Stearinljus

Snart är det första advent, och så här i juletider tänder vi mer levande ljus än vanligt. För att välja ett giftfriare alternativ välj alltid stearinljus framför ljus gjorda av paraffin. Paraffin är gjort av råolja som är en ändlig resurs. Dessutom bildas det koldioxid vid förbränning samt avger kemikalier som toulen och bensen som är kopplade till ökad risk för cancer och astma. Stearin och andra sidan framställs ur vegetabiliskt eller animaliskt fett och är en förnyelsebar råvara samt biologiskt nedbrytbar. Dessutom brinner stearin saktare och avger därmed mindre utsläpp av kemikalier. Kolla bara så att det vegetabiliska fettet inte är palmolja.

Värmeljus är också en riktig miljöbov. Själva ljuset är oftast paraffin och koppen är gjord av aluminium. Därför är det mycket viktigt att återvinna kopparna. Men glöm inte att pilla bort själva vekhållaren först för annars fastnar hela koppen i magneten vid återvinningen där järn sorteras bort och aluminiumet brinner då upp i smältverket istället för att återvinnas till nytt material. Om man tar bort vekhållaren så kan 95% av energin och 100% av aluminiumet återvinnas (info lånad från bloggen Kemikaliekollen).

Jag fick även tipset från Millas Hälsoblogg på Instagram (millashalsoblogg) att Clas Ohlson börjat med miljövänliga värmeljus gjorda av just stearin istället för paraffin. Dessutom har de tagit bort aluminiumet och ersatt med en glaskopp med en löstagbar botten av silikon som man fyller på om och om igen med nytt stearin i form av ljuspuckar när ett ljus brunnit klart. Vilken fantastisk idé.

De miljövänliga värmeljusen fick helt klart godkänt här hemma. 


Idag kom julen fram här hemma.. Här med ett av de miljövänliga ljusen från Clas Ohlson.
Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

1 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.