4. KEMIKALIEBANTA KLÄDERNA OCH TVÄTTEN

SÅ KEMIKALIEBANTAR DU HEMMA OCH PÅ FÖRSKOLAN I 7 STEG

1. Lekrummet
2. Köket
3. Maten
4. Bland kläder och tvätt
5. Badrummet
6. Sovrummet
7. Utflykten


Välkomna till del 4 i min serie om hur du som förälder och som förskolepersonal kan dra ned på de kemikalier som är eller misstänks vara skadliga för oss människor, och allra helst för våra barn som fortfarande är under utveckling. Första delen handlade om lekrummet, den andra om köket. Tredje delen tog upp vad man ska tänka på när det gäller maten vi köper hem och sedan äter. Idag ska vi titta närmare på kläderna och hur vi tvättar våra kläder för att minska på skadliga kemikalier så gott det går.



KLÄDERNA:


Köp i första hand - second hand. Genom att köpa kläder och andra textilier som redan någon annan har använt, så har de flesta kemikalier som sitter i tyget när det var nytt hunnit tvättas ur. En tröja second hand till ditt barn är (beroende på hur många gånger den tvättats innan) ett lika bra val eller förmodligen ett ännu bättre val ur kemikaliesynpunkt än att köpa en ny i ekologisk bomull. Det är dessutom det i särklass miljövänligaste sättet att köpa kläder på. När ett klädesplagg får en andra chans så sparas en hel massa energi och naturen slipper rester av giftiga kemikalier och smutsigt avloppsvatten som annars är ett faktum vid nyproduktion. Åtminstone i Örebro där jag bor finns massor av så kallade klädbytardagar och loppisar där man kan hitta jättefina kläder till sina barn. Här kan du hitta de flesta av dem. Att du dessutom sparar en hel massa pengar eftersom kläder second hand är betydligt billigare än nya är en härlig bonus som du får på köpet. För vuxna: Passa på att ha en klädbytarkväll med dina vänner. Plocka ut de plagg du har i garderoben hemma som du av någon anledning inte använder, kanske för att de inte passar dig eller inte känns som din stil och låt plaggen få nytt liv hos någon av dina vänner som gillar dem mycket bättre. Träffas och låt kläderna byta ägare och få samtidigt en trevlig kväll tillsammans med dina vänner. Bestäm t ex att alla tar med 5 plagg och det betyder att man själv kan byta till sig 5 nya plagg. Naturskyddsföreningen anordnar även klädbytardag en gång per år runt om i hela Sverige. Att rensa garderoben med jämna mellanrum och plocka ut det som inte använts det senaste året är ett tips för att få överblick över hur mycket kläder som faktiskt inte används. Vill du veta mer om hur textilindustrin påverkar både oss människor och natur och hur du som enskild individ kan vara med och göra skillnad, så kan du läsa mer om det t ex här. Det är en galen värld vi lever i, där det verkliga priset för de billiga kläder som vi köper betalas av någon annan. Av arbetarna på bomullsfälten som blir förgiftade av alla bekämpningsmedel, av sömmerskan i Bangladesh som jobbar under fruktansvärda och helt inhumana förhållanden för att vi i väst ska kunna köpa mycket och billiga kläder. Idag släpps dokumentären The True Cost som handlar om hur vår klädkonsumtion påverkar övriga världen. Här kan du se trailern för filmen The True Cost.


Här är några av de kläder jag bytte bort på en klädbytardag i våras. Hem fick jag 5 nya plagg som alla blivit betydligt mer använda. Förhoppningsvis kunde mina kläder komma till bättre användning hos någon annan som gillade dem bättre och som de passade bättre på.


- Tvätta alltid nya textilier före användning (det gäller alla textilier, så förutom kläder även gardiner, filtar, kuddar, mjuka djur, utklädningskläder mm). Det används enormt mycket kemikalier vid textiltillverkning, bland annat formaldehyd som är klassificerat som ett cancerogent ämne. Genom att tvätta dem innan de används så försvinner det mesta av dessa kemikalier. I snitt går det åt nästan ett kilo kemikalier när en enda t-shirt tillverkas. Extra viktigt att tvätta både en och kanske fler gånger innan de börjar användas är de textilier som barnen har inpå bara kroppen när de sover, d.v.s sängkläder, pyjamas och underkläder, eftersom de har dessa textilier tätt emot sin hud och under väldigt lång tid.


Välj i första hand ekologiska alternativ vid inköp av nya kläder, leksaker i tyg mm. Då gör du främst arbetarna som jobbar med att tillverka textilierna en jättetjänst, men också du som sedan använder plagget slipper rester av bekämpningsmedel. Titta gärna efter märkningen GOTS som garanterar att hela tillverkningskedjan är giftfri, från t ex bomullsodling, till färgning och tillredning av textilen. De tar även hänsyn till sociala aspekter som att de som jobbar i produktionskedjan har drägliga arbetsförhållanden. Många missar nog att när man köper ett plagg som är märkt att det är gjort av ekologisk bomull, att det just handlar om att bomullen är ekologisk. Resten av produktionskedjan, så som färgning och tillredning av plagget, kan vara precis lika giftig som icke ekologiska kläder. Väljer du GOTS så vet du att hela kedjan är så nära giftfri du kan komma.


Att välja textilier med denna märkning, GOTS, är ett mycket bra val både för att slippa kemikalier i själva bomullstillverkningen i detta fall, men även färgning och tillredning av textilien. GOTS tar även hänsyn till att arbetarna i hela produktionsledet har drägliga arbetsförhållanden och löner. 


Undvik att köpa kläder med plasttryck. Barn älskar ofta kläder med tryck på, men är det ett tryck i plast så ska man ändå alltid undvika dessa. De flesta trycken är nämligen gjorda av mjukgjord plast, så kallad PVC eller vinyl som det också kallas. PVC räknas som en av "värstingarna" när det gäller plastsorter just för att det innehåller mjukgörare (ftalater) som är väldigt lika kroppens egna hormoner. De rubbar balansen av hormoner i kroppen och detta är extra vanskligt för barn som är under utveckling, där deras kroppar misstar dessa ämnen för hormoner och startar igång processer som inte alls är tänkta att ske just då. Hormonstörande ämnen misstänks ligga bakom bland annat cancer, diabetes typ 2, för tidig pubertet hos flickor (som leder till ökad risk för bröstcancer), koncentrationsstörningar hos barn, samt påverkar människors fortplantningsförmåga, det vill säga de är ett hot mot hela vår existens. PVC med sina hormonstörande ftalater är inget som tvättas ur från plasttrycken efter flera tvättar utan finns kvar så länge trycket är där. Vill man ha tryck på barnens kläder, så köp de som redan har trycket infärgat i själva tyget istället för ett plasttryck, eller tryck gjorda i tyg som sytts på.


Ett exempel där trycket är tryckt in i själva tyget och ingen plast används. 

Här är ytterligare ett exempel där trycket i nattlinnet sitter i själva tyget, d.v.s inget plasttryck där skadliga ftalater förekommer.


En annan typ av tryck som funkar bra är de som är gjorda i tyg. Undvik alltid plasttryck. Tänk på att många underkläder till barn säljs med plasttryck på. Underkläder är ett extra viktigt plagg att ersätta med varianter utan plasttryck då dessa är så nära barnens hud och ofta under all deras tid, både dag som natt.


- Välj helst miljömärkta textilier (GOTS, Bra Miljöval, Öko-Tex, Svanen och EU Ecolabel) eftersom det är en garanti för att textilierna uppfyller vissa kemikaliekrav. Se bild på dessa märkningar lite längre ned i detta inlägg. Det gäller även möbler som soffor och fåtöljer.


- Undvik kläder som är impregnerade med högfluorerade / perfluorerade ämnen. Dessa ämnen används för att de är fenomenala på att stöta bort både vatten och smuts, d.v.s passar alldeles utmärkt i allväderskläder och skor. De finns även i teflonpannan i köket och i papperet runt hamburgaren på snabbmatsrestaurangen. Men ämnena är extremt svårnedbrytbara och därför otroligt skadliga för vår miljö, och även oss människor på sikt eftersom vi får dessa ämnen i våra kroppar och där stannar de tills vi dör. Bland annat H&M och Didriksons har tagit bort dessa ämnen ur sina ytterkläder till barn. Fråga i butiken innan du köper för att försäkra dig att kläderna inte innehåller perfluorerade ämnen.


- Undvik textilier som är flamskyddsbehandlade. Kolla gosedjur och liknande, men även möbler så att de inte är flamskyddsbehandlade. Dessa ämnen är likt de perfluorerade extremt svårnedbrytbara och ansamlas därför i naturen. Dessa ämnen finns bland annat i bröstmjölken hos ammande kvinnor idag över hela världen. Andra produkter förutom textilier där dessa ämnen kan finnas är att de är mycket vanliga i elektronik, varför man aldrig ska ha elektroniska produkter i de rum där barnen vistas mycket, allra minst i deras sovrum. Ibland ser man att gosedjur är märkta att de är flamskyddade. Köp inte dessa! De släpper från sina produkter och barnen andas in dessa ämnen när de leker eller sover med dem. Vi får även i oss flamskyddsmedel när vi äter fisk då de finns i våra hav och i högre dos ju högre upp i näringskedjan man kommer. Ikea använder inte flamskyddsmedel i sina produkter.


- Vädra ordentligt efter att du packat upp en ny soffa eller andra typer av möbler (gäller både dem med textil och andra möbler) innan de används så att de lösliga kemikalierna inte inandas. Nästan alltid luktar nya möbler, som soffor, fåtöljer mm väldigt starkt, men lukten försvinner efter några dagar. Har du möjlighet att ställa nyköpta möbler i ett garage eller liknande några dagar efter att de packats upp så försvinner de mesta av de flyktiga kemikalier som finns i möbeln.


- Tvätta textilier med jämna mellanrum. På så sätt blir man av med damm som innehåller de farliga kemikalier som släppt från inomhusprodukterna på förskolan / hemma. 


- Tag bort vaxduken om en sådan finns. Vaxdukar är praktiska med små barn där mycket kladd förekommer, men faktum är att de är gjorda av den skadliga PVC-plasten som innehåller hormonstörande ftalater. Jag tycker att det går lika bra utan någon vaxduk. Vill man absolut ha vaxduk är bomullsdukar med akrylatplast ett bättre alternativ.


- Se till att regnkläder och stövlar inte är gjorda av PVC. Jag upptäckte av en ren tillfällighet att ett av våra barns regnkläder var gjord av PVC. När jag började kolla så var flera plagg av just detta material och blev därför omedelbart bortplockade. Jag tror inte att regnkläder numera görs av PVC men eftersom vi köper så gott som alla barnens kläder second hand så har kläderna ett antal år på nacken. Så kolla igenom dina barns regnkläder så att de inte är gjorda av PVC / vinyl. Om så är fallet är mitt tips att byta ut dessa omgående. Även stövlar kan vara gjorda i PVC. Välj istället stövlar i naturgummi.


Här är två galonbyxor som jag av en slump upptäckte var gjorda av PVC. 


- Välj textil i naturmaterial framför syntet. Bomull, ull, lin/linne, hampa, silke. Syntetkläder är nästan alltid gjorda utav någon form av plast (polyester, akryl mm). Vill du läsa mer om ull så har jag bloggat om det tidigare, här och här.


Ett par tofflor i ull värmer mycket bättre än ett par i syntet.

Ull är ett naturmaterial som jag bara älskar mer och mer.


Vacker värmande ullfilt som min mormor vävde till mig i mina tidiga tonår. Den är lika fin idag, nästan 25 år senare. 

Ull är inte bara värmande och andas väldigt bra, det är ett väldigt vackert material också tycker jag.


En av finesserna med ull är att det är så lättskött. Du behöver nämligen väldigt sällan tvätta ull. Det är självrenande om du hänger ut plaggen för vädring. Men när det väl behöver tvättas så är det viktigt att använda ett tvättmedel som är gjort just för ull. Allra bäst är att tvätta plaggen för hand, men läs på ulltvättmedlets förpackning hur du bäst kan gå till väga. Men som sagt, tvätta dessa plagg behöver man göra väldigt sällan.

- Undvik fleece. Vanlig fleece är gjord av 100% polyester, dvs plast. När plagget tvättas släpper tusentals småpartiklar från polyestern som passerar våra reningsverk och går rakt ut i våra hav. Där misstas de små plastpartiklarna för mat och äts av fiskar och smådjur i vattnet. Plastpartiklarna fungerar som magneter och drar till sig miljögifter som på så sätt hamnar i fiskarnas mage, som sen äts av oss. Välj ull-fleece istället eller kläder i ull, som dessutom håller värmen bättre och ger en behagligare värme under kyliga dagar vintertid.


Undvik fleece. Vanlig fleece är gjort av 100% polyester, dvs 100% plast. Plast kommer från olja som är en ändlig resurs. Välj kläder i naturmaterial istället. 

Välj ullfleece eller bomullsfleece istället för "vanlig" fleece som är gjord av plast (polyester).


Denna ullfleecejacka har jag köpt på Varelse.


- Köp aldrig antibakteriella kläder. Träningskläder kan innehålla triclosan eller silver för att göra dem antibakteriella. Dessa ämnen är extremt miljögiftiga och är med och bidrar till resistenta bakterier. Dessa ämnen är även klassade som mycket giftiga för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i våra vatten. Undvik ALLA produkter som är märkta att de är antibakteriella, även sådana som inte är textilier (t ex deodoranter, tandkrämer, diskmedel, acneprodukter mm).



TVÄTTEN:


- Använd alltid miljömärkt och parfymfritt tvättmedel. Kolla efter Svanen. Det finns dessutom ännu mer skonsamma tvättmetoder, som t ex tvättnötter.


- Använd aldrig sköljmedel. Sköljmedel innehåller starka parfymämnen som är mycket allergiframkallande. Dofterna i sköljmedel är dessutom konstruerade så att lukten ska stanna kvar länge. Det är nästintill omöjligt att tvätta ur doften från ett plagg tvättat med sköljmedel, för lukten sitter kvar även om man tvättar plagget många, många gånger efteråt utan sköljmedel. Parfymen i sköljmedlet innehåller hormonstörande mjukgörare, ftalater (samma som finns i plasttrycken på kläderna och som finns i all mjukgjord plast av typen PVC / vinyl). Dessa ämnen behöver dock inte stå med i innehållsförteckningen, det räcker med att producenten skriver ut parfym. Ftalater är inget som barn ska utsättas för, det kan störa både deras neurologiska utveckling, och leda till bland annat beteendestörningar som påminner om symtomen vid ADHD. De finns också ett stort antal människor som lider av överkänslighet mot dofter, så kallad sensorisk hyperreaktivitet. Bara i Sverige är ca 400 000 personer drabbade, jag är en av dem. Symtomen är svårigheter att andas, hosta och snuva. Sköljmedel ställer dessutom till med stora problem då våra reningsverk inte kan ta hand om många av de ämnen som de består av, och de går ut därför rakt ut i våra hav där ämnena ställer till med stor skada hos vattenlevande organismer, de bland annat stör deras fortplantningsförmåga. Att sköljmedel dessutom ofta skadar kläderna och förkortar deras livslängd avsevärt gör att denna produkt inte för något som helst gott med sig.


- Vill du att kläderna ska bli mjukare kan man istället använda ättika i sköljmedelsfacket på tvättmaskinen. Det gör kläderna både mjukare och framförallt helt doftfria. Jag brukar hälla i 2-3 matskedar ättika för varje full tvättmaskin. Om ett plagg luktar starkt av t ex svett eller rök så kan man dessutom lägga plagget i blöt med lite ättika i några timmar innan man ska köra tvättmaskinen. Täck plagget med vatten och häll på någon matsked ättika och låt ligga i någon timme. Tvätta sedan i maskin som vanligt. Alla dofter försvinner (plaggen kan lukta av ättika när de hängs upp efter tvätten och fortfarande är blöta men lukten försvinner så fort plaggen torkat).


Vi använder i dagsläget tvättmedlet Neutral som är parfymfritt och miljömärkt med Svanen och som även är rekommenderad av Astma och Allergiförbundet. Jag är säker på att det finns ännu bättre tvättmedel och tvättmetider både ur kemikaliesynpunkt och ur miljösynpunkt, men jag har inte satt mig in i frågan än då jag vill använda upp de tvättmedel som vi hade hemma och som jag ändå tycker är ett helt okej val just för att det är parfymfritt och miljömärkt. Tipsa gärna i kommentarerna om miljövänliga och kemikaliesnälla alternativ till tvättmedel. Istället för sköljmedel använder vi ättika, som finns att köpa i vanliga matvaruaffärer. 



Om ett plagg luktar starkt av t ex svett eller rök så lägg det i blöt med någon matsked ättika i någon timme innan det tvättas i tvättmaskin. Alla dofter försvinner, det är verkligen effektivt. 


- Som fläckborttagning använder vi galltvål. Det är ett miljövänligt och kemikaliebantat alternativ till kemiska Ta-bort-spray och liknande. Dessa finns att köpa bland annat på Clas Ohlson. Även aleppotvål funkar bra som fläckborttagare, dem kan man köpa bland annat på Jordklok.se. Det blir ju en hel del fläckar när man har små barn, så att kunna välja ett kemikaliebantat alternativ här känns extra viktigt under småbarnsåren.


Riktigt bra fläckborttagning är galltvålen, som finns både som flytande och som fast tvål. Jag föredrar den fasta som innehåller mindre ämnen och man slipper betala för att köpa hem vatten. Den känns också mer effektiv än den flytande galltvålen, samt är betydligt billigare dessutom. 


Innehållsförteckningen på galltvålen.




OCH SÅ NÅGRA ALLMÄNNA TIPS HUR DU KAN TVÄTTA MER MILJÖVÄNLIGT:


- Sänk temperaturen när du tvättar i maskin. Många gånger räcker det gott med att tvätta kläder, underkläder och sängkläder i 40 grader istället för i 60 grader.


- Tvätta alltid med full maskin.


- Tvätta inte kläder förrän de verkligen är smutsiga. Vi tvättar många gånger alldeles för ofta innan kläderna alls behöver bli tvättade. Många gånger räcker det att hänga ut och vädra plaggen. En enskild fläck kan tvättas med lite galltvål och sen kan plagget användas igen, det behöver alltså inte automatiskt slängas i tvätten. Att tvätta i maskin innebär ett stort slitage på kläder och andra textilier och förkortar deras livslängd avsevärt.


- Det enda tvättmedel du behöver är det för kulörtvätt (och ett för ull om du har ullkläder). Det finns inget tillfälle då tvättmedel för vittvätt behövs, då det i denna typ av tvättmedel finns blekmedel, och det finns inga plagg eller textilier som inte är färgade. Även vita kläder är färgade vita. När vi använder ett tvättmedel för vittvätt med blekmedel i så bleker vi bort även de vita färgerna och kläderna blir mer dassiga i färgen.


- Använd inte torktumlare. Detta sliter enormt på kläderna. Allt det ludd som plockas bort efter en omgång i torktumlaren är fibrer från de kläder och textilier du kört i torktumlaren. Det förkortar textiliernas livslängd avsevärt att torktumla.


Att sticka själv gör att du får full koll på vad kläderna / textilierna innehåller. Det är dessutom en fantastisk syssla där mindfulness tränas. Jag har nyss börjat lära mig denna ädla konst och det är verkligen en underbar syssla. Väldigt rogivande och lugnande för själen och dessutom så roligt att skapa sina egna kläder själv. Än har jag bara stickat enklare saker, som pannband till båda barnen och en halsduk till mig själv, men målet är att bli duktigare och duktigare och kunna sticka en ullkofta till barnen. En stor men inspirerande utmaning.


Jag införskaffade snabbt stickor i bambu istället för dem i plast när jag började lära mig att sticka. Det är en härlig känsla med naturmaterial och det känns så mycket mer genuint. Vill du sticka helt i naturmaterial så försäkra dig om att ullgarnet inte är superwash-behandlat. Superwash är en behandling av ull som innebär att garnet doppas i plast för att inte krympa vid tvätt och för att kunna tvättas i maskin på högre  temperaturer än ull normalt kan, vilket är max 30 grader. Men som sagt, då får du ullen tillsammans med plast och hela idén om att skippa syntet och mer använda naturmaterial går förlorad. 




Några bra miljömärkningar att titta efter när du köper kläder och andra textilier (även möbler som soffor och fåtöljer):


Bra Miljöval. Naturskyddsföreningens egen miljömärkning. 

EU Ecolabel är EUs miljömärkning. 

GOTS. Detta är en av mina favoritmärkningar då det försäkrar att textilen är giftminimerad inte bara i själva materialet utan även sättet som det färgats och tillretts på, samt att arbetarna som gjort textilen arbetat under drägliga förhållanden och med rättvisa löner. 

Svanen. 

Öko-Tex / Oeko-Tex. Denna märkning säger dock ingenting om att textilien är ekologiskt, utan bara att slutprodukten inte innehåller nivåer av skadliga kemikalier som man idag anser kan skada. 

Fairtrade. 


Nästa del i serien SÅ KEMIKALIEBANTAR DU HEMMA OCH PÅ FÖRSKOLAN I 7 STEG kommer att handla om badrummet. Nästa fredag, den 5 juni publiceras den delen.


1. Lekrummet (8 maj)
2. Köket (15 maj)
3. Maten (22 maj)
4. Bland kläder och tvätt (29 maj)
5. Badrummet (5 juni)
6. Sovrummet (12 juni)
7. Utflykten (19 juni)





Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.


CONVERSATION

11 kommentarer:

  1. Hej! Vad härligt att du tar upp dessa ämnen. Det jag undrar över är regnbyxorna som innehöll PVC. På lappen i våra står det 100% polyester (plast). Hur vet jag att det inte är PVC i dem?
    Mvh Sofia

    SvaraRadera
  2. Hej Sofia! Polyester är den plast som är märkt med nr 1 (samma som när den inte är i textilier kallas för PET, dvs den som finns i vattenflaskor). Den räknas som ok i regnkläder. PVC har märkningen nr 3 och är den sort som man ska försöka att undvika helt. Så dina regnbyxor i polyester kan du lugnt behålla :-) Med vänliga hälsningar /Sara

    SvaraRadera
  3. Hej, hur är det med blöjor typ pampers, libero? Innehåller dessa också kemikalier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Tyvärr så är dessa blöjor inte det bästa valet ur kemikaliesynpunkt. Nu har jag inte blöjbarn längre varför jag inte har stenkoll så här på rak arm på vad dessa blöjor innehåller. Men det finns bättre alternativ. Allra bäst är tygblöjor (t ex Imse Vimse) eller när det gäller engångsblöjor tror jag att Naty är det bästa valet. De brukar finnas på Coop och om din butik inte har dem kan du be dem ta hem. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  4. Hej! Vi har en fråga angående gosedjur. Om gosedjuren är CE-märkt är det säkrare att använda eller kan de fortfarande innehålla flamskyddsmedel och annat dåligt?
    Räcker det om man tvättar gosedjuren i handtvättprogrammet för att flamskyddsmedlet ska försvinna?

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Att ett gosedjur är CE-märkt betyder tyvärr bara att det uppfyller kraven för Leksaksdirektivet, som visserligen är strängare än för många andra varor men tyvärr inte innebär att leksaken inte innehåller ämnen som kan vara skadliga. Även vissa typer av flamskyddsmedel är godkända här under särskilda gränsvärden. Att köpa ett gosedjur som är CE-märkt är dock ett bättre val än att köpa ett som inte har denna märkning. Flamskyddsmedel är inget som kan tvättas bort från gosedjuret som vissa andra typer av kemikalier kan.

      Det bästa alternativet är att hitta gosedjur i naturmaterial så som ekologisk ull eller bomull.

      I vår familj har vi valt att låta våra barn ha gosedjur som är CE-märkta, men dessa har de inte i sina sängar när de sover. Då har vi valt gosedjur som är helt i naturmaterail och allra helst ekologiska som de kan ha när de sover.

      Det är alltid svårt att veta vart man ska dra sin gräns, det är något som varje förälder själv måste avgöra.

      Ett tips är också att om man väljer att ha gosedjur från t ex Ikea (som är CE-märkta men inte i naturmaterial) att förvara dessa i en låda med lock. Vi har våra i en gammal träkista, men t ex Ikea har lådor i papp med lock som rymmer ganska mycket.

      Stort lycka till.

      Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  5. hej! Tack för bra svar! och vilken bra blogg! En följdfråga angående gosedjur... gosedjur som är av naturmaterial eller ekologiska... hur ser man detta? står det på etiketten? tips på något speciellt märke? /Sara-Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara-Lisa!

      En märkning att kolla efter är GOTS (bild på den hittar du bland annat i detta inlägg). De säljer gosedjur som är i ull eller bomull och stoppade med ull på bland annat Laplandecostore.se, Ekotjusigt.se och Ekoleko.se. De är som regel dyrare än gosedjur stoppade med polyester (t ex de som säljs på Ikea) men istället för att ha en hel uppsjö kan man kanske välja att ha några få men av bra kvalitet så blir det inte dyrare. Bäst är att själv kolla vilket / vilka material som gosedjuret är tillverkat i samt vilket material som är stoppningen. Eller om man har en händig kompis / mamma etc som kan sticka eller virka ett. Lycka till! Mvh /Sara

      Radera
  6. Hej!

    Nu var det ett par år sedan du skrev detta inlägg men jag testar att ställa en fråga ändå.
    När det kommer till dessa miljömärkningarna GOTS och Öko tex behöver man inte tvätta kläderna innan första användning då? Ag har köpt ett par gardiner till sovrummet som är öko tex märkta, ville tvätta dessa men det sår att man inte kan tvätta dom, antagligen för att det är mörkläggningsgardiner men lin utåt och polyester inåt. Antar att de kryper olika vid tvätt.

    Vad skulle du gjort? Tvätta dom ändå eller vädra? Bebis kommer att sova i rummet.

    Tusen tack,
    Madde

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Madde!

      När det är gardiner så skulle jag låta dem vara så som de är utan att tvätta. Om det är kläder eller textilier som ska vara direkt mot kroppen (t ex sängkläder) så brukar jag tvätta innan barnen använder dem. Så ja, om det var jag så skulle jag tyckt att det var okej att bebis sover i rummet med dessa gardiner utan att tvätta dem först.

      Stort lycka till och grattis till bebis när hen anländer!

      /Sara

      Radera
  7. Hej igen!

    Tack snälla för ditt svar. Det är alltid betryggande när andra skulle ha gjort samma val. Då åker gardinerna upp!

    /Madde

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.