Göra sitt eget badsalt

Efter tips från bloggen I Heart Eco så fick jag lära mig att det är superenkelt att göra sitt eget välgörande badsalt. Den här årstiden är det lätt att känna sig frusen och det är så otroligt avslappnande och härligt att ta ett varmt bad för att koppla av. Att fylla badet med ett välgörande badsalt känns lyxigt. Här hittar ni receptet som jag inspirerades av.

Basen i detta badsalt är epsomsalt, eller bittersalt som det också kallas. Detta salt består av 100% magnesiumsulfat. Väldigt många idag har magnesiumbrist, mycket beroende på den stressiga livsstil som de flesta av oss lever. Stress dränerar nämligen kroppen på just magnesium. Något som var nytt för mig var att kroppen absorberar magnesium bäst genom huden, vilket gör att ett bad med epsomsalt kan hjälpa till att fylla på kroppens depåer, och som även hjälper trötta och ömma muskler att slappna av.

Badsaltet innehåller även bikarbonat som hjälper kroppen av bli mer basisk. De allra flesta av oss är försurade i våra kroppar och bikarbonat kan hjälpa kroppen att bli mer basisk. Jag brukar göra fotbad med en matsked bikarbonat men aldrig använt det när jag badat tidigare.

Jag tillsatte även oraffinerat grovt havssalt från Frankrike, på grund av detta salts höga mineralinnehåll. Det innehåller bland annat magnesium, kalium och selen. Detta salt är det enda salt som jag använder i köket (då mest det finmalda) till all matlagning och bakning. Celtic Sea Salt är helt oraffinerat och räknas som ett av världens finaste salter.

Den fjärde och sista ingrediensen i badsaltet är eterisk olja från lavendel som ger lugn och ro till sinnet och en mjuk avslappnande doft. Lavendel sägs hjälpa mot sömnsvårigheter.


Som vanligt har jag svårt att hålla mig till ett recept så här kommer min version:

RECEPT BADSALT

2 dl epsomsalt / bittersalt
2 dl bikarbonat
1 dl grovt oraffinerat havssalt
15-20 droppar eterisk olja lavendel

Blanda allt i en bunke och förvara sedan i en glasburk med tättslutande lock. Anneli rekommenderar 0.25 dl till ett barn i badbalja och 1 - 1 1/2 dl till vuxna i ett normalstort badkar.

Bikarbonat och Epsomsalt är från märket Crearome, saltet är Celtic Sea Salt och lavendeloljan har jag fått i present, men den finns att köpa ekologisk från bland annat Crearome. Nedan berättar jag vart jag köpt ingredienserna. 


Epsomsalt beställde jag från Bodystore.com, där jag också köper Celtic Sea Salt. Bikarbonat på 1 kg köper jag på Jordklok.se. Den eteriska oljan lavendel finns även den på Jordklok.

Nu önskar jag er alla en avslappnande och härlig helg. Jag ser fram emot att ikväll ta ett varmt bad med vårt nya badsalt och en helg med dem jag älskar allra mest. Jag avslutar med den text som jag skrev på Saras Eviga på Instagram igår. 


Vart finner du ro? Vilken plats skänker dig stillhet och tid för eftertanke och reflektion? Vår 7-åring använder denna gunga i vår trädgård som en sån plats. Dit går hon direkt efter skolan och bara sitter. Ibland så småpratar hon tyst med sig själv. Jag tror att dessa platser är enormt viktiga och det är bra att skapa fler sådana platser i sitt liv. Platser eller situationer där vi bara tillbringar tid med oss själva eller tillsammans med dem vi älskar allra mest, utan att bli avbrutna, där vi är fullt medvetna om det som händer här och nu. Innan smartphones kom in i bilden var det enklare, men nu är det så lätt att ta upp telefonen så fort en ledig stund ges. För mig är detta ett problem, och jag kan villigt erkänna att jag ibland använder min telefon för ofta och för mycket. Det är trixigt också då mitt jobb kräver att jag är uppkopplad. Men ibland får jag bara bestämma mig för att lägga bort telefonen, och låta den ligga. Några timmar, eller under hela helgen. För livet, det är det som pågår just nu och det kan aldrig levas genom att titta ner i en skärm. Det är livet som passerar och som man missar när man sitter försjunken i sin telefon. Så tänker jag.  


___________________________________________

Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.