Kläder med plasttryck

Det är fortfarande mer vanligt än ovanligt att se att föräldrar klär sina barn i kläder med plasttryck. Bland dem som redan är insatta i detta med de dolda kemikalierna i barns vardag så vet de allra flesta om att dessa tryck är vanskliga, eftersom trycken på tröjor och andra klädesplagg väldigt ofta innehåller hormonstörande ämnen. Men än verkar det som att det stora flertalet ännu inte känner till detta.

De ämnen som finns i plasttryck som gör dem problematiska är de som gör att trycket håller sig mjukt och smidigt på plagget. Färgen som används är väldigt ofta så kallad plastisolfärg och denna är baserad på PVC (poly vinyl klorid), en av värstingplasterna som man ska undvika eftersom den innehåller mjukgörande ftalater. Det finns plagg med plasttryck som inte innehåller PVC, men som konsument är det omöjligt att bedöma vilken typ av tryckfärg som används.
För mig har denna kunskap inneburit att vi helt slutat att använda kläder som har plasttryck. Jag använder mig hellre av försiktighetsprincipen än att chansa att låta mina barn utsättas för hormonstörande ämnen, eftersom det inte går att se på ett plasttryck om det är gjort av PVC eller inte.

Det finns andra sätt att låta barnen få bära kläder med roliga tryck på. Välj istället tygtryck som sytts på eller tryck som är infärgat i själva tyget istället för plasttryck.


Här är ett exempel på tryck som färgats in i själva tyget, som är ett mycket bättre alternativ än plasttryck. 


Ett annat exempel där trycket är infärgat i själva tyget. Välj dessa typer av tryck framför plasttryck.


En annan typ av tryck, som sytts på tröjan, som är ett mycket bättre val än plasttryck.

Mitt råd är att skippa kläderna med plasttryck då dessa hormonstörande ämnen tar sig in i barnens kroppar och äventyrar deras framtida hälsa. Välj andra alternativ. Tänk också på att även underkläder till barn ofta har dessa plasttryck på sig.

En annan viktig sak att tänka på är att alltid tvätta nya kläder innan de används, då det finns enorma mängder kemikalier i tyget när det är nytt. Det är allt från rester efter besprutningarna på bomullsplantagen (om plagget inte är ekologiskt) till kemikalier i färgerna och i tillredningen av plagget, som t ex kemikalier som gör att plagget ska hålla sig skrynkelfritt tills dess att det sålts i butiken och antimögelmedel som sprutas på för att plagget inte ska mögla under transporten från exportlandet till oss här i Sverige. Tänk också på att även om plagget är ekologiskt så innebär detta tyvärr inte att plagget är giftfritt, eftersom det bara talar om att själva bomullen kommer från ett ekologiskt bomullsplantage, men det säger inget om vilken färg som plagget färgats med eller andra typer av behandlingar av tyget. Väljer du kläder som är miljömärkta med GOTS så kan du vara säker på att hela kedjan är giftfri.


Väljer du ett klädesplagg som är märkt med GOTS så vet du att hela kedjan är giftfri, allt från att bomullen är ekologisk, till att färgning och tillredning av plagget är giftfritt. 

Vill du läsa mer om detta? Klicka här så kommer du till mitt inlägg om hur man kan kemikaliebanta bland kläderna och tvätten.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.