Kladdkaka med lakrits

Idag är det kladdkakans dag. Här kommer ett recept på en kladdkaka för alla er som älskar lakrits, och för alla er som vill undvika vitt socker och vitt vetemjöl. Den här kladdkakan är till er. Självklart kan man utesluta lakritsen och istället tillsätta en extra matsked med kakao för att få en mer traditionell kladdkaka med chokladsmak.

Servera den med en klick lättvispad grädde eller kokosgrädde och gärna med några färska hallon.


Många är känsliga för vitt vetemjöl, vilket även vi har problem med i vår familj. Vi äter därför inte mat som innehåller modernt vetemjöl längre. Men jag har hittat ett alternativ som är fantastiskt, och det är vetets allra ursprungligaste form, ett mjöl som heter Enkorn. Detta mjöl är ett av de allra första formerna av odlat vete, tillsammans med Emmer. Dessa mjölsorter började odlas så tidigt som 7000 år f.Kr. Vi har märkt att dessa två mjölsorter fungerar jättebra även för vår dotter som är mycket känslig för gluten, och jag använder både Enkorn och Emmer flitigt då jag bakar surdegsbröd bland annat, samt när vi gör pannkakor. Det finns även studier som tyder på att både Enkorn och Emmer kan fungera bra för människor som är känsliga för gluten, men än är de inte listade som rekommendationer vid en glutenfri kost. Jag köper både Emmer och Enkorn från Warbro Kvarn, och de finns bland annat att köpa på Ekobutiken i Örebro. På kvarnens egen hemsida kan man hitta alla återförsäljare, och jag gissar att man säkert kan be sin lokala matvarubutik ta hem deras mjölsorter.

Man kan säkert byta ut Enkorn mot t ex mandelmjöl i detta recept, men många är känsliga för nötter och det är dessutom inte hållbart att äta för mycket av denna "mjölsort" p.g.a miljömässiga orsaker då det bland annat går åt enorma mängder vatten för att odla mandel, så jag försöker att endast baka med mandelmjöl vid enstaka tillfällen och inte alltför ofta.

Nu till receptet:


RECEPT SARAS LAKRITS-KLADDKAKA

100 gram ekologiskt smör
2 ekologiska ägg
10 ekologiska färska dadlar
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 msk ekologiskt lakritspulver (kan ersättas med 1 msk extra kakao)
4 msk ekologiskt kakao
2 dl ekologiskt stenmalet Enkorn fullkornsmjöl
en liten nypa oraffinerat havssalt (vi använder detta)
ca 1/2 dl ekologiska kokosflingor till att bröa formen med.

Gör så här:

- Sätt ugnen på 175 grader.

- Smält smöret i en kastrull.

- Smöra en springform med löstagbara kanter, ca 23 cm i diameter. Bröa formen med kokosflingorna.

- Vispa äggen lätt. Kärna ur dadlarna och mixa dem med stavmixer. Tillsätt dem sedan i skålen med äggen och häll i det smälta smöret.

- Blanda de torra ingredienserna (vaniljpulver, lakritspulver, kakao, Enkorn och saltet). Häll sedan allt i skålen med äggblandningen och blanda allt tillsammans.

- Häll ut i den bröade formen och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Den får gärna vara ganska kladdig, det är ju sån vi vill ha den. Vill man ha mer fast kaka kan man grädda ytterligare 5 minuter.

- Låt gärna kakan stå och svalna helt innan den avnjuts. Servera den sedan med lätt vispad ekologisk grädde eller kokosgrädde och eventuellt några färska hallon.

Ingredienserna till kladdkakan.

Det funkar jättebra att byta ut ströbröd mot kokosflingor när man bröar formen om man vill undvika vetemjöl i sin kost. 
Mumsig kladdkaka med lakrits, utan vitt socker och vetemjöl.

Två andra kladdkake-recept som jag delat tidigare är detta bakat på svarta bönor, samt detta som är helt glutenfritt.  


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.