilken består av goda bakterier) så som kefir, kombucha och surkål, och massvis av grönsaker som fungerar som prebiotika (mat till de goda bakterierna så att de kan växa och föröka sig). Jag har utformat ett grönsaksdiagram till barnen för att sporra dem att äta massvis med grönt och där får de kryssa i alla grönsaker de äter under en dag.

Många tittar förvånat på oss när vi säger att vi åker nattåg upp till Luleå. Varför väljer vi inte flyget när det är mycket billigare och går snabbare? Att resa med tåg tar ungefär 16 timmar, att flyga 1 1/2 timme. För mig är det ett viktigt och medvetet val och jag gör det till 100% av miljömässiga skäl. Barnen älskar dessutom att åka tåg och resan blir ett enda stort äventyr i sig. Vi väljer tåget när det är möjligt eftersom flygresor är en väldigt stor miljöbelastning. Att det är så billigt att flyga är så vansinnigt fel och försvårar för människor att välja klimatsmart när de reser. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och att inte belasta vår planet med flygresor är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och därför reser vi med tåg när det är möjligt. Vi kan inte gå runt och tro att denna planet ska överleva om vi inte alla gör det vi kan. Det är min skydlighet att göra det JAG kan om jag vill att mina barn ska växa upp på denna jord. Sen förstår jag att inte alla kan välja tåg framför flyg, men det är min starka övertygelse att vi ALLA måste hjälpas åt om vi ska rädda vår planet. Om jag kan inspirera fler att våga ta tåget och att framförallt minska på antal flygresor så blir jag enormt glad. Det är inte min mening att slå någon på fingrarna eller framställa mig själv som präktigt miljömedveten och bättre än andra. Om jag gör det så har jag misslyckats med vad denna blogg handlar om. Jag vill visa på att det inte är en uppoffring att göra klimatsmarta val, det kan istället ge livet mer mening och innehåll.


Här kan du läsa mer om blodförgiftning (sepsis) som är lika vanligt förekommande som cancer men som få ändå känner till.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Hu så otäckt med sepsis! Skönt att allt gick bra!

    Och heja er att ni tar tåget! Så försöker vi resonera allt mer - att resan får vara ett äventyr i sig och inte bara en transportsträcka. Vi har tagit tåget till barnens kusiner och våra syskon i Göteborg några gånger, och det är riktigt avkopplande, och går snabbare än bil från Uppsalatrakten!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.