Chokladbollar med smak av pepparkaka (glutenfritt)

Julen närmar sig och jag är så glad att jag redan i november ordnade med alla julklappar samt presenter för december (vi har två i familjen som fyller år i december). Det är ett av de bästa besluten jag tagit på länge och jag kommer definitivt att fortsätta att göra likadant nästa år, d.v.s ordna julklapparna långt i förväg - i oktober och november. Det är så skönt att slippa stressen kring att hitta bra julklappar. Här har jag skrivit tidigare år om hur jag tänker kring julklappar. Här har jag skrivit om hur du kan fira en klimatsmart jul.

Nu till något helt annat. Jag har komponerat ihop ett vansinnigt gott och väldigt enkelt recept för er som gillar smaken av julen och som vill att baket ska vara enkelt. 

Jag har förvandlat klassikern som de flesta småbarnsfamiljer gillar, chokladbollar, och förvandlat dem till en juligare variant. Chokladbollar med smak av pepparkaka. Hemma hos oss skippar vi både vanliga pepparkakor och lussebullar i år då vi har en glutenintolerant i familjen. Istället hittar vi på riktigt goda recept med smak av julen fast utan gluten. 

Pepparkakskrydda kan man köpa färdigt, men det är precis lika enkelt att göra sin egen (se hur du blandar ihop den HÄR). Kryddorna i pepparkaksblandningen har alla hälsobringande effekter. Kryddnejlika är en av de allra mest antiinflammatoriska kryddor som finns. Även kardemumma och kanel har antiinflammatoriska egenskaper och ingefära en en riktig höjdare när det gäller att stärka det friska i kroppen. 

Receptet innehåller hälften av den sockermängd som vanligtvis finns i chokladbollar och jag lovar, det är inget som gör något negativt på smaken alls. De är precis lika goda som originalet men med fördelen att de innehåller mindre socker. 

Här kommer receptet:


RECEPT CHOKLADBOLLAR MED SMAK AV PEPPARKAKA

18 stycken

2 dl ekologiskt havrekli (kan ersättas med 2 dl extra havregryn om man vill)
2 dl ekologiskt havregryn eller nakenhavre
1/2 dl ekologiskt rårörsocker
4 matskedar ekologiskt kakao
150 gram rumsvarmt smör
2 matskedar pepparkakskrydda 

Jag har börjat använda nakenhavre istället för havregryn. Jag köper det på Ekobutiken i Örebro, som är återförsäljare av Warbro Kvarns produkter (jag handlar även Enkorn och Emmer från Warbro Kvarn där). Nakenhavre innehåller mer näring och energi än vanligt havre. Det har högkvalitativt protein och är rik på nyttiga fettsyror och vattenlösliga fibrer vilket stabiliserar blodsockret. Dessutom innehåller nakenhavre höga halter av E-vitamin, som är en naturlig antioxidant. Naturligtvis går det också bra att använda vanligt ekologiskt havregryn i chokladbollarna om du vill det. Har man inte havrekli hemma så går det lika bra att ersätta det med 2 dl extra havregryn / nakenhavre.

Blanda ihop pepparkakskryddan (Recept hittar du HÄR) och blanda sedan alla ingredienser förutom smöret. Tillsätt smöret och knåda tills allt blandats väl. Rulla till bollar. Dekorera bollarna antingen genom att rulla dem i kokosflingor eller pudra kanel över innan du serverar dem. 


Jag vill passa på att önska er en fin måndag och önskan om en avstressande vecka. Jag tror att under denna mörka årstid så ska vi varva ned, inte upp. Ge dig själv tid för vila. Skippa en massa onödiga "måsten" och ge dig själv stunder av lugn och ro.

Kram!

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.