Göra egna lotionsbars

Här kommer ett recept på så kallade lotionsbars att smörja in sig med efter duschen. Man använder den som en tvål, fast efter duschen, istället för att smörja in dig med en hudkräm eller body butter.


Endast tre ingredienser behövs:

-  Kallpressad ekologisk kokosolja absorberas lätt av huden och gör den len och återfuktad. Oljan är även rik på antioxidanter
- Ekologiskt sheasmör stärker hudens barriärskydd och lindrar torr och irriterad hud. 
- Ekologiskt bivax är anti-inflammatoriskt och gör att huden lättare kan behålla sin fukt samtidigt som huden andas. 

Kokosolja finns i de flesta livsmedelsbutiker numera. Min personliga favorit är Kung Markattas kallpressade kokosolja. Sheasmör och bivax köpte jag på Ekobutiken Stadsträdgården i Örebro, men finns även att beställa online på många olika ställen, bland annat Organic Makers som också är dem som gav mig inspiration till dessa lotionbars.

RECEPT PÅ EKOLOGISKA LOTIONSBARS

50 gram ekologiskt sheasmör
50 gram ekologisk kallpressad kokosolja
50 gram ekologiskt bivax

Du behöver en våg som väger upp till gram så du kan kolla vikten innan du börjar. Väg upp allt var för sig och börja sedan med att smälta sheasmör och kokosolja i ett vattenbad. Använd gärna en tillbringare i rostfritt stål (jag använde ett sånt stort mått som mäter 1 liter). Det är nämligen lättare att hälla upp sen om det är i en tillbringare för att minska risken att du spiller när du sen ska hälla upp vätskan i formarna. När sheasmöret och kokosoljan smält så häller du i bivaxet och låter även detta smälta helt.  När allt är smält så häller du upp det i små bakformar av rostfritt stål eller små glasburkar. För mig räckte det till åtta stycken lotionsbars gjorda i kakformar.

Jag använde gamla bakformar i rostfritt stål som jag köpt på loppis för några kronor.

Låt allt stelna helt i rumstemperatur innan du tömmer ut dina lotionbars ur formarna. Om de inte lossnar så lägg dem en kort stund i frysen så går de lätt att få ut. Förvara dem sedan i en glasburk med tättslutande lock.

Lotionsbars är perfekt att ge bort som present till någon du tycker om, eller att ta med på resan när du inte vill ta med krämer som kan läcka i väskan. Eller närsomhelst annars för den delen! Jag har ofta med mig en "kaka" i en burk i väskan för att smörja in mina händer med. De ger verkligen en riktigt bra och bestående återfuktning av huden, och mina annars torra vinterhänder blir underbart mjuka då dessa lotionbars reparerar och återfettar på djupet.

Förvara dina lotionbars i en glasburk med tättslutande lock.

Dessa vackra lotionbars är dessutom en riktigt fin ge-bort-present. Lägg några i en glasburk och knyt ett vackert sidenband runt.


Vill du testa att göra din egen hudkräm i form av body butter så har jag ett fantastiskt recept på detta som jag älskar. HÄR hittar du det.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

10 kommentarer:

 1. they look so good and high end. do you know that the best time to put cream after the shower or the bath, has to be within the five minutes after the shower for the skin to really and deeply absorb the cream. i can hardly wait to try it on. also they can make very nice gifts for friends instead of buying commercial cream. well done!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I am going to give you some of the lotionbars when we meet this summer lovely Tata!

   Radera
 2. Åh vilket bra tips! Vilken inspirerande och trevlig blogg du har, här kommer jag absolut kika in fler ggr. =)

  Kram
  Sanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sanna!
   Vad kul att du gillar det jag skriver. Varmt välkommen hit!
   Med vänliga hälsningar / Sara

   Radera
 3. Har kollat in organicmakers tidigare och de är toppen verkligen!
  Kanske vet du hur dessa lotion bars i fast form funkar i varmare klimat? Smälter de inte om de inte står kylt... eller finns det någon variant som passar bättre i varmt klimat?! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Agnes. Kokosolja har en smältpunkt på ca 25 - 28 grader, vilket innebär att det blir flytande när det står i ett skafferi en varm sommardag i Sverige. Bivax har en varmare smältpunkt, på 63 grader. Sheasmör smälter mellan 28-43 grader. När de blandas tillsammans så är min gissning att de olika smältpunkterna närmar sig varandra. Jag ska snart på semester till Cypern där temperaturen ligger lite över 30 grader nu, så då ska jag ta med mig en lotionbar och testa. Ett tips är att förvara sin lotionbar i kylskåpet när man vistas i varmare klimat.

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 4. Fantastisk. Bra tips. Detta vil jag prova. Hur blev det när du var på Cypern, smälte de? :o) // Kicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Matkick! Vad roligt att du gillar receptet på lotionsbars. Jag måste erkänna att jag glömde ta med någon lotionbar när jag reste till Cypern. Använde endast ren kokosolja att smörja in kroppen med efter en dag på stranden (som after sun) vilket fungerade jättebra. Min magkänsla är dock att de inte skulle smälta. Hoppas att du vågar testa. De var riktigt roliga att göra och som sagt, en perfekt "ge bort-present" till någon man tycker om! Lycka till! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 5. Dessa vill jag testa! Undrar dock om man kan ersätta bivax med något annat för att göra dem veganska? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Victoria. Vad kul att du gillade receptet. Jag hade svårt att komma på en bra ersättare till bivax men såg att Organic Makers rekommenderar något som heter Candelillavax som ett utmärkt alternativ till bivax för de som önskar en vegansk hudvård. Candelillavaxet är något fastare än bivax, men brukar fungera bra som ersättning i samma mängd som bivax för en vegansk produkt. Här kan du läsa mer:

   https://www.organicmakers.se/ekologiska-vaxer-vaxtsmor-och-fetter-i-hudvard/

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.