Hur man kan få andra att respektera sitt giftminimerade tänk vid gåvor till barnen.

Eftersom detta med att tänka giftminimerat är något som är ganska nytt och för många relativt okänt fenomen så är ofta anhöriga omedvetna om att många leksaker faktiskt inte är så oskyldigt och enbart av godo utan faktiskt har en mycket tråkig baksida. Det är ju tråkigt om man gör en rejäl satsning hemma för att rensa ut så mycket som det går av de dolda gifterna och sen så förs det in nya via presenter från släkt och vänner när barnen fyller år eller vid jul.

För att göra våra nära och kära medvetna om vad som är bra att tänka på vid inköp av julklappar / presenter så skrev jag ett brev. Där beskrev jag kortfattat några riktlinjer kring vad jag tycker är bra att tänka på för att köpa hem så giftminimerade leksaker som möjligt till barnen. Så här såg mitt brev ut:

Hej!

Som ni alla vet så brinner jag för att minimera på alla de kemikalier som vi dagligen utsätts för i vår vardag. Några saker som vi förändrat här hemma är att äta mycket mer ekologiskt (extra viktigt när det gäller frukt och grönsaker) och rensat bort de allra flesta plastleksaker. Vi har också "plastbantat" köket och bytt ut så mycket plast vi kan mot bättre och mindre giftiga alternativ. 

Eftersom jag numera vet vilka oerhörda konsekvenser alla kemikalier kan ha för vår hälsa (svårigheter att få barn, allergier, ADHD, fetma, diabetes och cancer för att nämna några) så känner jag att jag vill be dem som står oss nära att undvika att köpa leksaker och varor som innehåller mycket av dessa gifter. Det kan vara svårt när man inte är insatt att veta vad som är bra alternativ, men jag hjälper gärna till att ge idéer och förslag om ni vill det. Några exempel på bra presenter att ge är böcker, träpussel och spel (förutsatt att de inte är gjorda av en massa plast). Även upplevelser tillsammans är alltid uppskattat. 

Här är några bra riktmärken att hålla sig till vid köp av julklapp/present till barnen:

Undvik plastleksaker då dessa ofta är gjorda av PVC och kan innehålla både hormonstörande ftalater och bly. OM man ändå absolut vill köpa något i plast så kolla att följande kriterier är uppfyllda: 

* Leksaken bör vara tillverkad inom EU (och alltid CE-märkt) - detta då de allra värsta kemikalierna är förbjudna i leksaker via EUs kemikalielagstiftning REACH.  Inte köpa leksaker "made in China" då de vid upprepade tillfällen visat sig vara de största fuskarna när det gäller att följa kemikalielagstiftningen. 90% av alla leksaker i Sverige är importerade och hela 80% av dem kommer från Kina. Välj hellre en liten leksaksbutik med mer utvalt sortiment än de stora kedjorna då dessa ofta dignar av plastleksaker.


* Se till att leksaken är tillverkad efter 2009 och allra helst efter 2013


- Välj hellre leksaker gjorda i trä, rostfritt eller naturmaterial som bomull eller ull. Allra helst ekologiska. Något många inte tänker på är att gosedjur ofta är tillverkade av polyester som också är plast. Då är det extra viktigt att kolla att gosedjuret inte är flamskyddsbehandlat. 

Undvik kläder med plasttryck då dessa läcker hormonstörande ftalater som tas upp av kroppen då man bär kläderna (tryck som är sytt på av tråd går bra)

- Undvik fleece av polyester (koftor, filtar mm) Läs gärna här om varför det inte är bra. Bättre alternativ är istället ekologisk bomull eller ull. 

- Inga parfymerade produkter (vissa leksaker är faktiskt parfymerade, helt galet jag vet). Lukta på en vara först så känner man. Om den luktar parfym eller kemiskt är det ett mycket dåligt alternativ att köpa. 

Tänk mer back to basic på vad vi använde förr. Naturmaterial är alltid bättre än syntet. Ekologisk bomull, ull och silke är bra giftfria alternativ. Leksaker av trä eller rostfritt stål istället för plast. Det finns jättebra alternativ idag att välja.

Tips på internetbutiker som har giftfria och ekologiska leksaker och barnkläder:

Hoppas att ni förstår min tanke varför detta känns väldigt viktigt. Jag förväntar mig inte att ni ska leva som vi gör, inte alls. Men just när det gäller gåvor till barnen skulle det kännas bra om ni ville respektera detta då detta är något som känns viktigt för mig då jag vill skydda barnen så gott det går. Och som alltid, inga stora gåvor till julen. En liten present till barnen räcker gott. 

Med vänliga hälsningar /Sara

Vill du läsa mer om bra saker att tänka på om man vill giftbanta när det gäller presenter / julklappar till barnen så har jag skrivit om julklappstips här och här. Ethel Forsberg har skrivit några bra tips att tänka på som jag sammanfattat här.

Här kommer bilder på några giftfria julklappar som våra barn som är 3 och 5 år fick denna jul.


En kulbana i trä

Små-figurer "räddnings-patrull" som går att vrida så de kan stå eller sitta i trä

En liten familj i trä

Fina träpussel, Bamse och Pippi, inköpt på en leksaksbutik i Örebro city. 

En byggkloss-sats för ett prinsesslott gjort av rågummiträ. 

Till badkaret:
Vattenkanna i plåt.
Små båtar med chaufförer i trä.
Gummi-ankor i olika storlekar i naturgummi.


Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

5 kommentarer:

 1. Har er familj och era vänner respekterat detta? Tycker själv att det är lite svårt att ta upp detta med folk i ens närhet som inte är intresserade av miljöfrågor.

  SvaraRadera
 2. Hej ekologiskafamiljen. Ja, visst kan det vara svårt ibland. Men jag tänker att upprepning, upprepning, upprepning till slut gör att även de minst miljömedvetna börjar lyssna och ta in. Det är alltid lättare att ge tips på VAD som är bra presenter till barnen än att säga vad man INTE vill ha. Så när födelsedagar och julen närmar sig kan det vara bra att ge nära och kära handfasta tips om vad barnen önskar sig och vart detta går att köpa så är risken att det blir fel mindre. Lycka till! /Sara

  SvaraRadera
 3. Tror jag ska skriva ut ditt brev och ge till släkten för de vägrar respektera när vi ber dem låta bli att köpa plastsaker. I 3 år nu har vi tjatat men min svärmor fortsätter köpa plastsaker ändå. Jag har börjat fundera på om hon är dum eller bara tycker om att strunta i vad vi tycker.. Har tipsat henne om ekologiska leksaker på internet om hon tycker det är svårt att hitta bra saker i vanliga affärer men det händer inget ändå. Börjar bli jobbigt när det närmar sig jul och födelsedagar nu för nu är vårt äldsta barn så stort att det inte går att smuggla undan grejerna längre. Det här har blivit en jobbig grej för mig och jag vet inte hur jag ska göra snart. Sist fick hon en lapp med 4 ekologiska affärer på internet så det ska bli intressant att se om hon tänker följa vår önskan nu till jul. Hur gör jag annars? Har en bebis också som jag vägrar ge plastleksaker till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Jag förstår din frustration. Jag upplever också att det är svårt att nå fram till vissa släktingar. Jag tror att det är viktigt att inse att alla inte förstår allvaret i detta med de dolda kemikalierna i vår vardag. Kanske är det bra att vara väldigt tydlig. Ge förslag på specifika presenter. Eller säg att i år önskar vi bara böcker till barnen, eller träpussel eller Kaplastavar eller vad ni nu bestämmer, och berätta vart de kan köpa detta. Ibland är det lättare att bara ge ett eller två förslag. Om ni ändå fortsätter att få grejer som inte är bra ur giftsynpunkt så kanske det är viktigt att svart på vitt förklara vad dessa kemikalier kan leda till. Att inte vara arg hjälper också till för att de ska lyssna, även om jag till fullo förstår din frustration. Jag önskar dig all lycka till. Med vänliga hälsningar / Sara

   Radera
  2. Hej. Jag förstår din frustration. Jag upplever också att det är svårt att nå fram till vissa släktingar. Jag tror att det är viktigt att inse att alla inte förstår allvaret i detta med de dolda kemikalierna i vår vardag. Kanske är det bra att vara väldigt tydlig. Ge förslag på specifika presenter. Eller säg att i år önskar vi bara böcker till barnen, eller träpussel eller Kaplastavar eller vad ni nu bestämmer, och berätta vart de kan köpa detta. Ibland är det lättare att bara ge ett eller två förslag. Om ni ändå fortsätter att få grejer som inte är bra ur giftsynpunkt så kanske det är viktigt att svart på vitt förklara vad dessa kemikalier kan leda till. Att inte vara arg hjälper också till för att de ska lyssna, även om jag till fullo förstår din frustration. Jag önskar dig all lycka till. Med vänliga hälsningar / Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.