Charmiga Reiduns Café

Jag vill tipsa om ett av mina absoluta favoritcaféer i Örebro. Det heter Reiduns och ligger beläget på en liten gata bakom Järntorget, nära tågstationen. Att fika här känns som att sitta och fika hemma i någons vardagsrum. Hela caféet är inrett med loppisfyndade möbler och det mesta i caféet är köpt second hand. Det är charmigt och ger caféet en mycket personlig prägel. Det finns till exempel inte en kaffekopp som är den andra lik.De bakar allt fikabröd från grunden, här finns inga halvfabrikat a la Delicato eller liknande. Ni som följt mig ett tag vet att jag vill äta mat som är så fritt från tillsatser som möjligt, av den enkla anledningen att jag är övertygad om att syntetiska kemikalier i maten inte gynnar vår hälsa. Det är inte riktig mat och därför bör vi inte äta det. I många år har jag trott att köpa fikabröd, bröd och tårtor från ett bageri innebär att de ganska många kronor extra som jag betalar jämfört med att gå till de stora matvarukedjorna är att jag köpt "hembakat" utan tillsatser. Men så fel jag haft. Jag har förstått att detta är en ganska smutsig bransch. De med rent mjöl i påsen är få. Jag letar numera efter dessa guldkorn snarare än att gynna fuskarna. Reiduns är ett sånt gott exempel.
Jag blev från början tipsad av fina Camilla som driver bloggen Millas Hälsoblogg om detta café och från första gången jag besökte det kände jag att hit vill jag komma igen. Jag sitter ofta här och planerar och skriver. Hit går vi gärna hela familjen på lördagarna om vi vill gå ut och fika. De säljer även lättare luncher så som pajer, soppa och bakad potatis.

Kaffet som de serverar är ekologiskt och Fairtrade-märkt och i början när jag besökte cafét första gången ställde jag självklart frågan om de bakade med ekologiska råvaror. De gjorde de inte. Då. Men sedan en kort tid tillbaka så är allt mjöl både ekologiskt och närproducerat från Kullens Kvarn, bakat med Råberga stenmalda mjöler. Sånt gör mig så himla glad. Sånt vill jag stötta. Priserna är dessutom väldigt vänliga.

Jag tycker det är viktigt att lyfta fram de små företagen. Det känns så mycket bättre i hjärtat att gynna ett litet företag som man tycker om än att gå till de stora kedjorna. Ju större företag desto troligare att det är pengar som är deras största drivmotor och då faller väldigt ofta etik och moral bort och man börjar tumma på kvaliteten på det man säljer. Det är med våra plånböcker som vi röstar för vilken sorts värld vi vill leva i, och därför återkommer jag mer än gärna gång på gång till Reiduns.

De serverar godsaker av alla de slag och det finns något för alla här. De har fikabröd som är glutenfritt, likaså laktosfritt för den som önskar det. Något annorlunda är att man även kan ta med sig sin hund när man fikar här.


Ingen kaffekopp är den andra lik. 

Som vanligt påminner jag om att jag inte är sponsrad utan endast tipsar om sånt som jag själv tycker är bra och fina exempel på sånt som jag vill stötta.

Trevlig tisdag på er alla.___________________________________________

Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Ska åka till Örebro i helgen, och älskar att fika, så hit ska vi absolut gå! Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt. Hoppas att du gillade stället. :-)

   Radera
 2. Åh vad kul att du gillar cafet:)
  Önskar dig en bra vecka
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillar verkligen Reiduns. Ett café helt i min smak :-) Igår höll jag utbildning för 300 förskolepedagoger, det var utmanande och väldigt roligt. Jag får berätta mer om det när vi ses. Allt gott så länge. Mvh /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.