Plastfoliens vara eller icke vara

Jag har flera gånger läst att plastfolie kan vara riktigt dåligt. Men jag har också förstått att det finns olika varianter av plastfolie, och vissa anses som mindre skadliga och sen finns sorter som man helt ska försöka undvika. Jag har inte riktigt varit på det klara med vilka som är mer ok och vilka som inte är det. Det var inte förrän häromdagen, när jag fick frågan av min syster som jag kollade upp och tog reda på vad som gäller. Jag tänkte att jag ville dela med mig av vad så jag kom fram till.


Vilken plastfolie anses som ganska okej att använda?

Plastfolie märkt med nummer 4, så kallad polyeten anses vara ganska ok så länge den inte hettas upp. Jag kollade de två varianter av plastfolie som vi hade hemma och båda var märkt med siffran 4.


Vilken plastfolie är det man ska försöka att undvika? 

Den som är märkt med siffran 3 som betyder att det är PVC, eller vinyl som den också kallas. Den anses som riktigt dålig både ur ett hälsoperspektiv men också för vår miljö. Denna typ av plastfolie används ofta i matbutiker när man förpackar kött, grönsaker och frukt. PVC-plast innehåller de hormonstörande ftalaterna, de är dem som gör plasten mjuk. Ftalaterna sitter löst i plasten och släpper lätt och läcker över till maten som förpackats med denna typ av plastfolie. Särskilt fet mat tar upp dessa ftalater extra lätt. Så om man till exempel köper hem köttfärs kan det vara en god idé att föra över denna i en plastpåse så fort man kommer hem än att låta den ligga kvar i förpackningen med plastfolie över. Vanliga plastpåsar brukar vara gjorda av polyeten (nr 4).

Även plasthandskar som används av personal i matbutikerna, till exempel i charkdisken, är ofta gjorda av den skadliga PVC-plasten (nr 3). Det är konstigt att dessa typer av handskar ens tillverkas längre med tanke på att man vet att de läcker stora mängder ftalater. Men de används flitigt, inte bara i våra matbutiker utan även på förskolorna av personalen som byter blöja på barnen samt i köken där barnens mat tillagas. De som bär handskarna blir utsatta för mycket höga halter av ftalater och barnen som är än mycket mer känsliga för dessa hormonstörande ämnen får i sig dessa via huden vid blöjbyte och genom maten de äter dit ftalaterna läcker från vinylhandskarna som kökspersonalen använder. Så mycket som 50% av handskarnas vikt består av ftalater. Naturskyddsföreningen rekommenderar istället att man ska använda plasthandskar gjorda av nitril. 

Jag tycker däremot att även om man anser att vissa plastsorter är mer okej än andra, så är det bästa att försöka minska ned på all plast man kan. Det är trots allt ganska nyligen som man började upptäcka plastens negativa följder, och än vet man ganska lite om dess effekter. Så för att vara på den säkra sidan tycker jag det är bäst att låta bli plast helt när detta är möjligt.

När det gäller plastfolie så kan man istället använda sig av så kallade bivax-dukar.

Ett mycket bättre alternativ är att skippa plasten helt och istället använda sig av så kallade bee wraps, bivax-dukar. Jag har nyss läst i bloggen Annies enkla att dessa kan man enkelt göra hemma själv, något som jag definitivt ska testa att göra. Vill man inte göra själv så finns de att köpa bland annat på Lapland Eco Store

Med bivax-duk kan man smidigt förpacka osten så den håller sig fräsch länge. Det enda man inte ska använda dukarna till är att förpacka kött då det kan avge lukt och bakterier. 


Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Här försöker vi också undvika plast i den mån det går. Istället för att plasta in mat efter middagen så gör vi som min mormor alltid gjorde vi sätter en tallrik över tallriken. Funkar fin fint. Men det där med bivaxduk verkar ju väldigt smart till osten. De ska absolut kollas in. Tack för tipset.

    //Annie

    SvaraRadera
  2. Det här lät som ett spännande alternativ😊

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.