Oil pulling

Jag hörde talas om oil pulling för första gången för ca ett år sedan. Men det visade sig när jag började läsa på om detta att det är en flertusenårig tradition inom ayurveda.

Oil pulling sägs vara bra vid huvudvärk, migrän, astma, diabetes och acne. Men främsta användningsområdet är nog för att dra ut gifter ur tandköttet och göra tänderna vitare. Det minskar antalet skadliga bakterier i munnen. Precis som vår hud är ett stort organ som suger upp det som den har på sig (bland annat gifter från krämer, smink, kläder osv) så gör oil pulling precis tvärtom, det vill säga det drar ut dessa gifter från vår kropp.

Bakterierna i munnen skapar ett lager i din mun. Detta kallas för plack. Om man har för mycket plack så kan det skada din tandhälsa. När du sköljer munnen med oljan så fångar oljan upp de skadliga bakterierna med minskad plack som följd. Oljan påstås även ge näring åt tänderna så att de blir starkare och vitare. Mindre risk för hål i tänderna samt mindre problem med tandköttet blir en naturlig följd.

Så här går det till. Man börjar med att borsta sina tänder (eller om du gör det direkt på morgonen som man egentligen ska göra så behövs inte detta). Sedan tar man ca en tesked av kallpressad ekologisk kokosolja i sin mun utan att svälja (sesamolja ska också vara bra men den har jag inte provat använda ännu). Kokosoljan är fast i formen (förutom vid vid riktigt varma sommardagar), men smälter fort när den kommer i munnen och förblir sedan flytande. Sedan sköljer man runt oljan i munnen i 15-20 minuter. Kör runt den försiktigt i munnen och sila mellan tänderna, och när det gått 20 minuter spottar man ut den i en papperskorg. Det är viktigt att man inte spottar ut den i avloppet då oljan då kan stelna i rören och orsaka stopp i ledningarna. Sedan brukar jag skölja munnen en extra gång med lite vatten för att se till att alla gifter som dragits ur inte blir kvar i munnen. Är jag förkyld så avslutar jag med att gurgla saltvatten som jag kokat innan för att ta död på alla eventuella bakterier som finns kvar. Avsluta med att borsta tänderna.

Det är en otroligt renande och skön känsla i munnen efteråt. Jag kan verkligen varmt rekommendera. Första gångerna var det en lite ovanlig känsla att sila olja i munnen men man vänjer sig snabbt. Än har jag inte varit till tandläkaren sedan jag började men jag tror att mina tänder kommer att vara både friskare och vitare än de brukar vid nästa besök.


Den kallpressade ekologiska kokosoljan med så många hälsobringande egenskaper. Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

6 kommentarer:

 1. 20 min?? Inte sekunder då?
  Borsta tänder innan och efter?

  SvaraRadera
 2. Ja, 15-20 minuter. Jag brukar borsta tänderna både innan och efter, men man kan också skölja munnen med lite saltvatten efteråt för att ta död på de bakterier som oilpullingen har dragit ut från tänder och tandkött så att de inte blir kvar i munnen. Är man t ex på väg att bli förkyld så är det ganska stor sannolikhet att detta drar igång en förkylning om man inte gurglar i saltvatten efter man gjort oil pulling, så jag rekommenderar att gurgla i saltvatten efter och sen borsta tänderna som vanligt på kvällen. Med vänliga hälsningar /Sara

  SvaraRadera
 3. Jag blev väldigt inspirerad av ditt inlägg och bestämde mig för att testa "Oil Pulling".
  Jag har haft lite besvär med inflammerat tandkött den senaste tiden och tänkte att detta skulle kunna vara bra.
  Första gången jag använde detta kändes det bra, men sen därefter har jag fått ganska ont i det inflammerade tandköttet (vilket jag inte har haft innan) :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Kokosoljan ska vara bakteriedödande och det är därför den är så bra för tänder och tandkött och bidrar till en god munhälsa. Det är svårt att säga varför du upplevt att det blivit sämre. Kanske du behöver göra en koll hos din tandläkare att det inte är någon djupare inflammation du har i munnen? Det är inte på något sätt farligt att skölja munnen med kokosolja, så om jag var du skulle jag fortsätta och se om det vänder och blir bättre efter en tid. Annars är mitt råd att kontakta en tandläkare för att kolla så det inte är något annat som ligger bakom.

   Stort lycka till. Med vänliga hälsingar /Sara

   Radera
  2. Hej! Läste precis i en annan blogg att de besvär man upplever i munnem kan bli sämre av oil pulling först innan det blir bättre. Hur har det blivit för dig om du nu har fortsatt?

   Radera
  3. Hej Jenny. Jag har också den uppfattningen att när man börjar behandla något "alternativt" så kan det ofta bli sämre en tid innan det vänder. Det är en naturlig reaktion. Det var dock så länge sedan jag började med oil pulling att jag inte kom ihåg om det var så för mig. Tror inte det, men jag hade heller inte några särskilda problem med tandköttet. Håll ut en tid och se om det vänder. Stort lycka till. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.