Egengjord hallonsaft och isglassar

Vår äldsta har länge pratat om att hen vill göra egen isglass. Vi bestämde oss för att koka egen hallonsaft för att sedan använda denna när vi gjorde vår glass. Det blev supergott.


RECEPT HALLONSAFT

225 gram frysta ekologiska hallon
4 dl vatten
2 krm ekologiskt vaniljsocker
1 msk pressad ekologisk citron
1/2 dl ekologiskt socker

Koka hallon på svag värme tillsammans med vatten och vaniljsocker i 20 minuter. Dra av från plattan och pressa i citron samt rör i sockret tills det smält och blandat sig med saften. Egentligen skulle man sen sila saften men jag tyckte det var bättre att ta tillvara på allt det goda så jag sparade allt och mixade slätt med en handmixer innan jag hällde upp i glasflaska som jag steriliserat i ugnen i 130 grader i 30 minuter.

Rykande färsk hallonsaft på ekologiska hallon. Superdupergott!


Ett glas egengjord hallonsaft. Läskande gott!

Glassarna gjorde vi sen genom att blanda ut saften med lika mycket vatten och hälla upp i små snapsglas som jag hittade på Clas Ohlson (20 kronor styck). Glasspinnarna köpte vi på Panduro (39 kronor för 100 stycken).

Det var lite bökigt att få glasspinnarna att stå rakt i glasen när vi ställde in i frysen men jag lät dem luta mot en tandpetare som jag lade över varje glas, så blev de hyggligt raka i alla fall. Efter ca en timme var glassarna klara att äta. Jag höll sen glaset under rinnande varmt vatten, så lossnade de lätt och jag kunde dra ur glassen.

Vill man inte använda glasspinnar och istället äta isglassen i en skål så går det också utmärkt. Då fryser man bara in en större mängd i en skål istället för i små glas (hallonsaft med lika stor del vatten som saft). Krossa sedan så blir det likt en slush som blir svalkande gott. Detta ska vi definitivt testa till sommaren när det blir varma dagar.

Glassarna är klara att ta ur sina glas. Sätt försiktigt glaset under varmt rinnande vatten så lossnar de lätt från glaset.

En liten miniglass som passar perfekt till barnen. 


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.