Återkallande av plastfri vattenkokare

Den vattenkokare som jag själv har och som jag tipsat om vid ett flertal tillfällen här på bloggen (t ex här och här), som är helt plastfri inuti slutade plötsligt att säljas på Ica under våren 2015. Nu har jag via Ekotipset på Instagram fått veta anledningen till varför vattenkokaren slutade säljas. Den visade sig nämligen innehålla två ämnen som finns med på Europas kemikalielagstiftnings kandidatlista (REACH) över misstänkt skadliga ämnen.

Nu finns dock vattenkokaren åter att köpa och man har tagit bort de ämnen som är misstänkt skadliga.


Så här låter Ica meddela: "De vattenkokare som nu finns att köpa på Ica har en sladd där kemikalierna är godkända. Vad som hänt är att i april 2015 fick Ica en kundfråga om vattenkokaren "Cook&Eat Vattenkokare Retro" om den innehöll något ämne på REACH kandidatlista. De hade godkända testrapporter på vattenkokaren från maj och december 2014, men eftersom kandidatlistan hela tiden uppdateras med nya ämnen beslutade Ica att testa vattenkokaren igen. Resultatet visade att sladden innehöll två ämnen som nu finns med på kandidatlistan. Då detta inte stämmer med Icas policy så stoppade man försäljningen av vattenkokaren. Idag är de som finns till försäljning godkända och innehåller inte några ämnen som finns med på kandidatlistan. Finns frågor så är ni välkomna att kontakta vår kundservice".

Om du har denna vattenkokare, konktakta Ica på deras kundservice så kan du byta in den mot en ny. Det har jag gjort.


Tänk vilken enorm makt vi konsumenter har. Tack vare att någon frågade, så kollade de upp och drog in försäljningen av vattenkokaren. Det visar att Ica i detta fall går före lagstiftningen då de inte är skyldiga att sluta sälja de produkter som har ämnen som finns på kandidatlistan. Riktigt bra jobbat där, Ica!

Jag är själv väldigt nöjd med denna vattenkokare. Den är ganska liten, rymmer bara 1 liter, men jag tycker att det funkar bra för vår familj som består av fyra personer. Några har klagat på att den tar lång tid på sig att koka upp vattnet, men det är aldrig något som jag stört mig på.

När jag letade efter en giftfri vattenkokare så var det svårt att hitta en som var helt plastfri på insidan. Det finna många modeller till försäljning som är i rostfritt stål eller glas, men nästan alla av dem har fortfarande en sil på insidan som är i plast. Eftersom tillsatsämnen från plasten släpper i mycket högre grad när plasten blir varm, vilket den ju sannerligen blir i en vattenkokare, så känns det riktigt bra att ha en vattenkokare där vattnet inte kommer i kontakt med någon plast. 

De tillsatsämnen som finns i plast och som lätt släpper från sina produkter, särskilt när de blir varma kan vara, och ÄR ofta, hormonstörande, så det kan vara en riktigt god idé att skippa en vattenkokare som har plast som kommer i kontakt med det vatten som kokas upp. Glöm dock inte att har man induktionshäll så går det snabbare att koka upp vattnet på spisen. Har du inte en induktionshäll så är denna vattenkokare ett riktigt bra alternativ tycker jag. Det känns bra att veta att även sladden nu inte innehåller de ämnen som misstänks kunna vara skadliga för oss människor. 

Här kan du köpa denna vattenkokare och den finns på de flesta Ica Maxi runt om i landet. Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

10 kommentarer:

 1. Hej o tack för alla fina tips!
  Vill bara tala om att denna vattenkokare som du skrev om att ICA tar dessa tillbaka om de är köpta jan - juni /juli 2015. Jag köpte min tidigare och den var det inget fel på och de tog den ej tillbaka
  TACK ännu en gång / Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla! Det hade jag ingen aning om att det bara var under en viss tid som de hade dessa ämnen. Tack för att du delar. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Hej Sara ! Jag har letat som en tok efter en plastfritt vattenkokare jag värmer vatten till sterilisering samt gröt till min 5 månaders så blev livrädd när jag lärde mig om hur farlige plast är o valde att plastbanta mitt hem .
  Minns du vad denna kostar på Ica jag tänkte nämligen ringa o fråga om den finns kvar i sortimenten , på länken du hade hade den utgått men när jag ringde till vår Ica maxi sa hon på kundtjänst att de hade ett rostfritt altenativ tänkte dubbelkolla så de är denna innan vi åker hela vägen dit . Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den finns åter till försäljning. Min länk hade slutat fungera men har uppdaterat den nu så du kommer direkt till sidan där man kan köpa dem. Den finns på de flesta Ica Maxi att köpa och kostar 299 kronor. Mvh /Sara

   Radera
 3. Hej Sara! Köpte just en sån här kokare från ICA efter tipset från dig, stort tack är supernöjd. Hade lite tappat hoppet om att hitta en helt utan plast. Trevlig design också tycker jag.
  Best/Gustav

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad bra! Jag är också väldigt nöjd med denna modell. Ha det fint! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 4. Hej! Läser det här med intresse! Tittar på kokare i glas, för att det är så fint. Finns det alltid dold plast i skarvar inuti? Annars tänkte jag hälla vatten med öppet lock och slippa få hett vatten mot plasten i locket... Det borde iaf vara betydligt nyttigare än den hela plastkanna jag hittills haft.
  Hittar du sånt här i andra källor eller har du luskat fram Ica-kannan helt själv??
  Vänliga hälsningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nilla!

   Jag minns faktiskt inte hur jag hittade kannan som jag tipsar om. Tyvärr fick jag nyligen veta att denna utgått ur deras sortiment i sommar så den går inte längre att köpa. Jag tror att det är bra att kolla på vattenkokare direkt i butik just för att kolla om det finns plastdetaljer på insidan. Även om inte vattnet kommer i kontakt med locket så kommer ångan från vattnet att nå locket som p.g.a värmen kommer släppa kemikalier till vattnet så jag skulle inte rekommendera en kanna i glas som har plastlock. Jag skrev nyligen ett inlägg på mitt Instagram om det faktum att vattenkokaren hos Ica inte längre finns att köpa där jag bad mina följare att ge tips om det fanns fler giftfria vattenkokare. Har du instagram så kolla gärna in @saraseviga och scrolla ned bara en liten bit så hittar du en bild på min vattenkokare och där under kan du läsa vad mina följare tipsade om. Annars är mitt tips att om du har en induktionshäll så går det snabbare att koka upp vatten i en kastrull på spisen och en vattenkokare behövs därför inte. Stort lycka till. /Sara

   Radera
  2. Hej

   Jag är på jakt efter en vattenkokare nu inför Black Friday, men det finns så många i glas och rostfri stål. Bestämde mig för att söka på "giftfri vattenkokare" bara för att få något förslag på modell. Detta inlägget dök upp på Google. Tänkte inte på att det kan finnas plastdetaljer inuti själva vattenkokaren. Jag som tänkte att det bara var att välja och vraka bland de i glas och rostfri stål...

   I ditt senaste svar här i kommentarsfältet sa du att din modell hade gått ut. Jag kollade på ICAs hemsida nu och till min förvåning kan jag se en vattenkokare som ser nästan identisk ut med din, enda skillnaden jag kan se av produktbilden är att hela locket är i rostfri stål. Är det en nyare modell av din eller en annan modell? Vad heter din?

   Länk:
   https://www.ica.se/handla/produkt/vattenkokare-retro-rostfri-ica-cook---eat-id_p_7331210144349/

   Denna heter Retro Rostfri och kommer från ICA Cook & Eat. Jag gillar verkligen den smala "kranen" mer än en vanlig tapp. Då kommer det inte ut så mycket vatten på en gång. Den verkar lagom stor för mina behov också (1 L).

   Mvh
   Rebecka

   Radera
  3. Det är den jag har. Jag är väldigt nöjd med min. 😊 Mvh Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.